Britanski The Telegraph: 10 fascinantnih činjenica o Bosni i Hercegovini

Britanski The Telegraph: 10 fascinantnih činjenica o Bosni i Hercegovini

Ugledni britanski medij The Telegraph izdvojio je Bosnu i Hercegovinu kao jednu od destinacija koje turisti trebaju posjetiti. Autor u svom tekstu opisuje Bosnu i Hercegovinu kao lijepu evropsku zemlju, okruženu planinama, sa čistim rijekama, bogatom historijom, prenose danas bosanski mediji.

 

1. Moderna Bosna i Hercegovina je starija nego što mislite
“Bosna i Hercegovina je svoju nezavisnost proglasila u zimu 1992. godine nakon referenduma održanog 1. marta, a rezultati su objavljeni 3. marta. Ovo nije prošlo dobro. Srpski prigovori na Bosnu koju je priznao UN bili su glavni uzroci strašnog rata 1992-1995 u kojima su genocid i kršenje ljudskih prava ostavili ožiljke u ovom dijelu Evrope”, piše autor.

2. Bosna je bila na kartama iz 14. stoljeća
Telegraph je podsjetio kako je nekada postojalo Bosansko kraljevstvo u periodu od 1377. do 1463. godine kada ga osvajaju Osmanlije a potom Austro-Ugarska.

The Bay of Kotor in modern day Montenegro

“Glavni je bio kralj Tvrtko I koji je nosio krunu od 1377. do 1391. godine. Proširio je teritoriju Bosne kao i njen utjecaj, te ostavio trag osnovavši Herceg Novi”, stoji u tekstu.

3. Hercegovina je manja od Bosne
“Hercegovina je dom Mostara, grada u kojem se nalazi kultni Stari Most koji je jedan od simbola rata izgrađen za vrijeme Osmanskog carstva u 16. stoljeću. Stajao je tu 427 godina dok nije uništen u ratu 9. novembra 1993. godine. Rekonstruisan je i ponovo otvoren 23. jula 2004. godine. Bosna čini 80 posto teritorije i dom je Sarajeva”, piše autor.

Mostar

4. Zna put ka moru
Većina ljudi van Balkana zna da Sredozemno more ide duž Italije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije i Grčke, ali kada pogledaju bolje u kartu vide da se tu nalazi i Bosna i Hercegovina.

“Ovaj mali jaz u kontinuitetu jer hir politike i geografije, ali je sasvim dovoljan da Bosna im svoje odmaralište na moru. To je Neum, tipična balkanska enklava sa narandžastim krovovima i finim plažama”, piše autor navodeći i hotele u ovom bosanskohercegovačkom mjestu.

5. Dom je velike evropske rijeke
Riječ je o Neretvi čiji je veći dio u Bosni i Hercegovini, a ostali manji dio u Hrvatskoj. Telegraph ističe njenu ljepotu i snagu. Također, preporučuju Jablaničko jezero i rafting.

6. Sarajevo nudi modernost
Iako je bilo uništeno u ratu, Sarajevo se izgradilo i moderniziralo. Kao jedan od primjera ističu Avaz Twist Tower koji nazivaju arhitektonskom genijalnošću.

The Avaz Twist Tower

7. Pamti svoje borbe
Podsjetili su da je Sarajevo bilo opkoljeno 1.425 dana, što je najduža opsada u modernoj historiji. Preporučili su posjetu ratnom tunelu i muzeju kao simbol preživljavanja u to vrijeme.

The Sarajevo War Tunnel Museum

8. Možete piti hercegovačko vino
“Većina vinogradskih proizvoda u zemlji dolazi sa hercegovačkog tla. Ljubitelji vina trebaju krenuti ka slikovitom gradu na jugu – Trebinju, koji je okružen vinogradima i vinarijama”, ističe autor.

9. Još uvijek zahtijeva indirektan put
Problem za britanske turiste je taj što ne postoji direktna let iz njihove zemlje u Bosni i Hercegovini. Telegraph preporučuje korištenje kompanija Austria Airlines, Croatia Airlines i Lufthansa koji imaju letove za Sarajevo.

10. Nekoliko putnih agenata će rado pomoći
Putne agencije iz Velike Britanije u svojim programima imaju plan putovanja u Bosnu i Hercegovinu. Među njima je Regent Holiday koji nudi “Osmodnevnu odiseju u Bosni i Hercegovini koja uključuje Sarajevo i Mostar. Agencija Exodus nudi program “Bicikliranja Bosnom i Crnom Gorom” u okviru kojeg se devet dana provede u Mostaru i južno od njega. Agencija Explore nudi “Putovanje kroz Balkan” koje traje 12 dana a uključuje posjete Sarajevu, Mostaru i Trebinju.

Previous Otkud vojna oprema u Domu kulture u Srebrenici
Next Velika akcija čišćenja naše zemlje: Očistimo planine, očistimo prirodu!

You might also like

TURIZAM

Bokser iz RH: Jeo sam kod Nusreta, u New Yorku.. ali do hrane u Sarajevu nema! (Video)

Agron Smakići, jedan od najboljih hrvatskih boksera pohvalno je govorio o bosanskoj kuhinji tokom gostovanja u popularnom Podcast Inkubatoru. Ovaj sportista rođen u Zagrebu, s adresom u Hamburgu, oduševljen je

BH RAZGLEDNICA

Goražde: Na Hranjenu posađeno 1.000 sadnica bijelog bora

Grad Goražde u saradnji sa JP ”Bosansko-podrinjske šume” d.o.o. Goražde pridružio se Inicijativi za zeleniju i održivu budućnost (Go Green Initiaitive), kojom se želi ukazati na važnost očuvanja životne sredine

BH RAZGLEDNICA

Mustaj-begov most u Klepcima – Čapljina

Hercegovački sandžak-beg Mustafa-beg (Mustaj-beg) sagradio je 1517. godine most u selu Klepci kod Čapljine. Prema nekim izvorima, 150 godina kasnije, most je obnovljen, a ta obnova je zadužbina čuvenog počiteljskog