Bošnjačka plemena iz pokrajine Nubija u Africi

Bošnjačka plemena iz pokrajine Nubija u Africi

 

Nubija je regija koju čine južni Egipat duž Nila te sjeverni Sudan. Većina današnje Nubije smještena je u Sudanu, a oko četvrtine teritorija u Egiptu. U drevna vremena bila je nezavisno kraljevstvo. Starogrčki i starorimski pisci je često poistovjećuju s kraljevstvom Kuš. No, ono što je interesantno je podatak da još od XVI stoljeća na ovim prostorima žive i Bošnjaci!

Piše: Tarik Jažić

Qasr Ibrim je arheološko pronalazište u Donjoj Nubiji. U XVI stoljeću Osmanlije zauzimaju ovaj dio Afrike. U ovom pohodu većinu vojske Osmanlija činili su Bošnjaci, koji su ostali na teritoriji Nubije da izgrade taj dio osmanlijske teritorije. Potomci ovih Bošnjaka su i dalje živi i žive na teritoriji Derra i Ibrima.

Oni su se na ovim prostorima vjenčali sa plemenima Gharbye i Djowabere. Vremenom su zaboravili svoj maternji jezik, ali njihove antropološke karakteristike su u mnogome razlikuju od karakteristika naroda sa tih prostora, posebno boja kože koja je dosta svjetlija od njihovih sunarodnika i plave oči koje su neobične za ovaj dio Afrike.

(glasnaroda.ba)

Previous Godišnjice: Dan kada su odbranjeni Sokolović Kolonija, Hrasnica i Butmir
Next MSŠ Kalesija prva u BiH: Solarnim kolektorima zagrijavaju vodu u školi i fiskulturnu salu

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Admir Mašić, profesor hemije na vodećem svjetskom univerzitetu

Admir Mašić, profesor hemije na Massachusetts Institute of Technologyju (MIT) u SAD-u, rođen je u Slavonskom Brodu, ali do rata je živio u selu Kolibe Gornje kod Bosanskog Broda. Bio je među

SPORT

Bosanci na OI u Tokiju, više ih u drugim selekcijama nego u matičnoj – osvojili već dva zlata

Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama u Tokiju predstavlja mali tim od sedam takmičara. Međutim, sportiste našeg porijekla na OI možemo gledati u više reprezentacija – od Australije do Amerike.

RIJEČ

Balje: Vize između Bosne i Hercegovine i Kosova pogađaju najviše pripadnike bošnjačke zajednice

Dosadašnja zastupnica bošnjačke koalicije Vakat Duda Balje i na predstojećim prijevremenim parlamenatarnim izborima na Kosovu, 11. juna, boriće se za ulazak u kosovsku Skupštinu kako bi nastavila da se zalaže