Boyle: Presude Karadžiću i Šešelju bolesna šala i bezumna prevara

Boyle: Presude Karadžiću i Šešelju bolesna šala i bezumna prevara

Tribunal u Hagu dobio je naređenje od nekoga da ne osudi Karadžića za genocid u cijeloj Bosni i Hercegovini, jer bi onda RS morala nestati, tvrdi Boyle

Profesor međunarodnog prava na američkom Univerzitetu Illinois i nekadašnji agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Francis Boyle, u razgovoru za Fenu kazao je da su presude Haškog tribunala Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju zasigurno “političke odluke” te da su namjerno kreirane tako da otklone bilo kakvu odgovornost Srbije za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u Bosni i Hercegovini.

Boyle je mišljenja da je Haški Tribunal u presudi Karadžiću namjerno iznio mit da Vojska Republike Srpske (VRS) nije bila Jugoslovenska narodna armija (JNA), a po njegovim riječima, to je bila laž.

Ono što se desilo, kaže, jeste da je JNA preimenovana u VRS te da je zapravo ostalo sve isto, a Haški tribunal je znao za to, ističe američki profesor i napominje “da svi znaju da se radi o prevari i laži” te da je u presudi Karadžiću namjerno otklonjena krivica Srbije za ono što se desilo u Bosni i Hercegovini.

“Odluka da Karadžić i Srbija nisu krivi za genocid izvršen u sedam općina u Bosni i Hercegovini, osim za Srebrenicu, jeste bolesna šala i bezumna prevara. To znamo zasigurno“, kaže Boyle.

Tribunal u Hagu dobio naređenje 

U slučaju da je Haški tribunal Karadžića proglasio krivim za genocid na teritoriji cijele BiH, Boyle smatra da bi posljedice takve odluke bile veoma ozbiljne, jer bi onda postojala potreba da se RS – kao genocidna tvorevina, potpuno ukine.

“Tribunal u Hagu dobio je naređenje od nekoga da to ne uradi, jer bi onda RS morala nestati, a to ni NATO ni Sjedinjene Američke Države ne žele“, naglasio je i dodao da je osuda Karadžića na samo 40 godina zatvora sramotna, te da, s obzirom na vrijeme koje je već proveo u zatvoru i eventualno dobro vladanje, možemo očekivati da ga vidimo na slobodi za nekih 10-15 godina.

Ovaj borac za ljudske slobode podsjetio je i na dogovor Haškog tribunala sa Karadžićevom nekadašnjom saradnicom i bivšom predsjednicom RS-a Biljanom Plavšić, koja je kratko bila zatvorena te puštena na slobodu.

“Tribunal u Hagu nije je ni primorao da sarađuje u optužnici Karadžića, Mladića ili bilo koga drugog, tako da je jasno da se radi o odluci donešenoj kako bi služila u političke svrhe SAD-a i NATO-a“, tvrdi Boyle.

Oslobađajuću presudu Šešelju po svih devet tačaka optužnice također je ocijenio “bolesnom šalom i prevarom”, jer je oslobođen optužbi za sve što je uradio u Bosni i Hercegovini. Kako je rekao, proglašenje Šešelja krivim za bilo što, odrazilo bi se direktno negativno na Srbiju, a Haški tribunal to nije želio i stoga je Šešelj oslobođen.

“Tribunal u Hagu zna da je Šešelj primao naređenja iz Beograda i da je radio zajedno s Miloševićem. Svi podaci o tome dostupni su u zapisnicima Vijeća nacionalne sigurnosti koji se nalaze u Haškom tribunalu, ali lagali su o tome“, rekao je Boyle.

Sve to se, tvrdi, radilo s ciljem nametanja pomirenja između Bosne i Hercegovine i Srbije, a za lične interese SAD-a i NATO-a, jer su željeli integrirati Srbiju u NATO. Međutim, pojašnjava, to nije bilo moguće učiniti ukoliko postoji bilo kakva odgovornost Srbije za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u BiH.

U razgovoru za Fenu, profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Illinois osvrnuo se i na obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici prošle godine, gdje smo, kako je kazao, svjedočili planu takozvanog pomirenja – “iznad tijela, krvi, grobova i kostiju Bošnjaka”.

“Tu su bili pozvani Aleksandar Vučić i Bill Clinton, a majke Srebrenice bile su primorane da Vučiću daju Srebrenički cvijet. To je bilo, ne samo sramno djelo, već i dio plana da se sve “sakrije ispod tepiha”, jer Amerikanci i Evropljani žele integrirati Srbiju i Crnu Goru, koja je već postala članica, u NATO“, kazao je Boyle.

Američki i evropski plan

S tim u vezi, podsjetio je i na sastanak planiran za 12. aprila između Predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića i premijera Republike Srbije Vučića, kada će razgovarati o pomirenju, što je opet, ističe profesor, dio američkog i evropskog plana “prikrivanja stvari ispod tepiha”.

Komentirajući vijest da će ruski predsjednik Vladimir Putin poslati “Specnaz” – specijalne ruske jedinice u RS, ovu namjeru predsjednika Rusije ocijenio je, u skladu sa definicijom UN-a o agresiji, kao akt agresije Rusije nad Bosnom i Hercegovinom.

“Rečeno je da ruski specijalci dolaze u RS samo da bi obučavali specijalce policije RS-a, ali “Specnaz” su specijalne snage unutar vojske Rusije. Jedna država ne može slati svoje vojne snage u drugu državu bez dozvole vlade, a u ovom slučaju vlasti Bosne i Hercegovine Rusiji nisu dale takvu dozvolu. Osim toga, RS nema pravo niti ovlast da traži dolazak ruskih vojnih snaga u Banja Luku“, smatra Boyle.

Vlastima u BiH preporučio je da hitno predstave ovo pitanje Vijeću sigurnosti UN-a, kao i da ulože žalbu i zahtijevaju hitan sastanak Vijeća sigurnosti.

Također, osvrnuo se i na najave predsjednika RS-a Milorada Dodika o otcjepljenju ovog bh. entiteta krajem aprila, izražavajući bojazan da se to stvarno može dogoditi te istakavši da “ruske specijalne snage dolaze u Banja Luku da bi branile RS”.

Uzimajući sve navedeno u obzir, Boyle je zaključio da se radi o izuzetno opasnoj situaciji te da nije siguran šta će se desiti na sastanku 12. aprila, za čiji je ishod zabrinut, prenosi AJB.

(mb)

Previous Stari grad Dobor
Next U Ukrajini se pričalo da u Bosni i Hercegovini nose noževe ‘srboreze’

You might also like

RIJEČ-

NEZIM HALILOVIĆ MUDERIS: NISU ME USPJELI OBILJEŽITI KAO RATNOG ZLOČINCA, NEĆE NI KAO RADIKALA

Moja pretprošla hutba bila je posebno reklamirana od strane srpskih i srbijanskih medija, što je, po mom mišljenju, za aktueliziranje revizije presude do sada bila jedna od najboljih reklama. Zbog

KULTURA I UMJETNOST

Prof. dr. Sanjin Kodrić – 1866. godine se spominje isključivo bosanski jezik

U posljednje vrijeme dolazi do sve učestalijih napada na bosanski jezik i bh. pisce, ali i na Bošnjake kao narod. O tome ko i zašto želi degradirati postojanje bosanskog jezika

RIJEČ-

Prodao sam sve u Sarajevu, prestao piti alkohol i prekinuo sve odnose s gradom

Zlatan Fazlić Fazla nakon desetogodišnje izolacije… Deset godina Zlatan Fazlić Fazla nije snimao nove pjesme, niti davao intervjue u domaćim medijima. No, iako je od 2004. godine bio u, kako