CENZURA ZBOG ČOVIĆA: N1 BiH ‘bunkerirao’ vlastitu snimljenu istraživačku dokumentarnu emisiju o šefu HDZ-a

CENZURA ZBOG ČOVIĆA: N1 BiH ‘bunkerirao’ vlastitu snimljenu istraživačku dokumentarnu emisiju o šefu HDZ-a

AUTOCENZURA NA N1 BIH: prvi put u povijesti te televizije, N1 BIH nije objavio snimljenu emisiju o jednom od najutjecajnijih političara u Bosni i Hercegovini

Nacional je protekle sedmice doznao da je N1 BiH, bosanskohercegovačka podružnica jedne od najvjerodostojnijih televizija u regiji, prvi put u svojoj povijesti podlegao autocenzuri: bosanskohercegovačka redakcija N1 u septembru je “bunkerirala” svoju već snimljenu istraživačku emisiju o predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću – piše ovaj medij.

Riječ je, bez ikakve sumnje, o uređivačkom propustu kakav se na N1 ne pamti, a koji biva još i težim kada se zna da je, zajedno s cenzurom emisije o Čoviću, ukinut i cijeli dotad vrlo uspješan istraživački serijal “Ispod površine”, u sklopu kojeg je spomenuta emisija i snimljena, i to uprkos činjenici da su prethodne emisije tog serijala – o Miloradu Dodiku ili smijenjenom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću, na primjer – doživjele visoku gledanost i pohvale kako gledateljstva, tako i uredništva i uprave N1.

Nakon što je glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić u augustu dao izjavu bosanskohercegovačkoj redakciji N1 za emisiju o Draganu Čoviću, Nacional je želio saznati zašto taj rad nije objavljen ni tri mjeseca nakon predviđenog emitovanja u septembru.

Nakon što je autor serijala i emisije Boris Brezo Nacionalu potvrdio da je emisija snimljena, ali nije emitovana, te nakon što je odbio iznijeti pojedinosti slučaja, Nacional je protekle sedmice razgovarao s više izvora s televizije N1, koji su željeli ostati anonimni, ali i s ostalim sagovornicima u toj nikad objavljenoj emisiji. Riječ je, doznali smo, o emisiji u kojoj je autor, na temelju dostupnih sudskih i službenih dokumenata i izjava relevantnih sugovornika – političara, novinara i politologa, istražio i analizirao pravosudne, političke i moralne kontroverze te političku moć predsjednika HDZ-a BiH i Hrvatskoga narodnog sabora Dragana Čovića, najmoćnijeg hrvatskog političara u BiH, te jednog od najmoćnijih političara u susjednoj zemlji.

Nije bila riječ o istraživačkoj emisiji u doslovnom smislu, jer se u njoj ne otkrivaju nove informacije, i ne iznose nedokazane indicije koje bi mogle biti predmet sudskih tužbi: riječ je o sažimanju i preglednom ali informativnom prikazu poznatih, ali rjeđe spominjanih detalja Čovićeve političke karijere koju prate brojne kontroverze: autor je, na primjer, podsjetio kako su u jednom od više sudskih predmeta protiv Dragana Čovića, nakon što je nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora, sudski dokazi misteriozno nestali u prijevozu iz zgrade Suda BiH u zgradu kantonalnog tužiteljstva, pa je oslobođen zbog nedostatka dokaza; emisija se bavila i činjenicom da je tužitelj Zdenko Kovač jednom predmetu protiv Čovića optužnicu napisao nakon što je nastupila zastara, pa je takva optužnica, naravno, na sudu odbačena – a danas je isti taj Zdenko Kovač glavni tužitelj u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Neobjavljena emisija o Čoviću bavila se i aktuelnom temom energetskih odnosa u BiH, takozvanom “južnom interkonekcijom”, odnosno osnivanjem kompanije koja bi ubuduće, nakon što bude izgrađena potrebna infrastruktura, trebala voditi lukrativan posao uvoza plina s krčkog LNG terminala u BiH preko hrvatski većinski područja te zemlje.

Emisija o Draganu Čoviću, doznaje Nacional, produkcijski je bila kvalitetnija od svih dosadašnjih, pa se cijela redakcija BiH N1 televizije radovala njenom objavljivanju, tim više što je prethodna istraživanja tog serijala o najvećim kontroverzama u današnjoj BiH gledateljstvo primalo s velikim interesom i pohvalama.

Emisija, međutim, nije bila objavljena krajem septembra, kako je bilo planirano, da njom započne ovogodišnja sezona N1 televizije. Zašto, niko nije znao. Prve jasnije informacije o tome, prema prošlosedmičnim saznanjima Nacionala, glavni urednik N1 BiH Amir Zukić iznio je na sastanku cijele redakcije N1 BiH 21. novembra, jednom od redovitih sastanaka koje uredništvo te kuće održava s vremena na vrijeme.

Na tom je sastanku Zukić javno rekao da je “board zabranio” emisiju o Čoviću, što je  izazvalo revolt velikog broja zaposlenih na N1, koji su zahtijevali da Zukić objasni razloge zabrane. Zukić je prenio kako “board” emisiju smatra “jednostranom”, te da bi Čović zbog nje mogao tužiti N1, a ta je tvrdnja, pak, izazvala još veće nezadovoljstvo, pa su novinari i zaposlenici od Zukića zahtijevali da se, kao glavni urednik, lično izjasni što misli o emisiji.

Odgovorio je kako ga je “stid što emisija nije išla”, a na pitanje vjeruje li onome što je board N1 rekao, odgovorio je odrično, i dodao kako lično misli da je trebalo objaviti emisiju.

Nacional je od Zukića zamolio objašnjenje o tome zašto emisija nije objavljena. Odgovorio je ovako: “Uredničko vijeće procijenilo je da novinarsko istraživanje za tu konkretnu emisiju nije zadovoljilo profesionalne standarde N1 i uredničke kriterije koje slijedimo.” Nacional je tražio da Zukić objasni ko je, imenom i prezimenom, u “uredničkom vijeću” N1 BiH, ali nije nam odgovorio.

Izvori Nacionala kažu kako takvo tijelo ne postoji u redakciji N1 u Sarajevu, pa je moguće samo to da je riječ o upravi United Medie, firme vlasnice N1 televizije i još niz moćnih televizija u regiji, kojoj je sjedište u Švicarskoj, i članovi koje su, kako stoji na webu United medie, Aleksandra Subotić, Dirk Gerkens, Srđan Ćirović, Ivan Krstić, Ivana Galić Baksa, Srećko Husnjak, Veljko Smiljanić, Ralf Manthey i Pavel Blagov. Nacional je pitanja o zabrani emisije poslao i upravi United medie, ali odgovore nismo dobili.

U odgovoru Amira Zukića dalje stoji ovako: “Upravo zahvaljujući objavljivanju provjerenih, tačnih i kredibilnih informacija, N1 u BiH već godinama ima status medija kojem publika najviše vjeruje. Najgledaniji smo news televizijski kanal i drugi najposjećeniji portal u državi. U produkciji emisije o Čoviću nismo uspjeli dobiti dokaze kojima bismo ispoštovali vlastite uredničke kriterije.

Odlučeno je da ne objavljujemo sadržaj koji bi mogao nanijeti štetu reputaciji N1 i izložiti nas riziku sudskog procesa. O Čoviću, kao i ostalim bh. političkim liderima, objavili smo bezbroj priloga i emisija, ali samo kad smo bili sigurni da govorimo istinu. U više od devet godina djelovanja našeg medija nije se desila nijedna presuda protiv N1, što je dovoljna ilustracija da su istina i profesionalizam glavne vodilje u našem radu”, kazao je Zukić, dodajući kako je sve to “rekao i pred redakcijom, jer o svemu uvijek otvoreno razgovaramo”.  

Nacional je sa Zukićem htio provjeriti i neslužbena nagađanja kako je emisija zaustavljena zato što uprava United medie nije htjela riskirati lukrativni ugovor s mobilnim operaterom HT Eronet, za koji nije tajna da je pod ličnim Čovićevim utjecajem. Na pitanje o tome, Zukić je odgovorio:

“N1 je informativni medij i mi se ne bavimo ugovorima s telekom operaterima. Sve ugovore sklapa United Media, kao medijska grupacija kojoj pripadamo.” Nacional je i HT Eronetu poslao pitanja ima li firma ugovor o saradnji s televizijom N1 BiH i o kakvom je ugovoru riječ. Zanimala nas je finansijska vrijednost ugovora, ima li u njemu odredbi koje na bilo koji način utječu na program televizije N1 BiH, a pitali smo i je li HT Eronet ikada i na bilo koji način, službeno ili neslužbeno, tražio da televizija N1 BiH ne objavi istraživačku emisiju o predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, postavljajući to kao uvjet o kojem ovisi ugovor HT Eroneta i N1 BiH. Rukovoditeljica Odjela za korporativne komunikacije HT Eroneta Misijana Brkić-Milinković odgovorila je ovako: “HT Eronet nema nikakvu vrstu direktnog ugovora, već samo ugovor o reemitiranju programskog sadržaja na Home.tv platformi s vlasnikom prava za N1 program, a takvih ugovora o reemitiranju programskog sadržaja imamo na desetine sa svim drugim vlasnicima prava. HT Eronet nikada, ni na koji način – ni dosad, a neće ni ubuduće – nije utjecao niti se miješao u uređivačku politiku nijednog medija, pa tako ni televizije N1 niti bilo koje druge televizijske kuće.” Činjenica je, međutim, da Dragan Čović, kao predsjednik stranke članice parlamentarne većine u BiH u i Federaciji BiH, ima direktan utjecaj na HT Eronet, kao predstavnik njegovog suvlasnika, Federacije BiH. O tome svjedoči i njegova vlastita od 12. aprila ove godine, objavljena na news portalima u BiH, u kojoj je najavio smjene u upravi HT Eroneta. Stoga mogu biti itekako utemeljene pretpostavke da je N1 odustao od objavljivanja istraživačke priče o Čoviću kako ne bi izgubio važnu mogućnost emitiranja na platformama HT Eroneta.

Odgovarajući dalje na pitanja Nacionala, Amir Zukić kazao je kako su prethodne emisije serijala “Ispod površine”, koje je radio isti autor, Boris Brezo, “bile bazirane na činjenicama iz istražnih postupaka ili postojećih sudskih procesa, pa su zato i emitirane”, a “odjek je bio sasvim zadovoljavajući.”

Upitan je li to prva zabrana neke emisije u povijesti BiH N1 televizije, Zukić je odgovorio:

“Nama je Uredničkim smjernicama zabranjeno da objavljujemo neprovjerene informacije i sadržaje za koje nemamo dokaze, tako da zabrana nije termin koji adekvatno opisuje odluku da se u eter ne pusti emisija u kojoj nisu ispoštovani urednički kriteriji koje smo sami sebi postavili. Dešavalo se, naravno, i ranije da ne objavimo pojedine priloge i emisije kad nismo uspijevali dobiti potrebne dokaze tokom istraživanja ili kad urednički nismo mogli stati iza činjenica nepotvrđenog sadržaja. Svaki medij koji se u svom radu vodi najvišim standardima novinarske profesije mora preuzeti odgovornost za ono što objavljuje. Sloboda i rad bez cenzure krase N1, ali i profesionalna odgovornost.”

Na pitanje je li N1 svjestan reputacijske štete koju izaziva vijest da ne objavljuje vlastitu, već snimljenu emisiju, Zukić je odgovorio: “Upravo zbog potencijalne reputacijske štete za N1 i objavljivanja informacija bez dokaza, emisija nije puštena u program.”

Međutim, izvori s kojima je razgovarao Nacional tvrde kako nije bilo nijednog razloga da se emisija o Čoviću ne objavi: napravljena je na istim profesionalnim načelima kao i sve dosadašnje, pa je i ona, kao prethodne emisije za koje je autorski tim dobio pohvale i od urednika i od uprave N1, bila “bazirana na činjenicama iz istražnih postupaka ili postojećih sudskih procesa”.

Autor emisije Boris Brezo skrupulozno je doznao i objavio koji su tačno dokazi nestali u sudskom procesu, te o tome tražio i dobio reakciju nadležnih pravosudnih tijela.

Jedan od izvora Nacionala, profesionalac koji je imao uvid u velike dijelove sporne emisije, izjavio je kako u njoj “stvarno ne vidi ništa sporno, osim što se možda ne bi svidjela Draganu Čoviću”. “Ali je i to upitno, jer se, na primjer, vidi da su sudski procesi protiv njega loše pripremljeni, a možda se čak može tumačiti i da su montirani”.

Jedan od sagovornika za emisiju, mostarski sociolog i politički analitičar Slavo Kukić, za Nacional je izjavio kako je intervju s njim bio “apsolutno profesionalan”, a trajao je cijeli sat. Naposljetku, emisija završava zaključkom kako je Čović, uprkos svemu, bez konkurencije politički vođa bosanskohercegovačkih Hrvata, te rečenicom Pere Previšića, predsjednika Čapljinske neovisne stranke, koji ironično – ali možda i ne  posve ironično – kaže:  “Jao nama Hrvatima ako, ne daj Bože, Čoviću nešto bude. Ko će nas onda voditi?”

Nacional je glavnog urednika N1 BiH pitao što on lično, kao profesionalac i glavni urednik, i nezavisno o “uredničkom vijeću”, misli o toj emisiji, i koja je tačno informacija u njoj bila neprofesionalno obrađena, ali odgovor nismo dobili.

Nacional je u subotu, 20. decembra, razgovarao s Perom Previšićem, koji je potvrdio da je zvao autora emisije Borisa Brezu, želeći saznati kada će emisija biti emitovana. “Nije imao druge nego da mi kaže da neće ići”, prenio je Previšić Nacionalu. “A ja sam dva puta iz Čapljine išao na snimanje u Sarajevo. Nisam htio da govorim iz mostarskog studija, nego sam se radovao da ću u glavnom studiju, u Sarajevu, reći sve što mislim o Čoviću i njegovoj politici. Sat i po sam, kao predsjednik Čapljinske neovisne stranke, članice Hrvatskoga narodnog sabora, govorio o tome. Jako me razočaralo kad sam saznao da emisija neće ići. Jer, možete misliti, iz Čapljine putujem, trošim vrijeme i novac, i onda vas neko obavijesti… A išao sam čak dva puta, jer su me zamolili da ponovo dođem nakon što im se izbrisala cijela snimka prvog intervjua. I otišao sam, nije mi bilo teško, jer sam htio sa zadovoljstvom reći sve što mislim o Draganu Čoviću i onome što radi kao predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora: on je jednostavno ‘ukrao’ hrvatski narod svo ovo vrijeme u BiH”. Previšić je, inače, jedini političar koji je na zadnjem zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru kritikovao Dragana Čovića.

“Među petsto ljudi javno sam rekao vodstvu hrvatskog naroda da je poražavajuće ovo što rade sve ove godine: Hrvati u BiH pali su ispod dvjesto hiljada ljudi koji stalno žive u BiH, i ako ovako nastavimo, za desetak godina postat ćemo nacionalna manjina. Za sve to odgovorno je ovakvo vodstvo hrvatskog naroda koje je u zadnjih 20 godina, otkad je na čelu Dragan Čović, napravilo takav egzodus, a to se, nažalost, niko ne usudi to reći. Ali ja nemam ‘oraha u džepu’: nemam vojne mirovine, nemam skrbi, 62 mjeseca bio sam vojnik na prvim crtama obrane, i nisam tražio ništa od hrvatske države jer sam smatrao da je to moja obveza. Ljudi se boje, ali ja ne. Jedini sam progovorio na tom zasjedanju HNS-a”, kazao je Previšić za Nacional, dodajući kako u intervjuu za emisiju N1 “nije politizirao, nego iznosio argumente i dokaze.” “Zvali su i druge hrvatske političare, ali nisu htjeli govoriti. Mogu vam reći da su svi ti predsjednici stranaka s hrvatskim predznakom gori nego Čović, jer šute i nemaju petlje da mu ‘u facu’ kažu što trebaju reći. Ali ja sam rekao, i zašto bi se televizija N1 trebala bojati tužbi ako im ja kao predsjednik stranke nešto izjavim? Pa tužit će mene, ako će ikoga tužiti, ne N1 televiziju”, kazao je Previšić, koji kaže kako je čuo da je “emisija o Čoviću trebala biti ‘bomba’, jedna od najboljih emisija serijala ‘Ispod površine’”.

Glavna urednica portala hercegovina.info Kristina Spajić-Perić, koju je Društvo novinara BiH proglasilo novinarkom godine za 2023., bila je još jedna sagovornica za cenzirisanu emisiju o Čoviću. Potvrdila je to i za Nacional:

“Na poziv Borisa Breze bila sam jedan od govornika u tematskoj emisiji o Draganu Čoviću – Ispod površine. Snimanje se odvijalo u studiju N1 BiH u Mostaru 2. augusta 2023., gdje sam govorila o liku i djelu Dragana Čovića, šta i kako radi zadnjih 20 godina, gdje mu radi uža porodica, kako upravlja i kadrovira, koje dodatne firme i poslove imaju, štetnom odnosu s Miloradom Dodikom, i drugome o tom političaru kojeg pratim sada već punih 20 godina”, kazala je urednica portala Hercegovina.info.

Potvrdivši da “emisija nikad nije emitirana” Spajić-Perić je kazala kako “smatra da je to nekorektno prije svega prema njihovom novinaru koji se trudio oko emisije, te ranije uspješno završio tematske priče o aferi Respiratori, Dodiku, Osmici, ali i prema gostima”.

Ona je, pak, “bila neugodno iznenađena”.

“Meni medijskog prostora ne manjka, na čelu sam jednog od najčitanijih portala u BiH, svakodnevno me novinari iz BiH i Hrvatske zovu za komentar aktuelnosti, i ponekad ne stižem raditi svoj posao zbog gostovanja u drugim medijima. Hercegovina.info je jedan od osnivača Umbrelle, udruženja istraživačkih portala, koju čini mreža medija koji naše članke prenose, no iskustvo s emisijom oko koje me pitate ostavlja ipak gorak okus u ustima, prije svega jer imam dvodecenijsko iskustvo novinara i znam kakav je osjećaj kad ti je stopirana priča. Kao urednik vratim na popravak ako priča ne zadovoljava, ali se objavi. Ovdje je nečiji rad bačen, a serijal u potpunosti ukinut kada je zapelo na Čoviću”, zaključila je. 

I u toj tački Spajić-Perić pogađa bit ovog neočekivanog uređivačkog propusta televizije koja je uživala ugled neprikosnovene neovisnosti, a kojoj ovaj nepotrebni skandal sada krnji vjerodostojnost:

“Ne znam koji su razlozi da emisija nije objavljena. Nas je u redakciji to šokiralo, smatrali smo da je N1 BiH neovisna medijska kuća, no čini se da to nije slučaj kada se radi o Draganu Čoviću, s obzirom da je stopirana emisija upravo o njemu. Znači, emisija nije vraćena novinaru na doradu, nego zaustavljena“, kazala je.

A to uistinu nije bilo potrebno – jer trebamo li sada zaključiti da je Čović moćniji i od Andreja Plenkovića i Aleksandra Vučića, od kojega N1 nijednog ne tetoši, baš kako se vjerodostojnom mediju i pristoji?

Previous 'Sad imamo razumijevanja i za Ryanair i za Croatia Airlines u Mostaru, za sve se nađe novaca, a domaće ćemo zatvorit, to ne treba'
Next Samostalni sindikat radnika u BHRT-u poručio: Kada gladni stomaci progovore, znamo šta se dešava

You might also like

NAŠI DANI

In memoriam: Elvedin Begić

Nekadašnji predsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, Elvedin Dino Begić preminuo je jučer u 64. godini života. Begić je rođen 24. 10. 1960. u Sarajevu. Diplomirao je na Fakultetu za

NAŠI DANI

Mlade snage: ZDK dobija 22-godišnjeg ministra!

  Mladi Zeničanin Arnel Isak (22) iz A-SDA, inače diplomirani ekonomista, danas je izabran za novog ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). ⁃

NAŠI DANI

Obilježena 22. godišnjica od ubistva komandanta odbrane Žepe Avde Palića

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo danas je u Hremu Alipašine džamije prisustvovao obilježavanju 22. tužne godišnjica od mučkog ubistva gazije Avde Palića, komandanta odbrane herojske Žepe. Ovim povodom, u prisustvu članova