Čović – od govornika u Potočarima do negatora Zakona o zabrani  negiranja genocida u državnom Domu naroda

Čović – od govornika u Potočarima do negatora Zakona o zabrani negiranja genocida u državnom Domu naroda

Jučer je nakon četiri mjeseca Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine ponovo radio, a najglasniji su bili iz SNSD-a i HDZ-a koji su tražili odlazak visokog predstavnika iz BiH, stranih sudija iz Ustavnog suda, sporazumu o imovini, državnoj zajednici i građanskom sukobu, drugi na modelu Izbornog zakona koji pretpostavlja legitimno predstavljanje.

I jedni i dugi bili su za poništavanje Zakona o zabrani negiranja genocida u zaključcima za koje se na kraju glasalo.

Ćamil Duraković, nekadašnji načelnik Srebrenice, komentarisao je glasanje HDZ-a za poništavanje Inzkovog zakona, tačnije Zakona o zabrani negiranja genocida.

Naime, Duraković je na Twitteru objavio video Dragana Čovića, lidera HDZ-a koji drži govor u Potočarima povodom 20. godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici.

Uz taj video, Duraković je stavio i opis: “Ovako je 2015. govorio Dragan Čović u Potočarima, a glasao je protiv zakona o sprečavanju i kažnjavanju negiranja genocida. Hajde što je lagao nas, nego i sve one u EU i svijetu koji mu danas još i udovoljavaju”.

Na jučerašnja dešavanja u Domu naroda svoj osvrt dao je i Saša Magazinović, državni parlamentarac.

Povodom ove teme oglasile su se i Majke Srebrenice i Žepe navodeći da je žalosno i tužno tražiti poništavanje Zakona o zabrani negiranja genocida.

(MiruhBosne/N1)

Previous Uhapšeno devet osoba osumnjičenih za ratne zločine na području Bosanskog Novog
Next Pripadnici OS BiH pokazali vještine na vojnoj vježbi u kasarni Rajlovac

You might also like

NAŠI DANI

Ministrica Turković razgovarala s njemačkom ministricom Baerbock

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH Dr Bisera Turković razgovarala je jučer u Minhenu sa ministricom vanjskih poslova Njemačke Annalenom Baerbock na zajedničkom sastanku sa šefovima

NAŠI DANI

Zovko: SDA je kriva što nema dogovora; mi imamo druge bošnjačke stranke spremne na kompromis

Zastupnica Hrvatske u Evropskom parlamentu Željana Zovko kritikovala je danas predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, SDA, ali i druge zbog izjava koje su date

NAŠI DANI

Protest protiv Janšine vlade: U Ljubljani se okupilo 40.000 ljudi

Centar glavnog grada Slovenije u petak je okupirala nepregledna gomila demonstranata. Proteste su podržali i opozicija, sjedišta sindikata, penzioneri i studenti… Središte Ljubljane bilo je ispunjeno beskrajnom gomilom antivladinih protestanata