Centar upravljanja krizom u CG i Bosni i Hercegovini je A. Vučić

Centar upravljanja krizom u CG i Bosni i Hercegovini je A. Vučić

Redovna sesija Kruga 99 održana je u nedjelju u Sarajevu, a tema je bila goruća kriza u Bosni i Hercegovini, prenose agencije.

U izjavi Kruga 99 o temi “Iz političke krize u krizu – šta su uzroci!?” naglašeno je da političke namjere aktera disolucije Bosne i Hercegovine i urušavanja Crne Gore i u BiH i van nje, najvećim dijelom imaju za cilj ostvarivanje neostvarenih ratnih ciljeva.

Prema navodima izjave koju je pročitao Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije Kruga nezavisnih intelektualaca 99 centar upravljanja aktuelnom krizom u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini je isti, a radi se o Aleksandru Vučiću, predsjedniku Srbije.

“Naša javnost mora znati da osionost Milorada Dodika ne crpi snagu iz ustavne problematike u Bosni i Hercegovini, već antidejtonskog djelovanja i podrške Srbije koja koristi nedostatak internacionalne vizije, liderstva i odlučnosti svjedoka i potpisnika Dejtonskog sporazuma, u cilju eskalacije krize i realizacije interesa nikada odbačene politike velike Srbije”, istakao je Kulenović.

Uvodničar današnje sesije bio je Nihad Čolpa, predsjednik Građanske stranke i zastupnik u PD Parlamenta FBiH smatra da je, nakon što su se Dodik i Dragan Čović spojili u vlasti na državnom nivou, bilo pitanje dana kada će zajedno krenuti u blokadu institucija Bosne i Hercegovine.

“Sve s jednim ciljem, kako bi i one institucije nad kojima nemaju potpunu nadmoć i kontrolu i dominaciju preuzeli. Jedna od rijetkih institucija nad kojom nemaju kontrolu i nadmoć je Ustavni sud Bosne i Hercegovine. I tu su ravnopravniji od ostalih, građana Bosne i Hercegovine, koji nemaju nijednog svog sudiju i od Bošnjaka. Sve s ciljem kako bi preuzeli sve institucije Bosne i Hercegovine i ostvarili svoj krajnji cilj, a to je neuspješna država Bosna i Hercegovina, koja ne može provoditi svoje zakone, koja ne može provoditi zakone na teritoriji BiH i koja eventualno, u slučaju neke pobune, ne može legitimnu fizičku silu upotrijebiti”, kazao je Čolpa i nastavio:

“Ono što očekujem od političkog faktora u Bosni i Hercegovini, koji je za BiH, da prestane s medijskim manipulacijama i da krene s konkretnim djelovanjem.”

Po njemu, konkretno djelovanje je provođenje zakona u kojem su jasno propisane kazne za kršenje Ustava i postoje institucije koje to provode, a to je Tužilaštvo BiH.

“Potrebno je i na diplomatskom planu da se više aktiviramo, a to je da se pozovu zemlje, koje su sačinile i učestvovale u kreiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako bi se sankcionisali i blokirali oni koji žele da ugroze mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini, odnosno međunarodna zajednica koja je na osnovu aneksa 10 dužna da osigura mir i sigurnost u BiH. Ovo je pitanje opstojnosti i građana BiH i same države”, smatra Čolpa.

On je istakao da ne zna kako će se stvari odvijati nakon blokade odlučivanja u državnim institucijama od strane predstavnika iz Rs i podrške koju su dobili od HDZ-a BiH.

“Očigledno je da je posebna instanca koja treba biti nezavisna, to jest Ustavni sud, najviše na udaru, jer kada to nemamo nezavisno, kada imamo dominaciju na primjer Čovića i Dodika, stvaraju se posebni preduslovi da se stvori pravni vakuum kako država više ne može funkcionisati. Imali smo referendum o Danu Rs-a, niko nije kažnjen, bile su krivične prijave. Imali smo postrojavanje trećeg puka u Banjaluci, niko nije kažnjen. I ova posljednja izjava predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća gospodina Milana Tegeltije je zaista strašna da država zavisi od stava entiteta. Znači, to je krajnji cilj da je država neučinkovita, slaba, da ne može provoditi zakone, koji su potrebni da se ona održi i zaštiti”, istakao je predsjednik Građanske stranke.

Dodao je kako je očigledno da su i Dodik, ali i Čović, ruski igrači u Bosni i Hercegovini, što je sada jasno i međunarodnom faktoru.

“Međutim, mi smo se previše oslonili da će nama neko nešto dati, da će nama neko nešto pokloniti, a da mi ništa ne radimo. Bosna i Hercegovina dugo veoma slabo stoji na međunarodnom planu. Ne lobiramo. Ne znamo šta znači lobiranje. Proteklih par godina mnogo toga je izašlo u javnost koliko novca izdvaja i Dragan Čović i Republika Hrvatska, Srbija i Milorad Dodik za lobiranje protiv BiH”, pojasnio je Čolpa.

Nikolaidis: Vučić vodi hibridne ratove protiv BiH i Crne Gore

Pobuna Srba u Crnoj Gori i ustavni udar u Bosni i Hercegovini na svaki su način – i ciljevima, i realizatorima, i planerima i nalogodavcima – povezani.

Tekst Andreja Nikolaidisa na AJB.

Previous Istanbul: Zlato Pezera i srebro Mujezinovića za 4. mjesto naših seniora na Balkanijadi
Next Mostar: Proljeće na jugu zemlje (FOTO)

You might also like

NAŠI DANI

Dr Boškailo: Može li u LK stati izjava zapovjednika zloglasnog logora Dretelj – “Ti ćeš doktore biti slobodan kad tad, a ja ću bježati u Argentinu ako mognem’

Komentar doktora Esada Ese Boškaila, uspješnog člana bosanske zajednice u SAD-u na kontroverznu inicijativu… – HDZ: NESTALO NAM ŽUTIH TRAKA Šef Kluba HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH

NAŠI DANI

Berlin u saradnji s Moskvom: Njemačka ruši Inzka

Njemačke vlasti pokreću inicijativu za “razrješenje” aktualnog visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Inzka te da nakon toga na njegovo mjesto postave njemačkog diplomatu Christiana Schmidta, saznaje Istraga iz

NAŠI DANI

Ratni veterani bosanske armije jasno poručili EU: Mirno nećemo čekati na vašu reakciju i nove genocide!

Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana” Bosne i Hercegovine reagovala je na špekulacije o tzv. “mirnom razlazu u BiH” koji se proteklih dana provlači kroz medije, prenose mediji. – Mi u