Čović – od govornika u Potočarima do negatora Zakona o zabrani  negiranja genocida u državnom Domu naroda

Čović – od govornika u Potočarima do negatora Zakona o zabrani negiranja genocida u državnom Domu naroda

Jučer je nakon četiri mjeseca Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine ponovo radio, a najglasniji su bili iz SNSD-a i HDZ-a koji su tražili odlazak visokog predstavnika iz BiH, stranih sudija iz Ustavnog suda, sporazumu o imovini, državnoj zajednici i građanskom sukobu, drugi na modelu Izbornog zakona koji pretpostavlja legitimno predstavljanje.

I jedni i dugi bili su za poništavanje Zakona o zabrani negiranja genocida u zaključcima za koje se na kraju glasalo.

Ćamil Duraković, nekadašnji načelnik Srebrenice, komentarisao je glasanje HDZ-a za poništavanje Inzkovog zakona, tačnije Zakona o zabrani negiranja genocida.

Naime, Duraković je na Twitteru objavio video Dragana Čovića, lidera HDZ-a koji drži govor u Potočarima povodom 20. godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici.

Uz taj video, Duraković je stavio i opis: “Ovako je 2015. govorio Dragan Čović u Potočarima, a glasao je protiv zakona o sprečavanju i kažnjavanju negiranja genocida. Hajde što je lagao nas, nego i sve one u EU i svijetu koji mu danas još i udovoljavaju”.

Na jučerašnja dešavanja u Domu naroda svoj osvrt dao je i Saša Magazinović, državni parlamentarac.

Povodom ove teme oglasile su se i Majke Srebrenice i Žepe navodeći da je žalosno i tužno tražiti poništavanje Zakona o zabrani negiranja genocida.

(MiruhBosne/N1)

Previous Uhapšeno devet osoba osumnjičenih za ratne zločine na području Bosanskog Novog
Next Pripadnici OS BiH pokazali vještine na vojnoj vježbi u kasarni Rajlovac

You might also like

NAŠI DANI

Otvoren Memorijalni centar Kapija u Tuzli: Čuvar dokaza o zločinu koji su zločinci počinili na Kapiji

Memorijalni centar Kapija otvoren je danas u Tuzli i od sutra će otvoriti svoja vrata za sve posjetioce koji žele pogledati postavku Senada Begovića koja govori o masakru nad civilima

OTPOR BOSNE

Održana manifestacija „Grebak – Put spasa“ 2019.

Danas je obilježena 27. godišnjica od uspostave tzv. Puta spasa preko Grepka. Ovom manifestacijom evociraju se uspomene na uspostavu koridora Goražde – Grebak – Trnovo – Igman – Pazarić koji

NAŠI DANI

Milanović kaže da situacija u Ukrajini odvraća pažnju od izbornog zakona u našoj zemlji

Predsjednik RH Zoran Milanović je prvo nakon ruske invazije Ukrajine šutio, a zatim se oglasio suhoparnim priopćenjem u kojem “najoštrije osuđuje” Rusiju. Nakon što je prethodno ekstenzivno pokazivao razumijevanje za