Centralna proslava godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade

Centralna proslava godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade

Kod spomen-obilježja Mala kula na Grdonju danas je održana centralna manifestacija obilježavanja 29. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Članovi porodica i prijatelji, bivši borci 105. motorizovane brigade, predstavnici Općine i Općinskog vijeća Centar i boračkih udruženja, polaganjem cvijeća na spomen-obilježje, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali su počast šehidima i poginulim borcima.

U ime Općine Centar cvijeće su položili i počast odali načelnik Srđan Mandić, dopredsjedavajuća Ira Adilagić i vijećnici Samir Fazlić i Velija Katica.

U redovima 105. motorizovane nalazilo se oko 7.000 boraca, od kojih je 317 poginulo, a 2.000 ranjeno. Na početku manifestacije Asim Smajlović, pripadnik i član Sekcije 105. mtbr, preuzeo je ratnu zastavu brigade koju su članovi Udruženja maloljetnih boraca donijeli od Skenderije preko Špicaste stijene do Grdonja, trasom kojom su se nekada kretali pripadnici ove slavne brigade.

Načelnik Mandić je kazao da su nas heroji koji su dali život za odbranu države Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva obavezali da zbog generacija koje dolaze obezbijedimo stabilnu, prosperitetnu i evropsku državu Bosnu i Hercegovinu.

– Svi borci u 105. motorizovanoj brigadi, a posebno oni koji su dali svoj život za odbranu države BiH i našeg dragog Sarajeva, su nas zadužili da nastavimo dalje. Zadužili su nas da budućim naraštajima nakon stoljeća ratova obezbijedimo barem jedno stoljeće mira. Mi koji smo imali sreću da preživimo moramo preuzeti takvu vrstu obaveze i moramo ih poštivati zbog djela koja su napravili, naglasio je načelnik Mandić.

Prisutnima se također obratio Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja KS.

-Drago mi je što ovdje vidim mnogo omladine. Njima moramo prenositi ko su bili heroji 105. brigade. Ja ovo smatram svetim mjestom Kantona Sarajevo. Ovdje je ostala mladost Sarajeva, istakao je ministar Osmanović.

Asim Smajlović je kazao da pripadnici 105. motorizovane brigade nisu činili zla kako su to činili neprijatelji države i grada.

– Ova brigada se može ponositi svojim pripadnicima koji nisu ubijali nedužno civilno stanovništvo, ratne zarobljenike ili činili bilo kakvo drugo zlo kao vojske koje su na nas napadale. Da nije bilo mojih dragih saboraca, ne bi bilo ni ove djece koja su danas ispred nas, kazao je Smajlović.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je grdonj6.JPG

U nastavku svečanosti Bilal Dedić iz Osnovne škole „Hasan Kaimija“ je pročitao prisutnima svoj prvonagrađeni literarni rad na temu 105. motorizovane brigade.

Centralnoj manifestaciji obilježavanja godišnjice 105. brigade su prisustvovali i vijećnici Lajla Ćosović, Lejla Khattab, Miralem Šenderović, Hamdija Hasanović, Biljana Lazarević, Jasmin Šljivo, Denis Challenger, te Suada Pašić, predsjednica Komisije za boračka pitanja – navode iz Općine Centar.

Previous Uz Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine zimski pohod “Grebak – put života”
Next 'Olip' u Visoko stigao krajem prošle godine, trenutno zapošljava oko stotinu radnika. Plan utrostručiti broj zaposlenih

You might also like

NAŠI DANI

Đurđić u SAD-u osuđen na blizu šest godina zatvora zbog prikrivanja umiješanosti u zločine u Vogošći

Siniša Đurđić, kojeg pravosuđe u BiH sumnjiči da je mučio i zlostavljao zarobljenike na području Vogošće, osuđen je na pet godina i deset mjeseci zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)

RIJEČ

Lukačeva propaganda o kampovima za obuku terorista nastavak je propagande s početka devedesetih

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač kaže da u RS ne postoje organizovani paradžemati i centri za obuku terorista, dok u Federaciji BiH (FBiH) ima na desetine takvih centara,

NAŠI DANI

Forto: Naša stranka će vlastitim idejama pokrenuti ovu državu

Novoizabrani predsjednik Naše stranke (NS) Edin Forto izjavio je danas kako osjeća veliku čast i odgovornost povodom izbora na tu funkciju. Premijer KS izabran je za novog predsjednika NS, nakon