Centar „Safet Zajko“: Otvoren prvi adrenalin park u glavnom gradu

Centar „Safet Zajko“: Otvoren prvi adrenalin park u glavnom gradu

Na radost zaljubljenika u adrenalin sportove u kompleksu Centra za edukaciju, sport i rekreaciju „Safet Zajko“ danas je otvoren prvi adrenalin park u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Jedinstven je zbog samog ambijenta u kojem se nalazi, a staza koja je rađena između stabala ne može se naći nigdje drugo.

Uz tornjeve na kojima su alpinističke stijene, ljubiteljima adrenalin sportova na raspolaganju je i devet zračnih atrakcija s različitim preprekama. Prepreke su postavljene tako da postojeća stabla povezuju s dva tornja, a posjetitelji mogu probati i zip-line, spuštanje niz žicu. 
Adrenalin park bit će besplatan za posjetitelje u prvoj sedmici od 16 do 20 sati svaki dan, izuzev u slučaju kiše, a nakon toga će se utvrditi termini i cijene korištenja. 

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić kazao je da je ovaj adrenalin park prvi ovakve vrste u Sarajevu i šire sa tzv. evropskim N standardom za adrenalin parkove. “U ovom kompleksu smo izgradili mnogo sadržaja, a najviše igrališta za djecu. Adrenalin park je namijenjen tinejdžerima i omladini koji žele da se na jedan poseban način riješe stresa i koji vole adrenalin. Poznato je da su adrenalin atrakcije vrlo privlačne turistima. Željeli smo da se ovaj adrenalin park uklopi u prirodni ambijent Centra. Sve prepreke postavljene su između dvije alpinističke stjene koje su ranije urađene, i kroz parkovsko zelenilo, kroz krošnje stabala. Vjerujem da će za sve ljubitelje ove vrste sporta ovo biti jedan ugodan ambijent za uživanje, ali i za one koji budu željeli da gledaju“, izjavio je načelnik Efendić.

Second Slide

Otvaranje adrenalin parka upriličeno je uz pokazne vježbe koje su izveli pripadnici Gorske službe spasavanja Novi Grad, a uz podršku profesionalnih instruktora za obuku i korištenje adrenalinskih atrakcija, te pokaznu vježbu pružanja pomoći uz podršku ekipa Crvenog krsta/križa Novi Grad i Službe civilne zaštite Općine Novi Grad. Veliku podršku u radu sa onima koji su odmah po otvaranju željeli isprobati adrenalin park dali su sportski penjači Ajdin Hadžić i Bakir Silajdžić koji se pripremaju za olimpijadu u sportskom penjanju u Tokiju 2020. godine.

Za sigurnost ljudi koji žele da probaju adrenalin sport brinut će stručni tomovi Gorske službe sapasavanja Novi Grad. Rukovodilaca GSS-a Fahrudin Dobrača kaže da ova vrsta sporta doprinosi savladavanju  stresa.

„Radimo konstantno na bezbjednosti naših korisnika, želimo da se svaki građanin koji želi da proba adrenalinski sport osjeća sigurno. Rijetkost je da u urbanom dijelu grada građani imaju mogućnost korištenja adrenalinskih sportova, naša omladina ima mogućnost doći ovdje da osjeti adrenalin“, kazao je Dobrača.

Previous FLYBOSNIA povezala Napulj sa Mostarom
Next Željezničar uvjerljivo slavio u vječitom derbiju na Grbavici

You might also like

NAŠI DANI

Ispunjeni traženi uvjeti za izručenje Marinkovića, osumnjičenog za ubistvo policajaca

Prema informacijama Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, ekstradicija Save Marinkovića, osumnjičenog za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, a koji se nalazi u  Njemačkoj, odobrena je, potvrdio je

NAŠI DANI

Utvrđenim zakonom dječiji dodatak iznosit će 103 KM

Usvajanjem Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine, djeca iz porodica slabijeg imovinskog stanja i socijalno ugroženih porodica, imaće pravo na dječiji dodatak u mjesečnom

NAŠI DANI

Majke Srebrenice nominirane za nagradu Saharov Evropskog parlamenta

Slovenački europarlamentarci liberali Irena Joveva i Klemen Grošelj, koji u Evropskom parlamentu djeluju u okviru grupe RENEW, odlučili su nominirati majke Srebrenice za ovogodišnju Saharov nagradu koju za doprinos slobodi