Čanak o sjevernoj Bosni i Hercegovini koja je ambiciozno i potpuno pogrešno nazvana republikom

Čanak o sjevernoj Bosni i Hercegovini koja je ambiciozno i potpuno pogrešno nazvana republikom

Borba za građansku Bosnu i Hercegovinu, borba za građansku Crnu Goru, borba za autonomnu pokrajinu Vojvodine, to su stvari koje su preduslov za ovaj balkanski sistem spojenih sudova gde je gotovo nemoguće da bilo ko od nas živi normalno ako bilo ko od nas ne živi normalno, poručeno je danas na redovnoj sesiji “Kruga 99” održanoj u online formatu na temu “Treba li Bosnu i Hercegovinu graditi kao modernu državu i suverenu naciju slobodnih građana?”, javlja AA.

Uvodničar je bio Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji je tom prilikom istakao da je Bosna i Hercegovina i današnja Crna Gora, za koju je kazao da je ugrožena, predstavljaju suštinsko pitanje one male razlike između opstojanja mogućnosti normalnog života i pakla.

“Srpski nacionalisti su uvijek mislili da je Jugoslavija suštinski Velika Srbija sa lažnom ličnom kartom, da su jugoslavenske republike i pokrajine praktično ratni plijen pobjednika iz Prvog svjetskog rata i da je sve to prostor koji prirodno ima u sebi predispoziciju da bude prostor kojim dominira političko srpstvo”, kazao je Čanak, jedan od vodećih opozicionih političara u Srbiji.

Komentarišući političko uređenje Bosne i Hercegovine, istakao je da je potpuno pogrešno bh. entitet nazivati republikom.

“Kada pogledate čitavo uređenje Bosne i Hercegovine, čitavu postdejtonsku Bosnu i Hercegovinu, potpuno je jasno da sjeverna Bosna i Hercegovina, koja se vrlo ambiciozno naziva Republika Srpska, kažem ambiciozno jer nazivati nešto što je entitet republikom je potpuno pogrešno, jer daje pogrešan utisak da su kapaciteti tog entiteta mnogo veći nego što po ustavu jesu. Zaboravlja se da je taj entitet nastao Dejtonom i nastao zato što je spriječena ofanziva 5. i 7. Korpusa Armije Bosne i Hercegovine koja bi dovela do pada Banjaluke. Svi se sjećamo da je to bilo pitanje sata kada će se desiti. Međutim, zaustavljena je zato da ne bi došlo do egzodusa stanovništva i izbjegličke krize gdje bi oko 350.000 ljudi bilo pokrenuto prema Srbiji, što bi dovelo do raznih posljedica”, rekao je Čanak te dodao dalje:

“Stvaranjem ove i ovakve Bosne i Hercegovine rat nije završen, on je samo prekinut jer rat da bi se završio moraju biti uklonjeni razlozi njegovog početka, a razlozi početka nisu uklonjeni niti stvaranjem dejtonske Bosne i Hercegovine niti su uklonjeni u samoj Srbiji”.

Napomenuo je da današnja Bosna i Hercegovina stoga mora biti reformisana da bi mogla opstati.

“Jer ona ne može ovako opstati kao stalni taoc uzajamno hranjenih nacionalizama, kao vječita tema i vječita žrtva velikosrpskih ideja sa istoka i velikohrvatskih ideja sa zapada. Ideja o stvaranju trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini, recimo, je još jedna od tih bastardnih ideja koje opstajavaju kao ideje o etničkim podjelama u Bosni i Hercegovini, a etničke podjele u BiH služe samo tome da se pokaže ono što je Milorad Dodik kao emanacija zla u Bosni i Hercegovini izgovorio prije neki dan, a to je, ‘ovo kako živimo je dokaz da ne možemo da živimo zajedno’, što je zloslutno podsjećanje na reči Radovana Karadžića, ratnog zločinca osuđenog na doživotnu robiju zbog svojih užasnih nedjela, ‘mi sa njima više ne možemo živjeti’. Upravo zbog toga Bosna i Hercegovina mora opstati, kao integralna, jedinstvena i građanska”, istakao je Čanak te dodao:

“Bosna i Hercegovina, kao i Vojvodina, kao i Crna Gora, ne mogu postojati drukčije nego kao prostori ravnopravnih građana, ravnopravnih naroda i ravnopravnih vjerskih zajednica koje su sve redom odvojene od države ogromnim zidom jer ako li se desekularizuje bilo koja od tih država, gotovo je. Idemo u klerofašističku teritokratiju”, pojasnio je.

Naglasio je da su stoga vrlo važni napori i borba za građanska društva i države u regiji Balkana.

“Borba za građansku Bosnu i Hercegovinu, borba za građansku Crnu Goru, borba za autonomnu pokrajinu Vojvodine, to su stvari koje su preduslov za ovaj balkanski sistem spojenih sudova gde je gotovo nemoguće da bilo ko od nas živi normalno ako bilo ko od nas ne živi normalno”, kazao je Čanak te istakao:

“Bosna i Hercegovina je satkana od najosjetljivijeg tkiva tih plemenitih različitosti koje u sebi nose potentnost za stvaranje istinski građanskog, istinski civilizovanog i istinski humanog društva, zato i jeste prostor tako divljačkih nasrtaja na svoje biće. Bosna i Hercegovina mora opstati, mora biti jedinstvena i mora biti građanska”.

Čanak o proslavi nedavnog praznika, sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine…

– Koja vojska je probila taj Solunski front.. pa vojska Kraljevine Srbije. A, s koje strane su bili oni koji su bili s druge strane Drine..? Znate, ta priča o tome da su svi Srbi na svijetu zaslužni za to što je probijen Solunski front jednostavno ne stoji, to je falsifikat.

Druga stvar, vi ste došli u poziciju da kroz insistiranje na tome da, otprilke sa svake kuće gdje živi Srbin treba da se zavijori srpska zastava, i tu se navede S. Makedonija, Crna Gora, naravno Kosovo, Hrvatska, Bosna i Hercegovina.. Sjeverna Bosna i Hercegovina, koja je i napravila svu tu priču, da se usvoji zajedno zakon u Srbiji i sjevernoj Bosni i Hercegovini. Vi dođete u poziciju da niko ne kaže – a onda i vi braćo rođena, recimo iz Melburna, Čikaga, Stokholma, Sidneja, svugdje gdje ima Srba, svugdje istaknite zastave. Nego je samo ovo apostrofirano. I to je uradio ministar inostranih poslova, čime je, u stvari, nabrajajući gdje da se ističe, pokazao da te zastave služe tome da se pokaže gdje sve ima onih koje će te zastave da ističu, a ti isti su spremni da onda i srpski svet, koji je, naravno, velika Srbija s lažnom ličnom kartom, promovišu, brane.. I, uopšte, izazivaju nelagodu u svom okruženju.

Ta ista srpska zastava je zloupotrebljena, u više navrata, u proteklih tridesetak godina.

-Kako može sjeverna Bosna i Hercegovina da ima zastavu, a u Bosni i Hercegovini se nalazi, čiju nedjeljivost i cjelovitost priznaje i vlada i rukovodstvo R. Srbije….Specijalni odnosi sa sjevernom Bosnom i Hercegovinom koji se razvijaju duže vrijeme, doveli su do toga da se, eto, donese zakon i u sjevernoj Bosni i Hercegovini i u Republici Srbiji o tom danu zastave… A, istovremeno, pazite, to je zakon koji važi samo za dio Bosne i Hercegovine, sjeverni dio Bosne i Hercegovine – govorio je Čanak gostujući ovih dana na jednoj beogradskoj televiziji.

(MiruhBosne/Agencije)

Previous Stari grad u Mostaru preplavili turisti; pojačane aviolinije za Sarajevo
Next Kako je jedna porodica napravila čudo usred Bosne, fabriku luksuznog dizajnerskog namještaja koji je postao svjetski hit

You might also like

NAŠI DANI

Godišnjica ARBiH obilježena u Zenici (FOTO)

Oružane snage su u proteklom periodu odlučno pokazale i dokazale da su ključan i nezamjenjiv partner građanima i civilnim strukturama Bosne i Hercegovine, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine

NAŠI DANI

Na Manjači počela vježba “Kombinovani napor 22“

Postrojavanjem pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) u kasarni „Mika Bosnić“ na Manjači, danas, 19. septembra 20202. godine, ozvaničеn је početak vježbe „Kombinovani napor 22“, koja je ujedno i finalno

NAŠI DANI

Automatic Servis d.o.o. Visoko sa 3.500 prodajnih mjesta osvaja domaće tržište

Vodeća bosanskohercegovačka kompanija u sektoru distribucije automata za tople i hladne napitke i snack proizvode, Automatic Servis d.o.o. Visoko, ostvarila je u prvih devet mjeseci 2019. prihod od 9,8 miliona