Centralna proslava godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade

Centralna proslava godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade

Danas je na platou kod spomen-obilježja Mala kula na Grdonju održana centralna manifestacija obilježavanja 27. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Veliki broj nekadašnjih boraca, predstavnika boračkih organizacija i više nivoa vlasti, građana i učenika iz osnovnih škola sa Centra su današnjim dolaskom na plato Male kule uveličali ovu svečanost.

Na početku manifestacije, nakon intoniranja državne himne, uručena je ratna zastava brigade koju su članovi Udruženja „Maloljetnih boraca općine Centar Sarajevo“ nosili ratnim putem ove brigade do spomen obilježja Mala kula na Grdonju. Nakon toga prisutni su položili cvijeće i ispred spomen-obilježja Mala kula, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast šehidima i poginulim borcima.

Cvijeće u ime Općine Centar su zajedno sa načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem položili njegov savjetnik Mustafa Resić, vijećnici Hamdija Hasanović, Ahmed Gerin, Velija Katica i Dževad Topić i pomoćnica načelnika Jasmina Fazlić.

O ratnom putu 105. motorizovane brigade, koji ujedno pokazuje i kako se stvarala Armija RBiH, govorio je ratni komandant bataljona i predsjednik JOB-a Unija veterana Općine Centar Enver Krluč. Naglasivši da je kroz redove slavne 105. prošlo 7.000 boraca, od kojih je 315 poginulo i 2.000 ranjeno, a osam pripadnika je odlikovano najvišim ratnim priznanjem “Zlatnim ljiljanom”, Krluč je kazao da je Brigada nastala iz malih samoorganizovanih sarajevskih uličnih i mahalskih grupa od kojih su formirane vojne jedinice i odredi, da bi naredbom Predsjedništva RBiH i Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH od 18. februara 1993. godine bila formirana 105. motorizovana brigada.

-Od svih sarajevskih brigada 105. je imala jednu od najdužih zona odgovornosti u gradu, a njeni hrabri borci su učestvovali u svim bitkama za odbranu Sarajeva (Predsjedništvo, Dobrovoljačka, Skenderija, Borije, Vraca, Zlatište, Elektroprivreda, Trg heroja, Ilidža, Jarčedoli, Grbavica, Jevrejsko groblje, Azići, Dobrinja, Nedžarići, Mojmilo, Stup, Žuč, Vogošća…) i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini – Igmanu, Bjelašnici, Treskavici, Zvijezdi, Nišićkoj i Crnoriječkoj visoravni, brdima oko Vareša, Konjicu, Jablanici, Mostaru, Olovu… Naše borce je krasio visok borbeni moral, srčanost i vjera u pobjedu. Bila je čast biti pripadnik 105. brigade, kazao je Krluč i uputio riječi zahvalnosti Općini Centar, načelniku Ajnadžiću i Općinskom vijeću za svu podršku boračkoj populaciji.

Načelnik Ajnadžić je u svom obraćanju prisutnima čestitao veliki dan za sve demobilisane borce proteklog rata.

-105. motorizovana brigada je čudo otpora. Čudo koje je odoljelo napadima jedne od najvećih vojnih sila tadašnje Evrope. Većina pripadnika ove brigade su se odmah na početku rata priključili odbrani grada i države Bosne i Hercegovine. Nisu imali odgovarajuću vojnu obuku i prvi put su u životu tada držali pravo oružje u rukama. Ali imali su veliko srce. 105. motorizovana brigada je i simbol i časne odbrane Sarajeva i BiH. Po prvi put u historiji Sarajevo je ostalo neosvojen i nepokoren grad. Heroji koji su dali život za odbranu države Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva, među kojima su i naši saborci iz 105. motorizovane brigade, su nas obavezali da zbog generacija koje dolaze obezbijedimo stabilnu, prosperitetnu i evropsku državu Bosnu i Hercegovinu. Vjerujem da imamo potencijala da to dovedemo do kraja. Svi borci u 105. motorizovanoj brigadi, a posebno oni koji su dali svoj život za odbranu države BiH i našeg dragog Sarajeva, su nam dali u amanet da nastavimo dalje. Mi koji smo imali sreću da preživimo moramo preuzeti takvu vrstu obaveze i moramo ih poštivati zbog djela koja su napravili. Općina Centar posvećuje veliku pažnju boračkoj populaciji pa stoga realizuje niz projekata. Ne smatramo da je ovo dovoljno, ali ćemo svakako nastaviti truditi se da boračkoj populaciji obezbijedimo status koji joj i pripada. Našim šehidima i poginulim borcima neka je vječni rahmet i slava i veliko hvala za sve ono što su učinili da bismo živjeli u slobodnoj, nezavisnoj i suverenoj državi Bosni i Hercegovini, poručio je Ajnadžić.

Na centralnoj manifestacije učenica Osnovne škole „Nafija Sarajlić“ Medina Šehović pročitala svoj prvonagrađeni literarni rad o 105. mtbr.

Već tradicionalno, po završetku centralne manifestacije povodom Dana 105. motorizovane 80 porodica pripadnika Brigade dobilo je simbolične novčane donacije Općine.

Previous Kada bi bh. entitet Rs bila kompanija, morala bi proglasiti bankrot
Next Predsjednik CG: Svako pristajanje na cijepanje Bosne i Hercegovine vraća nas u rat

You might also like

NAŠI DANI

OS BiH postavljaju šatore za migrante

U skladu sa odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Oružane snage Bosne i Hercegovine danas su počele montirati vojne šatore u migrantskom kampu „Lipa“, radi smještaja nezbrinutih migranata. Jedinice iz sastava

NAŠI DANI

Niz aktivnosti u povodu dana formiranja Armije Bosne i Hercegovine u Tuzlanskom kantonu

Nizom aktivnosti ove godine na području Tuzlanskog kantona bit će obilježen 15.april, dan kada je formirana Armija Bosne i Hercegovine. Zakonom o značajnim datumima, događajima i ličnostima TK-a Dan armije

NAŠI DANI

Pusić o nastojanjima Zagreba da mijenja izborni zakon u BiH: Samo obijesna želja, a ne hrvatski interes

Nekadašnja ministrica vanjskih poslova u Vladi Zorana Milanovića, Vesna Pusić gostovala je u RTL Direktu. Prokomentarisala je tom prilikom stavove predsjednika RH Zorana Milanovića o ulasku Švedske i Finske u NATO pa sve