Bošnjaci obilježavaju Dan Sandžaka

Bošnjaci obilježavaju Dan Sandžaka

 

Bošnjaci danas obilježavaju nacionalni blagdan 20. novembar – Dan Sadžaka, u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) u Pljevljima 1943.

Ovaj blagdan je neradni dan u sandžačkim opštinama, a on se već deset godina obilježava kao nacionalni praznik Bošnjaka u Srbiji.

Blagdan će biti obilježen nizom različitih manifestacija a proslava je počela Svečanom akademijom u 13 sati u Sjenici.

BNV Dan Sandžaka obilježava i organizovanjem Sandžačkih književnih susreta (SAKS), u okviru kojih se dodjeljuje književna nagrada “Pero Ćamila Sijarića”, koja je ove godine pripala književniku Refiku Ličini, koji trenutno živi i radi u Švedskoj.

U povodu Dana Sandžaka Bosnjačka kulturna zajednica u subotu, 21. novembra organizuje okrugli sto na temu “Sandžak – moderna, evropska, prekogranična regija”.

Novopazarski Kulturni centar i KUD “Isa- beg” povodom ovog bošnjačkog praznika organizuju prvi omladinski festival sevdaha “Novi Pazar sevdah fest”, 19. i 20. novembra.

Organizatori najavljuju da će u okviru prve večeri biti organizovana tribina o sevdahu i njegovoj ulozi u očuvanju bošnjačkog identiteta i takmičarsko veče na kome će nastupiti 15 mladih izvođača.

Pored Dana Sandžaka, bošnjački nacionalni blagdani su i 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave i 11. juli Dan sjećanja.

 

(mb/sandzacke.rs)

 

Previous SRĐAN ŠUŠNICA: REPUBLIKA SRPSKA – PRIMJER USPJEŠNOG GENOCIDA
Next Najbolji bosanski atletičar: Amel Tuka posjetio Hadžiće

You might also like

NAŠI DANI

Ukrajina oborila sedam ruskih aviona i dva helikoptera, uništeni i tenkovi

UKRAJINA – Udružene snage srušile su još jedan avion ruskog ratnog zrakoplovstva u regiji Lugansk. Ovo je sedmi ruski avion koji su danas oborile ukrajinske jedinice protuzračne odbrane, objavile su

NAŠI DANI

Rusiji zabrana korištenja zastave, himne i imena na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama

Danas je Svjetska antidoping agencija (WADA) pozdravila presudu Sportskog arbitražnog suda (CAS) kojom je Ruska antidoping agencija (RUSADA) proglašena neusklađenom sa Svjetskim antidoping kodeksom (Kodeksom) na određeno vrijeme od dvije

NAŠI DANI

S Cetinja slobodarske poruke i uz bosanske patriotske pjesme (Video)

Danas je na Cetinju održan, vjerovatno, najmasovniji skup u tom crnogorskom gradu posljednjih godina, a možda i decenija. Okupljeni su uglas pjevali crnogorsku himnu, ali i veliki Merlinov hit iz