Bukvarević: Podrška izgradnji spomen-obilježja Grebak

Bukvarević: Podrška izgradnji spomen-obilježja Grebak

 

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević boravio je danas u Foči (FBiH), na poziv općinskog načelnika Zijada Kunovca, s kojim je, između ostalog, razgovarao o organizaciji manifestacije Grebak i pružanju podrške izgradnji spomen-obilježja Grebak.

Bukvarević je nakon sastanka novinarima kazao da je važno razvijati kulturu sjećanja na sve branioce, na značajne datume iz perioda agresije na BiH i na značajne bitke iz odbrane države.

– U odbrambeno-oslobodilačkom ratu Grebak zauzima posebno mjesto i ta važnosti se u kontinuitetu mora isticati – rekao je Bukvarević.

Dogovoreno je da bude formiran poseban organizacioni odbor od svih nivoa vlasti i organizacija, da bi spomen-obilježje Grebak bilo završeno.

– To je neophodno jer je to naša zadaća prema onima koji su uspjeli odbraniti državu, a posebno smo razgovarali o metodama i načinu predstavljanja vremena odbrane mladim ljudima – naglasio je Bukvarević.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković izrazio je zadovoljstvo da se ozbiljnije govori o organizaciji manifestacije Grebak i što se uključilo resorno ministarstvo s nivoa Federacije BiH.

– Velika je potreba da se taj period prikaže novim generacijama – kazao je Oković.

Smatra da je formiranje organizacionog odbora koji će činiti predstavnici više nivoa vlasti pozitivan korak koji obećava.

Načelnik Kunovac smatra da će uključivanje Ministarstva za pitanja boraca FBiH znatno olakšati organizaciju manifestacije Grebak i izgradnju spomen-obilježja.

– Sretni smo da se ministar Bukvarević uključio u ovu priču, konačno ćemo ozbiljno krenuti s organizacijom ove manifestacije i izgradnjom spomen-obilježja – dodao je Kunovac.

Bukvarević je prije sastanka u zgradi Općine položio cvijeće na centralno spomen-obilježje braniocima Ustikoline, zajedno s premijerom Okovićem, kantonalnim ministrom za boračka pitanja Enizom Halilovićem te načelnikom Kunovcem i predsjednikom udruženja demobilisanih boraca s područja općine Foča Admirom Kuljuhom.

Previous Bosanska piletina u Hong Kongu, Emiratima.. u 2018. doći će i do Afrike
Next Gračanički Fortunatto planira da udvostruči proizvodnju obuće - Fabrika traži 100 radnika

You might also like

NAŠI DANI

Tuka: Djelima pokazujemo ljubav prema domovini. Cijenimo svoja sela i gradove

Brojni bosanski sportisti oglasili su se i čestitali Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naš sjajni atletičar i srebrni s posljednjeg SP-a Amel Tuka posebno je bio nadahnut. -O ljubavi prema

NAŠI DANI

Srebrenica: Zasijano više od dvadeset dunuma krompira za potrebe humanitarne organizacije

U mjestu Pale, u opštini Srebrenici danas je organizovana podjela i sadnja sjemenskog materijala na farmi EMMAUS-a, javlja AA. Crveni polumjesec iz Turske je donirao nekoliko tona sjemenskog materijala za

NAŠI DANI

U Sarajevu mirna šetnja i skup podrške palestinskom narodu

  U Sarajevu je održan skup podrške Palestini i mirna šetnja za stanovnike Gaze koji su već pet sedmica izloženi brutalnim izraelskim napadima. Nekoliko hiljada ljudi okupilo se ispred Sebilja