Bratunac: 30 godina od masovnog strijeljanja i ubistva 68 bošnjačkih civila u Glogovoj

Bratunac: 30 godina od masovnog strijeljanja i ubistva 68 bošnjačkih civila u Glogovoj

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić danas je u naselju Glogova kod Bratunca prisustvovao obilježavanju 30. godišnjice zločina u ovom mjestu, koje je održano u okviru manifestacije „Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu“.

Istakao da je licemjerno da u RS-u Dan pobjede nad fašizmom slave oni koji skrivaju masovne grobnice, veličaju ratne zločince i negiraju genocid.

– Ubice bošnjačkih civila u Glogovoj danas su nagrađene slobodom, jer nisu procesuirane i kažnjene za zločin koji su počinile. 30 godina nakon masovnog strijeljanja i ubistva 68 bošnjačkih civila ovdje u Glogovoj 9. maja 1992. godine zločinci su i dalje slobodni – kazao je Salkić. 

Podvukao je da se od tužilaštava i drugih agencija očekuje da zločinci budu uhapšeni i osuđeni.

– Za ubijene Bošnjake u Glogovoj nije osuđen nijedan direktan izvršilac. To je najveća sramota za tužilaštva i dokaz njihovog nerada. Samo kažnjeni zločin i zločinac mogu biti zalog u budućnosti da se zločin neće ponoviti – poručio je Salkić. 

Zločin nad Bošnjacima Glogove je počinjen 9. maja 1992. godine, kada su srpska Teritorijalna odbrana, policija i JNA, predvođeni predsjednikom Kriznog štaba Miroslavom Deronjićem, ubili 68 bošnjačkih civila.

Tokom majskih dana u Glogovoj su Bošnjaci ubijani, odvođeni u logore OŠ Vuk Karadžić, staru zgradu Građevinske škole, hangar srednjoškolskog centra…, a svi ostali su protjerani, dok je imovina u potpunosti opljačkana i uništena. 

Prema dostupnim podacima, tokom agresije ubijeno je 388 Bošnjaka iz ovog naselja. Njih 144 ubijeno je tokom 1992. godine, dok je u genocidu, kojeg su počinile vojska i dijelovi policije RS, ubijeno 210 Bošnjaka iz Glogove. 31 stanovnik ovog mjesta je ubijen tokom 1993. i 1994. godine. 

Previous Nekretnine u Sarajevu, Zagrebu i Budimpešti najjeftinije u regiji u odnosu na prosječne plaće
Next Bogat opus bosanskog pjesnika Mile Stojića predstavljen u knjizi 'Muze i Erinije'

You might also like

NAŠI DANI

Ministarstvo odbrane BiH objavilo oglas za prijem 300 kandidata u profesionalnu vojnu službu u činu vojnika Oružanih snaga BiH

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je danas, 4. augusta 2023. godine, objavilo oglas za prijem 300 kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu vojnika Oružanih snaga BiH. Rok za

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Postavljene dvije spomen-ploče: Obilježena 27. godišnjica raspuštanja logora “Omarska”

Na mjestu nekadašnjeg logora Omarska, danas je u prisustvu brojnih bivših logoraša, članova udruženja logoraša, međunarodnih predstavnika te porodica šehida obilježena 27. godišnjica raspuštanja logora. Poslana je i jasna poruka

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Bivši šefovi Državne bezbjednosti Srbije suočeni s doživotnim zatvorom

U završnim riječima na drugom haškom suđenju šefovima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišići i Franku Simatoviću tužilaštvo je tražilo kaznu doživotnog zatvora za obojicu, a njihove odbrane potvrđivanje oslobađajuće presude.