Čović sam sebe demantuje: preko noći zaboravio priče o ‘trećem entitetu’

Čović sam sebe demantuje: preko noći zaboravio priče o ‘trećem entitetu’

Dragan Čović danas je u Mostaru nakon sjednice HNS-a kazao da ne postoji dokument u kojem postoji treći entitet. No, s druge strane Čović je u samo tri TV gostovanja u dva protekla mjeseca iscrtao teritoriju trećeg entiteta.

Gostujući na “Naša TV” iz Mostara 7. januara Čović je kazao koji bi to dijelovi Bosne i Hercegovine činili treći entitet.

– Tu bi bili i Hercegovina i Posavina i dijelovi centralne Bosne i Žepče. Ali kakva god bude organizacija prostora, neko će uvijek ostati van tog kruga. O njima ćemo voditi posebnu brigu. Gdje god stanuje bar jedan Hrvat, njemu se treba posvetiti pažnja. Ali to nas neće spriječiti da zaštitimo jezgru Hrvata u BiH, da ljudi ostaju ovdje i da se ne raseljavaju – rekao je Čović.

Gostujući na N1 televiziji 14. decembra 2016. godine kazao je da se BiH može urediti tako da „Hrvati dobiju entitet“.

Prvi put je o granicama trećeg entiteta govorio na Face TV kod Senada Hadžifejzovića 4. novembra 2016. godine spominjući da bi treći entitet uključivao Posavinu, Žepče, srednju Bosnu.

Ne treba zaboraviti da su pored Čovića i hrvatski branitelji tražili da ispuni obećanje i osigura treći entitet i kanal na hrvatskom jeziku, podsjeća NAP.

Želi li zaista HDZ novi entitet…?

-Ništa novo od lidera HDZ-a. Navikli smo na njegovih više lica. Priča o trećem entitetu, federalizaciji ili šta već zagovaraju iz HDZ-a ponajviše služi za dnevnopolitičku svrhu – za svojevrsno ucjenjivanje koalicionih partnera i, naravno, podilaženje nacionalistički orijentisanom glasačkom tijelu.

U situaciji kada HDZ kontroliše toliko toga u FBiH, prije svega mislimo na kontrolu finansijskih institucija, postavlja se logično pitanje: zašto bi HDZ htio zaseban entitet? S konja na magarca – ne isplati se!

Draganu Čoviću i ostalim političkim liderima bosanskohercegovačkih Hrvata u ovom slučaju isključivo se isplati ono što najviše i zagovaraju, a to je promjena Izbornog zakona. Tom bi promjenom Čović želio osigurati dugotrajnu i stalnu poziciju u vlasti onima za koje glasaju bosanskohercegovački Hrvati, tj. HDZ-u.

 

(MiruhBosne)

 

Previous Investicija od 10 miliona eura u Brezu!
Next Reportaža iz Srebrenice (Video)

You might also like

NAŠI DANI

U Bosnu i Hercegovinu stiglo još 10.530 doza BioNTech/Pfizer vakcina

U Bosnu i Hercegovinu je danas stigao 10.530 doza BioNTech/Pfizer vakcina iz mehanizma Evrospke unije EU4HEALTH. Ovo je šesta alokacija vakcina za našu zemlju iz pomenutog EU mehanizma.

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Zecovi: Kada kukavičluk trijumfuje

Autor: Jasmin Medić Pojaviš se u sudnici u nadi da će ti taj dan ostati u sjećanju po tome što su napokon osuđeni oni koji su počinili ubistva. U sudnici

NAŠI DANI

Novalić: Formiran tim koji će Federaciji Bosne i Hercegovine nabaviti do 400.000 vakcina

Vlada Federacija BiH potvrdila je na današnjoj hitnoj sjednici formiranje tima koji će uime Federacije Bosne i Hercegovine sa proizvođačima pregovarati nabavku vakcina.  Za predsjednika “Ad hoc” tima izabran je