BZK ‘Preporod’- Nagrada ‘Alija Isaković’ Elvisu Ljajiću za dramu ‘Zmaj od Bosne

BZK ‘Preporod’- Nagrada ‘Alija Isaković’ Elvisu Ljajiću za dramu ‘Zmaj od Bosne

Bošnjačka zajednica kulture ‘Preporod’ dodijelila je Elvisu Ljajiću, za djelo ‘Zmaj od Bosne’, Nagradu ‘Alija Isaković’ za najbolji originalni dramski tekst na bosanskom jeziku. 

Kako je istaknuto na uručenju nagrade, već nekoliko dramskih pisaca obrađivalo je tu temu. Elvis Ljajić je uzeo u obzir ranije obrade tog važnog povijesnog lika, ali je tu dramu ‘otvorio prema onome što ona potencijalno nosi u pozorišnom smislu’.

– To je drama koja se bavi tradicijom, ali napisana na način na koji bi sadašnje pozorište dobro moglo iskoristiti njen pozorišni potencijal – istaknuo je član žirija prof. Almir Bašović.

Za autora Ljajića ta nagrade je čast, a kako je kazao, volio bi kad bi njegovo djelo bilo postavljeno u pozorištu.

– U osnovi, svi mi koji pišemo drame činimo to u namjeri da ih nekada vidimo na nekoj od scena. Film je dobar, ali uvijek ima neku distancu. Nadam se da će, ko bude čitao tu dramu, uspjeti da prepozna i da je pisana iz ovog vremena – kazao je novinarima, prenosi Fena.

Kako je kazao predsjednik BZK ‘Preporod’ Sanjin Kodrić uspostavljanjem Nagrade ‘Alija Isaković’ željelo se potaknuti dramsko književno stvaranje na bosanskom jeziku. Autore potaknuti da intenzivnije rade u oblasti dramskog književnog stvaranja, a pozorišne kuće u BiH da na scene što više i češće postavljaju domaće dramske tekstove.

Nagradu autoru Ljajiću uručila je predsjednica žirija prof. dr. Almedina Čengić, na godišnjicu smrti Alije Isakovića. Današnjem događaju u BZK ‘Preporod’ u Sarajevu prisustvovala je prof. dr. Emina Kečo Isaković – supruga Alije Isakovića.

Nagrada ‘Alija Isaković’ ustanovljena je 2003. godine, na stotu godišnjicu osnivanja današnje BZK ‘Preporod’. Prva nagrada dodijeljena je 2004. godine, a dosad je dodijeljena devet puta.

Događaji sjećanja na Aliju Isakovića najavljeni su za 18. mart u Mostaru i Stocu, a uz BZK ‘Preporod’ u obilježavanje se uključilo i Društvo pisaca BiH čiji je on bio jedan od najistaknutijih članova.

Ove godine obilježava se 90 godina od rođenja (1932.), 50 godina od objavljivanja prvog izdanja ‘Biserja’, antologijskog izbora bošnjačke književne tradicije od XV stoljeća do savremenog doba (1972.), 30 godina od prvog izdanja ‘Rječnika karakteristične leksike bosanskog jezika (1992.), te 25 godina od smrti (1997) Alije Isakovića.

Previous Bosanske žene varioci (Video)
Next Njemačka trenutno ima najvišu incidencu COVID-19 u Evropi; Bosna na 'zelenoj grani'

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

U Rimu otvorena izložba posvećena Nasuhu Matrakčiju

Izložba posvećena pjesniku, historičaru i matematičaru porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji se školovao na osmanskom dvoru, Nasuhu Matrakčiju, otvorena je danas u Rimu. Izložba “Nasuh Matrakči: Genije 16. stoljeća”

NAŠI DANI

Obilježavanje 30 godina od opsade glavnog bosanskog grada: Na Vijećnici upriličena projekcija “Sarajevske ruže”

Povodom obilježavanja 30 godina od početka opsade Sarajeva, na fasadi Vijećnice večeras je upriličena video projekcija “Sarajevske ruže”, simbolima opsade i stradanja glavnog grada Bosne i Hercegovine u periodu 1992.-1995.

KULTURA I UMJETNOST

Muzej 505. viteške brigade čuva uspomenu na slavnu bužimsku brigadu

Muzej 505. viteške brigade tokom ljetnog perioda bilježi nešto veću posjećenost, a posebno u augustu dok traju Slobodarski dani viteškog grada Bužima. Pored Bužimljana, Muzej najčešće posjećuju službene delegacije i