Bošnjaci u Istanbulu

Bošnjaci u Istanbulu

U najvećem turskom gradu, s preko 15 miliona stanovnika žive i Bošnjaci. Ovamo su doseljavali 60-ih godina prošlog vijeka, te tokom agresije na Bosnu. Za razliku od prethodnih generacija, oni su mogli birati gdje će živjeti i bolje su se snalazili. Naseljeni su u nekoliko kvartova, a samo dva kvarta Pendik i Bajrampaša, broje blizu 200 hiljada Bošnjaka. Uglavnom je riječ o Bošnjacima iz Sandžaka.

Videoprilog BIR TV.

Previous  Subotnja ”špica” na ulicama Sarajeva
Next Među 100 najboljih plaža na svijetu nalazi se i jedna iz Bosne

You might also like

ŽIVOT

U BPK-u novčana naknada za treće, četvrto i peto dijete

Bosanskopodrinjski kanton (BPK) Goražde jedini je u Federaciji BiH u kojem se ostvaruje pravo na tzv. pronatalitetni dodatak. Riječ je o novčanoj naknadi za novorođeno treće, četvrto i peto dijete.

NAŠI LJUDI

Obilježen Dan oslobođenja Kalesije, dan kada je poražen agresor. Bakiru Izetbegoviću uručeno priznanje „Počasni građanin Kalesije“

Na današnji dan 1992.godine, Općina Kalesija je postala prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini. Uličnim krosom za učenike osnovnih i srednje škole započelo je obilježavanja 23.maja Dana Općine Kalesija.

ŽIVOT

U decembru pozitivan prirodni priraštaj u 4 kantona

U Federaciji Bosne i Hercegovine u posljednjem mjesecu 2019. registrovano 1.599 živorođenih , dok je 1.749 umrlih – podaci su Federalnog zavoda za statistiku. Iako je negativan prirodni priraštaj na