Busovača: Učenici u Gornjoj Rovni dobili najsavremenije opremljenu školsku zgradu u državi

Busovača: Učenici u Gornjoj Rovni dobili najsavremenije opremljenu školsku zgradu u državi

Od ove školske godine učenici Područne škole Gornja Rovna u općini Busovača, konačno, nakon skoro tri desetljeća idu u pravu školsku zgradu. I to ne bilo kakvu nego, zahvaljujući najvećim dijelom, sredstvima Republike Turske, najsavremenije opremljenu u Bosni i Hercegovinu, javlja FTV.

U skučenom i neuvjetnom mektebskom prostoru generacije su osnovaca iz Gornje Rovne pohađale razrednu nastavu. I to u dvije smjene, dva kombinovana odjeljenja dijelila su jednu školsku tablu. Konačno, od ove školske godine dobili su savremeno opremljenu školsku zgradu, izgrađenu na samo nekoliko stotina metara zračne linije dalje. U zgradi su dvije učionice opet sa dva odjeljenja, ali u potpuno drugačijim uvjetima.

“Sada imamo svako odjeljenje svoju tablu, imamo pametnu tablu s kojom smo oduševljeni, učenici su oduševljeni, naravno i učiteljice. Sada smo u mogućnosti da koristimo različita pomagala”, kaže učiteljica Emina Jaganjac.

“Zatim imaju laboratorij u kojoj mogu da rade eksperimente iz moje okoline, imaju muzičku sobu, znači imaju sve moguće preduslove da sa sobom ponesu funkcionalno znanje, sposobnosti i vještine”, istakla je Senada Mekić, pomoćnica direktora u OŠ Kaćuni.

Uvjeti u školskoj zgradi pružaju mogućnost obrazovanja djece po modelu koji imaju njihovi vršnjaci u bilo kojem dijelu svijeta, kažu nam nastavnici, koji zajedno sa svojim učenicima ne kriju radost zbog niza mogućnosti da zajedno otkrivaju sve prednosti ovog načina usvajanja znanja. 

“Razlika je ogromna, od same veličine prostora gdje smo dobili široku učionicu, gdje svako dijete ima svoj radni prostor, svoj ormarić”, dodaje učiteljica Jaganjac.

No, kažu, ni prostor u kojem su desetljećima radili nije bio prepreka da s djecom otkrivaju bogastvo znanja, kojim su plovili svjetskim prostranstvima, maštajući, baš kao i u bajkama koje sada gledaju na školskim časovima.

“Zahvaljujući našim učiteljicama ta djeca nisu trpjela što se tiče svog obrazovanja. Znači izvukli smo maksimum u uslovima u kakvim su oni radili”, navela je Mekić.

A kada se umore od školskog gradiva, zajedno sa svojim učiteljicama, istražuju sve mogućnosti koje pruža muzička soba, ali i školsko dvorište, koje prvi put imaju. A zagrijavanje u njemu je i iz praktičnih razloga, jer obećano grijanje za koje se kantonalna vlada obavezala izdvojiti sredstva, još nije završeno.

U Cazinu ovih dana otvorena dva nova školska objekta

Previous Vakcinacija u KS: Nikad veće gužve ispred Zetre
Next Memorijalni bokserski turnir “Mustafa Hajrulahović-Talijan”

You might also like

NAŠI DANI

Vlada FBiH u Zavod Pazarić šalje Finansijsku policiju i inspekcije

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici koja je održana u Sarajevu upoznala se sa informacijom Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o izvještajima upravljačkih struktura ustanova socijalne zaštite čiji je osnivač

NAŠI DANI

Bosanski Petrovac: Muslimani i pravoslavci zajedno očistili katoličko groblje

Akcija čišćenja zapuštenog katoličkog groblja u Bosanskom Petrovcu održana je jučer, a na inicijativu župe Drvar – Bosanski Petrovac i na poticaj građana muslimanske i pravoslavne vjeroispovijesti. U akciji je

NAŠI DANI

Armina Šehomerovića dovode u vezu sa napadom na Vučića: Život mi je ugrožen, tražit ću zaštitu!

Muškarac iz Srebrenice, kojeg su mediji doveli u vezu sa napadom na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića 11. jula 2015. godine tokom komemoracije u Srebrenici negirao je bilo kakvu povezanost sa