Crkva bosanska podupirala je državnost Bosanskog kraljevstva

Crkva bosanska podupirala je državnost Bosanskog kraljevstva

 

Trilogija o srednjovjekovnoj bosanskoj državi donosi podatke o vjeri, uglednim porodicama, poveljama i drugim važnim događajima.

Projekt “ispisivanja” historije srednjovjekovne Bosne i Hercegovine vjerovatno je najvažniji i najsveobuhvatniji naučno-popularni izdavački projekt u Bosni i Hercegovini. Taj projekt, kad bude okončan, rezultirat će štampanjem enciklopedijske trilogije sačinjene od naslova Bosansko kraljevstvoStećkopedija i Codex Diplomaticus Regni Bosnae, u kojoj će biti “ispripovijedana” historija bosanskog srednjovjekovlja.

Urednik prve objavljene knjige, Bosansko kraljevstvo, Adnan Ćatović kaže da su se u izdavačkoj kući “Mladinska knjiga” Sarajevo, koja je pokrenula projekt, vodili idejom da je potrebno da izrade jedan “kapitalno” važan projekt za bosanskohercegovačko društvo i kao sasvim logična i razumljiva tema nametnula se “priča” o bosanskom srednjovjekovlju.

Historija srednjovjekovne Bosne

“Želimo da pravimo lijepe i ozbiljne knjige i po tome su ovi projekti jedinstveni i prepoznatljivi. U zadnjih stotinjak godina nije bilo ovako sveobuhvatnih projekata. Karakteristika projekta je da se u njemu nalazi sve ono što se želi saznati o srednjovjekovnoj bosanskoj državi. Jedna knjiga govori iz historiografskog ugla, druga iz ugla stećaka, dakle, sepulkralne srednjovjekovne bosanske kulture, a treća knjiga je kruna trilogije i to je zbirka povelja, odnosno prevoda srednjovjekovnih bosanskih povelja sa transkripcijom i prevodom na moderni bosanski jezik”, kaže Ćatović.

Historija srednjovjekovne Bosne intrigantna je i nedovoljno istražena, a u moderno doba mnogo se koristila kao tlo za ideološke sporove. Knjigu Bosansko kraljevstvo odlikuje pouzdanost historiografskih informacija i naučna utemeljenost principa njene izrade. To je “pripovijest” o srednjovjekovnoj Bosni utemeljena na relevantnim historijskim izvorima, obogaćena mnoštvom ilustracija i fotografija, pojašnjava Ćatović.

“Koncepcijski, knjiga Bosansko kraljevstvo je napravljena u devet poglavlja. To nije samo puka historiografija, jer jedno od poglavlja je, recimo, umjetnost, privreda, vlastelinske porodice, gdje je, osim vladarske dinastije Kotromanića, obrađeno još osam vlastelinskih porodica, kao što su Kosače, Hrvatinići, Pavlovići, Zlatonosovići i drugi. Posebno je obrađena vladarska porodica Kotromanića i njeni vladari. Knjiga obuhvata razdoblje od nastanka bosanske države. Knjiga se zove Bosansko kraljevstvo, a ono je nastalo 1377, ali, kolokvijalno shvaćeno, obuhvaćeno je sve od 8. i 9. stoljeća pa do pada pod Osmanlijsko carstvo. U knjizi se govori o vojsci, vjeri, najznačajnijim bitkama, Crkvi bosanskoj. Kroz devet poglavlja se kroz tih devet dimenzija pokušava približiti srednjovjekovna bosanska država.”

Vladarska porodica Kotromanići

Dio knjige, sasvim prirodno, posvećen je najznačajnijoj porodici bosanskog srednjeg vijeka, vladarskoj porodici Kotromanić. Kao znameniti i istaknuti srednjovjekovni velikaši, Kotromanići su bili politički, vojno, diplomatski i rodbinski povezani s mnogim značajnijim vladarskim kućama ondašnje Evrope. O njihovom utjecaju i ugledu najzornije govori podatak da je udavanjem ženskih članova porodice na evropske dvorove porodica Kotramanić bila povezana s najznačajnijim ličnostima svoga vremena.

“Kotromanići su vladarska dinastija koja svoje postojanje veže za bosansku državu. Kako vidimo iz starih bosanskih povelja, Kotromanići su vladarska porodica, koja je vladala Bosnom od davnina. Kada se govori o Kotromanićima, to je jedna razgranata mreža istaknutih ličnosti koje su imale rodbinske veze s mnogim istaknutim vladarskim ličnostima iz tadašnje Evrope. Radi ilustracije spomenut ću da je, recimo, Stjepan II Kotromanić, bosanski vladar koji je proširio Bosnu na humsku zemlju, imao dvije kćerke. Jedna od njih, Elizabeta, bila je ugarska kraljica, a njegova unuka Jadviga bila je poljska kraljica. Jadviga je proglašena sveticom od pape Ivana Pavla II. Poznata je po tome što je zaštitnica Krakovskog univerziteta i smatra se poljskom nacionalnom heroinom.”

Važno je reći i da se u knjizi tretira vjerski život srednjovjekovne Bosne kao što se i govori i objašnjava šta je bila Crkva bosanska. Kao specifičnost srednjovjekovne Bosne, objašnjava Ćatović, Crkva bosanska imala je posebno mjesto u društvu i državi i bez njenog djelovanja nezamisliva je opstojnost srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva.

“Za Crkvu bosansku najjednostavnije bi se moglo reći reći da je to bila državna crkva koja je podupirala bosansku državnost i da je praktično bila državna konfesija. Za Bosnu se uvijek govori da je to bila multikonfesionalna i multireligijska sredina, gdje je uvijek postojao vjerski pluralizam, koji je krasio našeg domaćeg čovjeka. U srednjovjekovnoj su Bosni uporedno egzistirale tri konfesije unutar kršćanstva; Crkva bosanska kao državna vjera, katoličanstvo i pravoslavlje. Ono po čemu je Crkva bosanska poznata jeste to što je ona kuriozitet tadašnje Evrope. Riječ je o jednoj konfesiji unutar kršćanstva s nekim svojim zasebnim elementima.”

Stećci i povelje

Ćatović kaže da će u druge dvije knjige trilogije biti tretirani fenomeni bosanskog srednjovjekovlja o kojima se manje zna, a koji na svoj način govore o historiji srednjeg vijeka.

Stećkopedija tretira stećke na jedan sveobuhvatan način. Pokušali smo približiti stećke na način kako to do sada nije rađeno. Odabrali smo stotinu nekropola i na oko 900 stranica, pošto je još u izradi, tretiramo stećke kao sepulkralnu umjetnost i kulturu srednjovjekovne bosanske države. I stećci su, kao i Crkva bosanska, osnovni stubovi srednjovjekovne Bosne, pa je bilo logično da u trilogiji posvetimo jednu knjigu stećcima.”

Treća knjiga, naslovljena Codex Diplomaticus, sabire na jednom mjestu najveći dosad prikupljeni broj srednjovjekovnih povelja i drugih pisanih dokumenata i po tome će, kako kaže Ćatović, biti jedinstvena i unikatna.

“Mi ćemo u trećoj knjizi, koja nosi naziv Codex Diplomaticus, osim povelje Kulina bana, pokazati još i više od 400 povelja i pisama koji su pisani na starom bosanskom pismu, kao i na latinskom pismu, kao i ćirilične dokumente, a negdje i dokumente pisane na italijanskom jeziku. Osim najpoznatije Kulinove povelje, pokazat ćemo i povelju Mateja Ninoslava, povelju Stjepana II Kotromanića i Stjepana Tomaša, koji su izdavali svoje povelje.”

Ono čime se Ćatović posebno ponosi jest luksuzno izdanje knjige Bosansko kraljevstvo i njena vanserijska “oprema”, koja je u nekim fazama izrade knjige zahtijevala i umjetnički ručni rad.

Luksuzno izdanje

“Luksuzno izdanje rađeno je u Italiji. U svojoj proizvodnji podrazumijeva 13 faza proizvodnje, a dvije su ručni rad. Knjiga se radila u firmi koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda po izradi najveće knjige na svijetu. Riječ je o Kur’anu pravljenom za Republiku Tatarstan u Rusiji. Arc Group, kako je naziv kompanije, radi luksuzne knjige za Bibliofilsko udruženje Montpellier, čiji su najistaknutiji članovi Putin, Abramovič itd. Amblem sa ljiljanima, koji je logo te knjige, izradio je italijanski majstor koji je ušao u najuži izbor za izradu medalja za Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Urađen je od trobojnog mljevenog stakla i poliranog mesinga.”

Na izradi knjiga učestvovalo je više od 40 pojedinaca i o svakom detalju vodilo se mnogo brige, kaže Ćatović, koji priznaje da je očekivao više institucionalne podrške. Još jedan kuriozitet jest da je podrška projektu došla s mjesta s kojeg je to najmanje očekivao.

“Jedini savjetnik nekog predsjednika političke partije iz Bosne i Hercegovine koji je podržao projekt jest Marinko Umičević, savjetnik Milorada Dodika.”

Izvor: Al Jazeera

Previous Bikovi iz Bosne i Hercegovine morem do Libana
Next Feferoni iz Bosne i Hercegovine idu za Burger King i IKEA restorane - Zašto se isplati ulagati u uzgoj ove kulture

You might also like

HISTORIJA

Bosansko plemstvo – ‘posljednja evropska aristokracija’

Autor: Prof. dr. Enver Imamović Bosansko plemstvo je sve do konca 19. stoljeća zadržalo mnoge karakteristike srednjovjekovnog feudalnog društva i kao takvo za evropske putopisce je bilo pravo otkrovenje.  

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Čuveni govor Ćamila Sijarića na Makovoj sahrani: Ja sam Bosna, prkosna…

“Zapis o zemlji”, kratki epitaf najvećeg našeg pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara iz pjesničke zbirke “Kameni spavač”, objavljene davne 1966. godine, nosi snažnu poruku o bosanskohercegovačkoj državi, na vječitoj vjetrometini sila, negiranja, osporavanja,

NAŠI DANI

Bosanski i Crnogorski antifašisti na Tjentištu obilježili 75. godišnjicu bitke na Sutjesci

  Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata Bosne i Hercegovine i Savez udruženja boraca NOR-a Crne Gore organizovali su na Tjentištu akademiju „Barjak časti i slobode“, tokom koje su evocirana