Bošnjaci obilježavaju Dan Sandžaka

Bošnjaci obilježavaju Dan Sandžaka

 

Bošnjaci danas obilježavaju nacionalni blagdan 20. novembar – Dan Sadžaka, u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) u Pljevljima 1943.

Ovaj blagdan je neradni dan u sandžačkim opštinama, a on se već deset godina obilježava kao nacionalni praznik Bošnjaka u Srbiji.

Blagdan će biti obilježen nizom različitih manifestacija a proslava je počela Svečanom akademijom u 13 sati u Sjenici.

BNV Dan Sandžaka obilježava i organizovanjem Sandžačkih književnih susreta (SAKS), u okviru kojih se dodjeljuje književna nagrada “Pero Ćamila Sijarića”, koja je ove godine pripala književniku Refiku Ličini, koji trenutno živi i radi u Švedskoj.

U povodu Dana Sandžaka Bosnjačka kulturna zajednica u subotu, 21. novembra organizuje okrugli sto na temu “Sandžak – moderna, evropska, prekogranična regija”.

Novopazarski Kulturni centar i KUD “Isa- beg” povodom ovog bošnjačkog praznika organizuju prvi omladinski festival sevdaha “Novi Pazar sevdah fest”, 19. i 20. novembra.

Organizatori najavljuju da će u okviru prve večeri biti organizovana tribina o sevdahu i njegovoj ulozi u očuvanju bošnjačkog identiteta i takmičarsko veče na kome će nastupiti 15 mladih izvođača.

Pored Dana Sandžaka, bošnjački nacionalni blagdani su i 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave i 11. juli Dan sjećanja.

 

(mb/sandzacke.rs)

 

Previous SRĐAN ŠUŠNICA: REPUBLIKA SRPSKA – PRIMJER USPJEŠNOG GENOCIDA
Next Najbolji bosanski atletičar: Amel Tuka posjetio Hadžiće

You might also like

NAŠI DANI

Kampanja pomoći za žrtve zemljotresa u Turskoj: Bosanski fudbaler donirao 100.000 eura

U Turskoj je pokrenuta masovna kampanja pomoći “Turkiye ujedinjena u jedno” s ciljem prikupljanja finansijske pomoći za žrtve razornih zemljotresa koji su pogodili deset provincija na jugu zemlje prošli ponedjeljak,

NAŠI DANI

Oručević: Probosanske stranke moraju se ujediniti u Mostaru

Safet Oručević, bivši gradonačelnik Mostara, poručuje da su huligani koji su divljali u Fejićevoj ulici u Mostaru udarna pesnica rigidne struje HDZ-a BiH poslani s očitom namjerom, jer bi u

NAŠI DANI

Heroj Safet Zajko je sa svojim saborcima uspio da obezbijedi budućnost za svoje unuke i sve nas

Heroj odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine Safet Zajko poginuo je 17.6.1993. godine u operacijama izviđanja na lokalitetu Mijatovića Kosa. Dvadesetosma godišnjica od njegove smrti obilježena je uz vojne počasti 2.