Chicago – kod aerodroma O’Hare podsjetnik na genocid u Bosni

Chicago – kod aerodroma O’Hare podsjetnik na genocid u Bosni

Veliki digitalni billboard sa porukom “8372 razloga da ne zaboravite 11 JULI 1995. godine” postavljen je pored autoputa I-90 ispred svjetski poznatog aerodroma O’Hare na zapadnom ulazu u grad Chicago.

Postavljen je krajem junu te će naredne dvije sedmice podsjećati na genocid u Srebrenici stotine hiljade vozača koji se svakog dana kreću tim putem.

Ovo je druga godina zaredom od kako bošnjačka zajednica u Čikagu predvođena nevladinim organizacijama BECCA, SABAH i BACA na ovakav način obilježava Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Pored njih, udruženje Lilies of Hope danas, 10-og jula, organizuje komemorativnu šetnju u Chicagu sa simboličnim performansom u okviru kojeg će svi učesnici načiniti 8372 koraka.

Na kraju, da podsjetimo da je Guverner Savezne države Illinois, JB Pritzker (D), početkom ove godine proglasio prvi mart (1. mart) Bosansko-američkim Danom (Bosnian American Day) u Illinoisu.

Sve čestitke bošnjačkoj zajednici u Čikagu, koja posljednjih nekoliko godina značajno učestvuje u očuvanju nacionalnog identiteta.

(MiruhBosne/BECCA Chicago)

Previous Počast žrtvama genocida: Stotine motociklista iz Sarajeva krenule ka Potočarima
Next UBIŠE I MENE, AMILA - LEŠ BROJ 172

You might also like

NAŠI DANI

Pjevačica The Cranberriesa preminula u 46. godini – Na vrhuncu karijere pjevala o Bosni (Video)

Dolores O’Riordan, pjevačica benda The Cranberries, preminula je u 46. godini. “Irska pjevačica Dolores O’Riordan danas je iznenada preminula u Londonu”, kazala je glasnogovornica irskog benda Lindsey Holmes. Istakla je

NAŠI DANI

Cilj je da antidržavne politike ovladaju OSA-om, kako bi od nje napravili ispostavu obavještajnih agencija iz susjedstva

Bakir Izetbegović predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA, oglasio se povodom privođenja direktora Obavještajno sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića. -Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić jutros je

NAŠI DANI

Hrvatska prisvaja bh. imovinu: Luka Šibenik zauvijek izgubljeno Šipadovo vlasništvo?

Luka Šibenik, specijalizirana za pretovar fosfata i umjetnih gnojiva, nedavno je prešla u ruke turske korporacije Yildirim koja je početkom novembra prošle godine preuzela kutinsku Petrokemiju u stečaju, a koja