Brian Eno izložbom “77 Million Paintings” vraća Sarajevo na kulturne mape svijeta

Brian Eno izložbom “77 Million Paintings” vraća Sarajevo na kulturne mape svijeta

 

Veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, Brian Eno, vratio se Sarajevu! S najljepšim poklonom – izložbom “77 Million Paintings” (“77 miliona slika”), čija pretpremijera je danas, uz veliko interesovanje javnosti, održana u Historijskom muzeju BiH.

Globalno poznati producent, jedan od najvećih umjetnika i muzičara današnjice, koji je ovdašnjoj publici poznat od 90-tih godina prošlog stoljeća stvarajući nenadmašnu „Miss Sarajevo“ i kasnije, podržavajući osnivanje Pavarotti centra u Mostaru, predstavlja se, po prvi put u regiji, “vizuelnom muzikom” koja je bazirana na njegovim stalnim istraživanjima svjetla kao umjetničkog medija.

Piše: Faruk Vele, Radiosarajevo.ba

Brian Eno je, naime, kroz svoj rad popularizirao ambijentalnu muziku koju koristi i u instalaciji “77 Million Paintings”. Vizuelni dio izložbe čine video prikazi radova koje je rukom oslikao na staklenim pločama. 

Kompjuterski program osmišljen za ovu svrhu generira različite kombinacije audio i video sadržaja, stvarjaući u svkaom trenutku, i za svakog posjetioca, jedinstven umjetnički doživljaj, osiguravajući da se nijedna kombinacija ne ponovi tokom cjelokupnog trajanja izložbe.

Uistinu, riječ je o jednom od najvećih događaja koji će realizirati Historijski muzej, a multimedijalna instalacija bit će otvorena 77 dana, odnosno do 29. augusta, koliko će Bosanci i Hercegovci, ali i poštovaoci Enoa iz cijelog svijeta moći da uživaju u svojevrsnom remek-djelu.

Izložbu organizira British Council u saradnji sa Historijskim muzejom BiH, TV brandom Tesla, agencijom Gramofon, kompanijom Sinkro i htelom Courtyard by Marriot. 

Inače, izložba je prvi put prikazana u Tokiju 2006. godine, a do sada je predstavljena u više od 30 galerijskih i muzejski prostora diljem svijeta.

Eno se vizuelnom umjetnošću bavi već decenijama, istražujući odnose svjetla i zvuka, umjetnosti i tehnologije, muzike i slikarstva. Izlagao je diljem svijeta, u prestižnim prostorima, nekoliko puta i na čuvenom Venecijanskom bijenalu, prvi put prije čak 30 godina.

Iz Historijskog muzeja su kazali da će taj muzej imati čast da ugosti izložbu umjetnika svjetskog glasa.

Čovjek koji je svoje ljudske i umjetničke vrijednosti potvrdio upravo u najtežim trenutcima Bosne i Hercegovine, tako naš glavni grad i našu zemlju još jednom vraća na kulturne mape svijeta!

Podsjetimo, “Miss Sarajevo”, jedini je singl sa albuma “Original Soundtracks 1” iz 1995. godine, grupe U2 i Briana Enoa.

Eno je bio inspiriran i motiviran situacijom u opkoljenom gradu, ali i „duhovnim otporom agresoru“, odnosno konkretnim događajem iz 1993. godine, kada je održano takmičenje za miss opkoljenog grada. Za pjesmu “Miss Sarajevo” Eno je koristio inserte iz opkoljenog grada i na taj način, uz ostale, značajnopomogao da se istina o BiH dozna u cijelom svijetu.

Single je prvobitno izdat pod pseudonimom benda Passengers. Luciano Pavarotti je bio gostujući vokal, koji je otpjevao opersku solo dionicu u pjesmi. Pjesma je dostigla 6. mjesto na listi singlova Ujedinjenog kraljevstva, te je bila pozicionirana među prvih deset hitova mnogih evropskih zemalja. Bono je naveo pjesmu “Miss Sarajevo” kao njegovu omiljenu U2 pjesmu.

No, njegova muzička i mirovna misija, kako su posvjedočili mnogi, tu nije stala. Svjetska muzička elita predvođena upravo Enom i čuvenim Lucianom Pavarottijem, te njihovim prjateljima Bonom Voxom, Jovanottijem, Zuccherom i Biancom Jagger najzaslužnija je što je u Mostaru otvoren muzički centar nazvan po slavnom maestru, koji i danas djeluje. Tako su Pavarotti i Eno spajali obale Neretve i spajali ljude.  

Nakon pretpremijere u Hisotrijskom muzeju, očekuje se press konferencija na kojoj će  govoriti Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja, te  Lejla Halilović, British Councila. Kako je ranije najavljeno, Eno će sutra u okviru posjete Sarajevu održati predavanje za goste, studente, sve one koji su se prijavili.

Previous Bosansko plemstvo - 'posljednja evropska aristokracija'
Next Bosni i Hercegovini izručen Milorad Obradović: Osumnjičeni za zločine u Prijedoru krio se u Njemačkoj

You might also like

OTPOR BOSNE

Muzej 505. viteške brigade čuva uspomenu na slavnu bužimsku brigadu

Muzej 505. viteške brigade tokom ljetnog perioda bilježi nešto veću posjećenost, a posebno u augustu dok traju Slobodarski dani viteškog grada Bužima. Pored Bužimljana, Muzej najčešće posjećuju službene delegacije i

BAŠTINA

Gradaščevići, Bašagići, Mulabdići… Pogledajte ljepotu narodnog blaga iz bogatih bošnjačkih porodica

Etnološka zbirka Bošnjačkog istituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića svjedočanstvo je o prošlim vremenima koje govori o životu ljudi u periodu pred kraj osmanske uprave u Bosni i Hercegovini, austrougarske uprave,

KULTURA I UMJETNOST

Predstavljena interaktivna maketa iz Osmanskog perioda: Virtuelna šetnja kroz staro Sarajevo

Prezentacija projekta “Interaktivna maketa Sarajeva iz osmanskog perioda” upriličena je danas u Muzeju Sarajeva, a u cilju omogućavanja posjetiocima Muzeja putovanje kroz vrijeme do osmanskog perioda, virtuelne šetnje kroz te građevine i