BZK ‘Preporod’- Nagrada ‘Alija Isaković’ Elvisu Ljajiću za dramu ‘Zmaj od Bosne

BZK ‘Preporod’- Nagrada ‘Alija Isaković’ Elvisu Ljajiću za dramu ‘Zmaj od Bosne

Bošnjačka zajednica kulture ‘Preporod’ dodijelila je Elvisu Ljajiću, za djelo ‘Zmaj od Bosne’, Nagradu ‘Alija Isaković’ za najbolji originalni dramski tekst na bosanskom jeziku. 

Kako je istaknuto na uručenju nagrade, već nekoliko dramskih pisaca obrađivalo je tu temu. Elvis Ljajić je uzeo u obzir ranije obrade tog važnog povijesnog lika, ali je tu dramu ‘otvorio prema onome što ona potencijalno nosi u pozorišnom smislu’.

– To je drama koja se bavi tradicijom, ali napisana na način na koji bi sadašnje pozorište dobro moglo iskoristiti njen pozorišni potencijal – istaknuo je član žirija prof. Almir Bašović.

Za autora Ljajića ta nagrade je čast, a kako je kazao, volio bi kad bi njegovo djelo bilo postavljeno u pozorištu.

– U osnovi, svi mi koji pišemo drame činimo to u namjeri da ih nekada vidimo na nekoj od scena. Film je dobar, ali uvijek ima neku distancu. Nadam se da će, ko bude čitao tu dramu, uspjeti da prepozna i da je pisana iz ovog vremena – kazao je novinarima, prenosi Fena.

Kako je kazao predsjednik BZK ‘Preporod’ Sanjin Kodrić uspostavljanjem Nagrade ‘Alija Isaković’ željelo se potaknuti dramsko književno stvaranje na bosanskom jeziku. Autore potaknuti da intenzivnije rade u oblasti dramskog književnog stvaranja, a pozorišne kuće u BiH da na scene što više i češće postavljaju domaće dramske tekstove.

Nagradu autoru Ljajiću uručila je predsjednica žirija prof. dr. Almedina Čengić, na godišnjicu smrti Alije Isakovića. Današnjem događaju u BZK ‘Preporod’ u Sarajevu prisustvovala je prof. dr. Emina Kečo Isaković – supruga Alije Isakovića.

Nagrada ‘Alija Isaković’ ustanovljena je 2003. godine, na stotu godišnjicu osnivanja današnje BZK ‘Preporod’. Prva nagrada dodijeljena je 2004. godine, a dosad je dodijeljena devet puta.

Događaji sjećanja na Aliju Isakovića najavljeni su za 18. mart u Mostaru i Stocu, a uz BZK ‘Preporod’ u obilježavanje se uključilo i Društvo pisaca BiH čiji je on bio jedan od najistaknutijih članova.

Ove godine obilježava se 90 godina od rođenja (1932.), 50 godina od objavljivanja prvog izdanja ‘Biserja’, antologijskog izbora bošnjačke književne tradicije od XV stoljeća do savremenog doba (1972.), 30 godina od prvog izdanja ‘Rječnika karakteristične leksike bosanskog jezika (1992.), te 25 godina od smrti (1997) Alije Isakovića.

Previous Bosanske žene varioci (Video)
Next Njemačka trenutno ima najvišu incidencu COVID-19 u Evropi; Bosna na 'zelenoj grani'

You might also like

RIJEČ

Kada čovjek proživi sve ono što su ljudi u Sarajevu preživjeli, teško da se može vratiti u sentimentalnost prošlih vremena

  Moj dragi Rade me je zamolio da napišem tekst o sjećanju na ona vremena i još ponešto. Piše: Rade Radovanović, Danas Probao sam – ne ide. Probao opet –

KULTURA I UMJETNOST

Sutra u Gradačcu premijera predstave ‘Zemlja koja diše’

Na kuli Husein kapetana Gradaščevića u Gradačcu sutra će premijerno biti odigrana predstava „Zemlja koja diše“. Predstava je nastala po dramskom tekstu „Okvir“ poznatog gradačačkog autora Vahida Klopića u dramaturškoj

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Indijci sedmično čitaju više od 10 sati, u Evropi knjigu najviše vole Česi

Indija, Tajland i Kina prednjače na listi zemalja čiji su stanovnici najposvećeniji čitanju knjiga. Stanovnik Indije sedmično u prosjeku odvoji više od 10 sati na čitanje, piše Anadolu Agency (AA).