Cikotić: Teško da Trump čita pisma onih koji su pod američkim sankcijama

Cikotić: Teško da Trump čita pisma onih koji su pod američkim sankcijama

 Bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine i univerzitetski profesor Selmo Cikotić smatra da bi bilo dobro da se Milorad Dodik obrati Donaldu Trumpu, premda je teško povjerovati da bi američki predsjednik uzeo da pročita pismo nekoga ko je pod sankcijama SAD-a.

Cikotić je to izjavio povodom današnje najave Milorada Dodika, predsjednik SNSD-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da će pisati američkom predsjedniku kako bi ga “informirao o radu njegovih službenika u BiH”. 

– Ako bi i uzeo, što bi učinio i veliki broj vrlo kvalifikovanih i ozbiljnih pripadnika američke administracije, onda bi mu jasna slika bosanskohercegovačke političke scene postala još jasnija, a bojim se i komičnija – smatra Cikotić. 

Dodao je da “administracija SAD-a, pa i sam američki predsjednik, u međunarodnim odnosima cijene druge onoliko koliko ti drugi cijene Ameriku, i posebno sami sebe”. 

– Budući da administracija SAD-a iz više izvora, poznaje situaciju u Bosni i Hercegovini znatno bolje od predsjednika Dodika, onda bi Dodik svojim pismom, vlastitu apsurdnu poziciju učinio još apsurdnijom – pokušaj da se metode kojima se ostvaruje poguban uticaj na političke, društvene i medijske strukture Rs-a koristi u ostvarivanju uticaja na dobro upućene pripadnike američke administracije bi dodatno pojačao distancu prema Dodiku. 

Komunikacija s administracijom, pa i predsjednikom SAD-a, zahtijeva poznavanje principa civiliziranog svijeta, manira komuniciranja u međunarodnim odnosima pa i mehanizama koji se koriste u okviru rješavanja različitih otvorenih pitanja u bilo kom dijelu svijeta, uključujući i BiH, gdje je SAD do sada jako puno investirao, ostvario ogromne napretke u interesu cjelokupne Bosne i Hercegovine i svih njenih građana i naroda – istakao je Cikotić. 

Smatra da američki “ljudi na terenu” kako ih kvalificira Dodik, itekako znaju šta rade.

– Tako konzistentno rade decenijama. Upravo su na taj način postignute sve pozitivne promjene u BiH, od Daytona do danas – istako je Cikotić. 

Smatra da ukoliko bi Dodik, u skladu sa sadržajem svoje današnje izjave, i uputio pismo predsjedniku Trumpu, “takvo pismo bi zasigurno bilo korisno za Bosnu i Hercegovinu i većinu njenih građana”.

– S druge strane, posljedicama eventualnog upućivanja ovakvog pisma bi, vjerovatno, najnezadovoljniji bio sam Dodik – dodao je bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine i univerzitetski profesor Selmo Cikotić. 

Izvor: Agencije 

Previous Novi Grad: Priredbom u OŠ „Aleksa Šantić“ obilježen Dan nezavisnosti BiH i MZ „Saraj Polje“
Next FBiH: U januaru 2020. za 17,5% više turista u odnosu na isti mjesec lani

You might also like

NAŠI DANI

Bosna na djelu: Premijer Novalić ponudio pomoć Njemačkoj

  Na inicijativu premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića, Vlada Federacije BiH je na današnjoj telefonskoj sjednici razmatrala informaciju o pružanju međunarodne pomoći Saveznoj Republici Njemačkoj povodom obilnih kiša

NAŠI DANI

Mitropolit Mihailo: Ravnogorci su išli u genocidne pohode protiv pripadnika islama

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo reagovao je na izjave mitropolita Srpske pravoslavne crkve u CG Amfilohija. Amfilohije je u negativnom kontekstu komentarisao nedavnu presudu koja je digla puno prašine u

KULTURA I UMJETNOST

Kako su vraćene ukradene slike iz muzeja AVNOJ-a

Antikvar Stojan Matić iz Novog Sada je u Beču prije 20 godina kupio vrijedne slike Božidara Jakca. Riječ je o slikama koje su ukradene tokom rata iz muzeja AVNOJ u