Britanska ministrica položila vijenac na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva

Britanska ministrica položila vijenac na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss, boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Tokom susreta sa bh. zvaničnicima, istaknuti su dobri bilateralni odnosi, a šefica britanske diplomatije kazala je da nikada nije bio upitan interes Ujedinjenog kraljevstva da pomogne domaćim bh. vlastima.

Sa gradonačelnicom Benjaminom Karić, danas je odala počast i položila vijenac na Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.–1995.

“Sa ministricom Truss, koja razumije našu beskrajnu bol za izgubljenim mladim životima, ćutanjem smo odali počast. Ćutali smo i tugovali. Nismo brojali”, poručila je Karić.

Sagovornice su se složile da je prijateljska misija i odlučna reakcija Velike Britanije izuzetno važna za prosperitet Bosne i Hercegovine, njene prijestolnice, ali i cijele regije Zapadnog Balkana.

Truss – Turković

Ključne poruke nakon sastanka bosanske ministrice vanjskih poslova dr Bisere Turković sa Liz Truss ministricom vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva:

Postoji čvrsta i kontinuirana predanost i zainteresiranost Velike Britanije za odnose sa Bosnom i Hercegovinom. Treba naglasiti i važnu ulogu ambasadora Fielda. Izrazila sam zahvalnost na pojačanoj ulozi, posebno specijalnog izaslanika Stuarta Peacha.

Bosna i Hercegovina, ali i cijeli region, nalaze se na vrlo važnoj prekretnici. Ili će krenuti ka trajnom miru i stabilizaciji u okviru euroatlanske zajednice ili će biti uvučeni u opasne igre kojima je cilj destabilizacija cijele Evrope.

Postoji zajedničko razumijevanje da se kriza iz Ukrajine može i namjerava preliti na ovaj dio Evrope. Vrlo važno je da naši ključni saveznici, a Velika Britanija je jedan od najvažnijih, podrže napore i želje građana BiH da idu ka Evropskoj uniji i NATO.

Blokada funkcioniranja rada institucija dovedena na novi još opasniji nivo blokiranjem finansiranja izbora. Građanima se želi oduzeti temeljno demokratsko pravo da biraju svoje predstavnike po najavi nekih političara „ili će država biti ustrojena kako oni hoće ili je neće biti.“

Najavljeni i proklamovani činovi secesije i podrivanja ustavnopravnog poretka i Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane vladajuće stranke iz Republike srpske još nisu zaustavljeni niti poništeni.Suočavamo se sa daljnjim pogorašnjem političke situacije. Postoji nada da će naši prijatelji iz Evropske unije, razumjeti da je njihova podrška u ovom trenutku od vitalnog značaja.

Samo nepokolebljivom zaštitom zakona i ustava možemo otvoriti vrata napretka i korisnog dijaloga. Dodijeljivanje kandidatskog statusa za BiH bilo bi najsnažnija moguća poruka svima koji igraju po ruskim notama.

Ono što ohrabruje jeste da smo danas još jednom uvjereni da nismo sami u ovim naporima za očuvanjem mira, stabilnosti, demokratije i sigurnosti u regiji.

Razgovarali smo u tom pogledu i o nastavku međunarodne vojne misije. Ukoliko Rusija stavi veto u Vijeću sigurnosti postoji pravni osnov, potreba i puna saglasnost da se vojna misija nastavi.

Također, razgovarali smo i o jačanju saradnje u pogledu razvoja naših Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao garancije mira i napretka. U Velikoj Britaniji ćemo imati partnera u tome.

Želimo nastaviti razvijati prijateljske odnose, a Sporazumom o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i UK želimo osigurati kontinuitet dobre i sadržajne saradnje i ojačati ukupne odnose između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva.

Želim posebno naglasiti kako se bliži 11. juli Dan sjećanja na genocid u Srebrenicu da je Ujedinjeno Kraljevstvo, uz Bosnu i Hercegovinu najznačajniji komemorator genocida u Srebrenici. Fondacija Remembering Srebrenica uz podršku FCDO i Ministarstva za zajednice i lokalnu samoupravu je uradila nemjerljiv posao u borbi za očuvanje kulture sjećanja na genocid i žrtve. A, danas na primjeru Ukrajine najbolje vidimo šta donose rat i razaranja.

Previous Bevanda nastavlja s opstrukcijama. OHR poručuje - Ne postoji prepreka da VM odobri potrebna sredstva
Next Održan protest studenata Univerziteta u Sarajevu

You might also like

NAŠI DANI

Odluka Okružnog suda u Banjaluci: Diploma direktora OSA-e nezakonito poništena

“Tužbe se uvažavaju i osporeni akt se poništava”, piše u presudu Okružnog suda u Banja Luci kojim je, formalno, poništeno Rješenje Inspektorata entiteta Republike srpske kojim je diploma direktora Obavještajno

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježena godišnjica stradanja Hrvata u selu Trusina

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja u Trusini kod Konjica u utorak je obilježena 26. godišnjica ubistva 22 Hrvata koje su pripadnici Jedinice za posebne namjene ‘Zulfikar’ ubili 1993.

NAŠI DANI

Cazin: Ulica za prvog pilota Armije Bosne i Hercegovine

  Samir Beganović, jedan od prve dvojice ratnih pilota Armije BiH (pored Edvina Iftića), ipak nije zaboravljen. Iako se nerijetko čini da je tako. Članovi udruženja RVI-paraplegičara USK-a uputili su