Bundestag prihvatio rezoluciju o Bosni i odobrio njemačke vojnike u misiji EUFOR

Bundestag prihvatio rezoluciju o Bosni i odobrio njemačke vojnike u misiji EUFOR

Bundestag je glasovima zastupnika vladajuće koalicije i oporbenih demokršćana odobrio ponovno slanje njemačkih vojnika u misiju EUFOR te prihvatio rezoluciju o BiH. Zastupnici govore o povijesnoj odluci, izvještava DW.

Posljednjeg  radnog dana njemačkog parlamenta Bundestaga uoči ljetne pauze, zastupnici su se dobrim dijelom bavili zapadnim Balkanom. Prvo je odobreno produljenje mandata vojnika Bundeswehra u sklopu misije KFOR na Kosovu a zatim je Bundestag velikom većinom glasova odobrio ponovno sudjelovanje njemačkih vojnika u sklopu sigurnosne misije Europske unije EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini. Istodobno je glasovima socijaldemokrata, liberala i zelenih kao stranaka vladajuće koalicije te demokršćanske Unije CDU/CSU prihvaćena i rezolucija pod nazovom “Pružiti podršku Bosni i Hercegovini na putu u bolju budućnost” kojom se od vlade traži intenziviranje angažmana u BiH.

Desno populistička AfD i stranka Ljevica su odbacile mandat: AfD smatra da njemački vojnici u Bosni i Hercegovini “nemaju što tražiti” a stranka Ljevica smartra da u ovom trenutku nema potrebe da Njemačka šalje svoje vojnike u BiH i time dodatno “dolijeva ulje na vatru”. Obje stranke su odbacile i rezoluciju o BiH. Za obnovu mandata je glasalo 518 zastupnika, protiv 96 a tri zastupnika se suzdržalo od glasanja.etovic

Njemačka mora biti vojno prisutna u Bosni i Hercegovini

“Našim vojnim prisustvom otežavamo ruske pretenzije u Bosni i Hercegovini”, rekao je uoči glasovanja u Bundestagu zastupnik demokršćane Unije CDU/CSU Knut Abraham. I ostali govornici su isticali potrebu stabilizacije Bosne i Hercegovine posebice u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu i bojazni da bi Moskva mogla negativno utjecati na stabilnost u regiji posebice u Bosni i Hercegovini.

Zastupnik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Adis Ahmetović, koji se smatra i jednim od rodonačelnika rezolucije o Bosni i Hercegovini, se iznova založio za sankcionisanje onih koji u BiH streme separatističkim ciljevima. Socijaldemokratski političar je u raspravi koja je prethodila odluci o produženju mandata u sklopu KFOR-a govorio o historijskom danu za odnose Njemačke i Bosne i Hercegovine.

“Mi smo pokrenuli preokret u njemačkoj politici prema zapadnom Balkanu. Kako ne bi bili izigrani vjerodostojnost i povjerenje sada moraju uslijediti konkretni potezi”, rekao je Ahmetović, koji od početka godine djeluje i kao izvjestitelj SPD-a za zapadni Balkan u vanjskopolitičkom odboru Bundestaga. On je u svom govoru iznova odbacio mogućnost stvaranja trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini.

Kontroverze oko rezolucije prevladane

Ahmetović se osvrnuo i na kontroverze koje su pratile nastanak rezolucije posljednjih mjesci. “To pokazuje da smo pogodili u živac, štoviše da smo gurnuli prst u ranu”, rekao je Ahmetović.

Rezolucije je dijelom izazvala spor unutar samog socijaldemokratskog zastupničkog kluba SPD-a. Zastupnik Josip Juratović je zahtjevao da se uz imena Milorada Dodika i Dragana Čovića u rezoluciju uvrsti i ime Bakira Izetbegovića kao predstavnika treće nacionalističke struje koja onemogućava napredak zemlje, što je međutim odbijeno. Juratović je na kraju u potpunosti podržao rezoluciju. U raspravi koja je prethodila usvajanju rezolucije SPD zastupnik Christian Petry je spomenuo i Bakira Izetbegovića kao nositelja nacionalističke politike.

Osuda hrvatskog, srpskog ali i bošnjačkog nacionalizma

Rezolucija je pregled dobro poznate situacije u Bosni i Hercegovini, situacije koja je plod ratnih zbivanja u devedesetima i gotovo tridesetogodišnje disfunkcije države i njezinih organa. U njoj stranke vladajuće koalicije od njemačke vlade traže pojačani angažman u BiH kako bi se reagiralo na “rastuće napetosti i separatističke tendencije”.

U rezoluciji zastupnici Bundestaga traže da se njemačka vlada na razini Europske unije založi i za to da se osobe, institucije i poduzeća koje “potkopavaju suverenitet, teritorijalni integritet i ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine” podvrgnu sankcijama.

U nacrtu rezolucije doslovno stoji: “Nacionalističke političke elite u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim strankama ciljano instrumentaliziraju navodne etničke razlike a sve u svrhu vlastitog bogaćenja i održavanja moći.” No posebno se spominje nacionalističko agiranje Milorada Dodika i Dragana Čovića “koje je usmjereno uništenju BiH kao države i domovine različitih naroda”, prenosi DW.

Upozorenje Zagrebu i Beogradu

Rezolucija donosi još jedan zanimljivi detalj koji se odnosi na ulogu Beograda i Zagreba. U njoj zastupnici Bundestaga od političkih vodstava Srbije, “također i s pogledom na aktualne pregovore o članstvu u EU”, kao i Hrvatske, traže izričito distanciranje od nacionalističko–separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini.

 Od njemačke vlade se u rezoluciji nadalje traži da pruži snažnu podršku Visokom predstavniku što uključuje i pojačanje resursa. Od zahtjeva je tu državno kontrolirani povrat malokalibarskog oružja kako bi se spriječila ilegalna trgovina istim, kao i aktivna podrška približavanju Bosne i Hercegovine NATO-u. Na listi zahtjeva Bundestaga je i nastavak aktiviranja Berlinskog procesa za zapadni Balkan koji je pokrenut još tijekom vladavine Angele Merkel.

Posebno mjesto zauzima zahtjev da se financiranje od strane njemačke vlade i EU institucija koncentrira na projekte s posebnim težištima kao što su to npr. programi razmjena za novinare, predstavnike civilnog društva i znanosti. Isto tako bi prednost pri financiranju trebali dobiti projekti koji ciljaju razmjeni iskustava u području dualnog obrazovanja kakvo se prakticira u Njemačkoj. Te također i projekti za jačanje medijske kompetencije i otpornosti prema kampanjama dezinformiranja.

Previous TUNEL PRENJ: Objavljen tender za izvođača radova
Next Ef. Kavazović: Bosna i Hercegovina ima više prijatelja nego vjernih dušmana

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježen Dan sjećanja na poginule građane Sarajeva (VIDEO)

Sarajevo se danas sjeća svih onih koji su dali život za slobodu i domovinu – kazala je danas predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo (KS) Ana Babić u obraćanju na Zajedničkoj komemorativnoj

NAŠI DANI

Služba državne bezbjednosti Srbije učestvovala u zločinima u Bosni i Hercegovini

  U nastavku haškog procesa Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, vojni vještak Reynaud Theunens izjavio je da su jedinice Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije učestvovale u nasilnom preuzimanju opština

NAŠI DANI

Iz Sarajeva krenuo BH voz prema Bihaću (VIDEO)

  Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBiH) uspostavile su danas liniju Sarajevo – Bihać – Sarajevo, a putnike će na ovoj relaciji prevoziti savremeni talgo vozovi.  Nakon završetka projekta sanacije