Čović – od govornika u Potočarima do negatora Zakona o zabrani  negiranja genocida u državnom Domu naroda

Čović – od govornika u Potočarima do negatora Zakona o zabrani negiranja genocida u državnom Domu naroda

Jučer je nakon četiri mjeseca Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine ponovo radio, a najglasniji su bili iz SNSD-a i HDZ-a koji su tražili odlazak visokog predstavnika iz BiH, stranih sudija iz Ustavnog suda, sporazumu o imovini, državnoj zajednici i građanskom sukobu, drugi na modelu Izbornog zakona koji pretpostavlja legitimno predstavljanje.

I jedni i dugi bili su za poništavanje Zakona o zabrani negiranja genocida u zaključcima za koje se na kraju glasalo.

Ćamil Duraković, nekadašnji načelnik Srebrenice, komentarisao je glasanje HDZ-a za poništavanje Inzkovog zakona, tačnije Zakona o zabrani negiranja genocida.

Naime, Duraković je na Twitteru objavio video Dragana Čovića, lidera HDZ-a koji drži govor u Potočarima povodom 20. godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici.

Uz taj video, Duraković je stavio i opis: “Ovako je 2015. govorio Dragan Čović u Potočarima, a glasao je protiv zakona o sprečavanju i kažnjavanju negiranja genocida. Hajde što je lagao nas, nego i sve one u EU i svijetu koji mu danas još i udovoljavaju”.

Na jučerašnja dešavanja u Domu naroda svoj osvrt dao je i Saša Magazinović, državni parlamentarac.

Povodom ove teme oglasile su se i Majke Srebrenice i Žepe navodeći da je žalosno i tužno tražiti poništavanje Zakona o zabrani negiranja genocida.

(MiruhBosne/N1)

Previous Uhapšeno devet osoba osumnjičenih za ratne zločine na području Bosanskog Novog
Next Pripadnici OS BiH pokazali vještine na vojnoj vježbi u kasarni Rajlovac

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Pokrenut prvi serijski podcast na engleskom jeziku o genocidu u Bosni i Hercegovini

“Untold Killing”, prvi serijski podcast na engleskom jeziku o genocidu počinjenom u Srebrenici, pokrenula je britanska dobrotvorna organizacija “Remembering Srebrenica UK” u partnerstvu s “Message Heard”. Podcast će tokom šest

NAŠI DANI

Mostar: Obilježena godišnjica rušenja Starog mosta

Nekoliko stotina građana Mostara okupilo se danas na Starom mostu, na 28. godišnjicu rušenja najvrednijeg simbola kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine, javlja AA. Simbolično, u 10:16 sati kada je srušen

NAŠI DANI

Sve bebe koje se rode u Sarajevu 01.januara dobit će čestitke i novčane darove

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić posjetili su jutros Opću bolnicu Prim.dr. Abdulah Nakaš gdje su darovali prvu bebu koja se rodila u ovoj