Član državnog Predsjedništva u posjeti Turskoj: Erdogan ugostio Izetbegovića na luksuznoj jahti

Član državnog Predsjedništva u posjeti Turskoj: Erdogan ugostio Izetbegovića na luksuznoj jahti

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan ugostio je danas člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na historijskom brodu „Savarona“ u Istanbulu gdje je u njegovu čast upriličio radni ručak.

 

U trosatnom prijateljskom razgovoru su razmotreni ukupni odnosi i saradnja Bosne i Hercegovine i Republike Turske, aktuelna situacija u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu, te su razmjenjena mišljena o nizu pitanja od međunardonog značaja, uključujući i situaciju na Bliskom istoku, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Zajednički je ocijenjeno da su odnosi Bosne i Hercegovine i Turske izuzetno dobri te da se saradnja dviju država na svim poljima stalno intenzivira i prerasta u višedimnezionalno partnerstvo.

Sagovornici su posebnu pažnju posvetili jačanju ekonomske saradnje.

Izraženo je opredjeljenje da se ulože dodatni obostrani napori na povećanju turskih investicija u BiH, naročito u segmentu razvoja malih i srednjih preduzeća i otvaranja novih radnih mjesta.

-Predsjednik Erdogan je istakao da Turska pridaje veliku pažnju euroatlanskim integracijama i ekonomskom razvoju naše zemlje, te da će nastaviti da snažno pomaže bh. ekonomiju kroz razvojne projekte, ističe se

Član PBiH Izetbegović je zahvalio Erdoganu za svesrdnu podršku Turske našoj zemlji na političkom i ekonomskom planu, posebno pozdravljajući napore turske vlade da potakne turske investicije u Bosnu i Hercegovinu, zatraživši od predsjednika Erdogana još intenzivniji angažman na tom planu.

Brod „Savarona“ je zvanični brod prvog predsjednika i osnivača Republike Turske Mustafe Kemala Atatürka. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je prvi strani zvaničnik koga je turski predsjednik Erdogan ugostio na ovom historijskom brodu nakon što je nedavno završena njegova ekstenzivna restauracija.

(agencije)

Previous Fudbal: Bosna i Hercegovina bolja od Srbije
Next Prof. dr. Kurtćehajić: Tragično je da se naši ljudi utrkuju da pokažu podaništvo Crnogorcima!

You might also like

NAŠI DANI

MOBiH – Na javni oglas za prijem u profesionalnu vojnu službu prijavilo se 840 osoba

Na javni oglas za prijem u profesionalnu vojnu službu (PVS) u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH), zaključno s današnjim danom, prijavilo se 840 osoba, kandidata za posao u početnom

NAŠI DANI

Konjički Igman zapošljava 372 radnika

Vodeća domaća firma iz oblasti namjenske industrije Igman d.o. Konjic nedavno je raspisala Javni oglas za prijem više stotina radnika. Fabrika koja proizvodi municiju za svjetsko tržište i izvozi u

NAŠI DANI

Pojedini kantoni trgovinama šalju inspekcije: Namjerno sklanjaju brašno u skladišta?

Krize oko nestašice osnovni prehrambenih proizvoda u Srednjobosanskom kantonu (SBK) nema, kazao je danas kantonalni premijer Tahir Lendo, dodavši kako se krizna situacija vještački kreira. Inspekcije su, kaže kantonalni premijer,