Četnička zvjerstva nad Bošnjacima Pljevalja, Čajniča i Foče (FOTO)

Izvještaj četničkog komandanta Pavla Đurišića o izvršenom pokolju stanovništva u oblasti Čajniča, Pljevalja i Foče…

Danas je u Srbiji po ko zna koji put laž pobijedila istinu, komandant četničkog pokreta Dragoljub Draža Mihailović rehabilitovan je odlukom Višeg suda u Beogradu.

Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, kaže kako ova presuda ne znači rehabilitaciju Mihailovića.

“Sud je samo osporio legitimnost i proceduralnu ispravnost tog procesa. Draža Mihailović je dokazani ratni zločinac o čemu postoje relevantni podaci. Historijska nauka je to već utvrdila i oni ne mogu da ga rehabilitiraju”, kaže Biserko.

Međutim, Biserko problem vidi u atmosferi, koja se i ovom presudom podstiče, prema kojoj su sve češće tvrdnje da je Mihailović bio antifašista.

“To je pogubno za samu Srbiju, ali i za cijeli region. To će stvarati tenzije unutar Srbije, ali i sa susjednim zemljama koje su ispaštale usljed zločina Draže Mihailovića. U slučaju Bosne i Hercegovine, rat 1990-ih je vođen pod četničkom zastavom, a Srbija se nikad nije distancirala od te ideologije”, kaže Sonja Biserko.

U cijelom slučaju izuzetnu ulogu imao je i Oliver Antić koji je vrlo blizak saradnik sadašnje vlasti, posebno predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Biserko smatra da je sud bio pod svojevrsnim političkim pritiskom. Ona odgovornom smatra i Evropu koja skoro nikako nije reagirala.

Prisjetimo se nekih od monstruoznih zločina Dražinih četnika počinjenih nad Bošnjacima istočne Bosne i Sandžaka tokom Drugog svjetskog rata. Zločini su kao i tokom posljednje srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu bili masovni i genocidni a za cilj su imali etnički čiste teritorije i stvaranje zamišljenog velikosrpskog prostora.

U leksikonu četničkog pokreta, poznatog i kao Ravnogorski pokret, izraz “stavljanja pod slovo Z” korišćen je kao eufemizam za djelo klanja korišćenjem kame.

U tu svrhu formirane su zloglasne crne trojke koje su imale jedan jedini zadatak, a to je bila eliminacija svih onih koje bi Vrhovna komanda “stavila pod slovo Z”.

Draža Mihailović se na suđenju branio da “z” dolazi od “zaplašiti”, a ne “zaklati”, međutim, dokazi nisu išli u prilog tome.

Pokolj Bošnjaka u pljevaljskom kraju bio je najmasovniji četnički zločin tokom Drugog svjetskog rata.

U ovoj operaciji uništenja ubijeno je više hiljada žitelja pljevaljskog, čajničkog i fočanskog kraja.

Prema četničkom izvještaju, ubijeno je oko 9.200 muslimana, od čega oko 1.200 muškaraca i do 8.000 žena, staraca i djece. Prema poslijeratnim popisima stradalo je oko 3.000 civila.

Struktura žrtava je ono što užasava. Na osnovu dostupnog spiska žrtava opštine Pljevlja, vidimo da je samo u toj opštini tada ubijeno 1.370 ljudi, najviše male djece.

Pokolj nejači i dojenčadi u oblasti Pljevalja, Čajniča i Foče je jedno od najradikalnijih ispoljavanja zla u novijoj historiji Balkana.

Četnička klanja u Drugom svjetskom ratu, ti prizori užasa, dokumentovana su i nekim fotografijama…

 

(mb/sandzakpress.net/klix.ba)

Previous Natron-Hayat ostvario pozitivno poslovanje: Uprkos poplavama, radnici ostali na poslu i dobili sve plaće
Next Sarajevo pred gradski derbi: Euforija u šeheru

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Sarajevo: Gazi Husrev-begova medresa obilježila 479. godišnjicu rada

U prepunom amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu održana je svečanost povodom obilježavanja 479. godišnjice kontinuiranog rada ove odgojno-obrazovane ustanove. Svečanosti su prisustvovali predstavnici Gazi Husrev-begove medrese, Islamske zajednice u BiH,

KULTURA I UMJETNOST

Dokumentarni film o olovskoj ratnoj bolnici! “Pod zemljom”: Dostojanstveno sjećanje

Dokumentarni film “Pod zemljom” autorice Džane Brkanić, prikazan je na Facebook i YouTube kanalu Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) u ponedjeljak, 3. maja, simbolično na 28. godišnjicu

NAŠI DANI

Zenica: Odata počast pripadnicima 303. Viteške brigade Armije RBiH

U organizaciji gradskog odbora za obilježavanje značajnih datuma danas je ispred direkcije Željezare Zenica položeno cvijeće i odata počast na spomen-obilježju za 396 šehida i poginulih boraca, nekadašnjih radnika ovog