Centar za obdukciju i identifikaciju u Goraždu: Dževad Kunovac identifikovan uz roditelje Munibu i Muju

Centar za obdukciju i identifikaciju u Goraždu: Dževad Kunovac identifikovan uz roditelje Munibu i Muju

U Centru za obdukciju i identifikaciju u Goraždu danas je identifikovano pet žrtava proteklog rata.

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene tokom 1992. i 1993. godine na području Foče, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2017. godine  iz masovne grobnice koja je otkrivena na lokalitetu Tuneli, Miljevina.

Identitet ovih žrtava je najprije utvrđen putem DNK metode da bi danas članovi porodica ovih žrtava potvrdile taj identitet.

Danas su identifikovani čak četiri člana samo jedne porodice. Radi se o supružnicima Kunovac, Muji (1922.) i Munibi (1929.) iz Miljevine. Prema informacijama Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, oni su 1993. godine ubijeni u kući zajedno snahom i dvoje unučadi. Sa njima u kući tada je bila i Hajra Palalija, inače supruga Munibinog brata Muharema. Hajra Palalija, rođena 1934. godine u Ustikolini, također je danas zvanično identifikovana.

Uz njih, danas su zvanično identifikovani i posmrtni ostaci Munibinog i Mujinog sina Dževada, rođenog 1955. godine u Ustikolini. On je također ubijen 1993. godine u Miljevini, a njegovi posmrtni ostaci, kao i posmrtni ostaci njegovih roditelja pronađeni su 24 godine kasnije.

Danas je identifikovan i Hamid (Fejze) Šabanović rođen 1930. godine u selu Hum kod Foče. Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine on je 1992. godine iz  svog sela krenuo prema selu Jeleč zajedno sa majkom i suprugom koje su također nestale. Samo Hamidovi posmrtni ostaci pronađeni su 2017. godine u Miljevini.

Previous SP u raftingu: Master tim Bosne i Hercegovine osvojio zlatnu medalju u sprintu
Next Ustavni sud BiH ukinuo brojne odredbe entitetske skupštine o prenosu nadležnosti. Dodiku nije pravo

You might also like

NAŠI DANI

Radončić brani poteze HDZ-a (VIDEO)

Šef SBB-a Fahrudin Radončić javno je branio stavove HDZ-a u državnom Domu naroda i svrstavanje te stranke u blok sa Dodikovim SNSD-om po pitanju zakona o zabrani negiranja genocida i

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Podsjećanje na stravične zločine u Višegradu: U “živim lomačama“ ubijeno više od 140 žena, djece i staraca

Danas se obilježava 30. godišnjica od stravičnih zločina u Pionirskoj ulici i na Bikavcu, u Višegradu, u Bosni i Hercegovini, javlja AA. Ovaj zločin predstavlja jedan od najstrašnijih ratnih zločina

OTPOR BOSNE

Sarajevo: U haremu Ali-pašine džamije odata počast legendarnom komandantu Zaimu Imamoviću

Na Rogojskoj gresi na Treskavici, braneći svoje sugrađane i domovinu, prije 26 godina poginuo je jedan od najvećih sinova ove zemlje komandant Zaim Imamović. Povodom tužne godišnjice smrti legendarnog komandanta