Crna Gora: Trodnevna žalost zbog masakra na Cetinju; brojni bosanski zvaničnici izrazili saučešće

Crna Gora: Trodnevna žalost zbog masakra na Cetinju; brojni bosanski zvaničnici izrazili saučešće

Vlada Crne Gore proglasila je u petak, povodom tragedije na Cetinju, trodnevnu žalost na teritoriji cijele države. Zastave na svim zgradama državnih organa i zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova jutros su spuštene na pola koplja, a otkazani su svi javni događaji u državi, javlja AA.

U pucnjavi koja se dogodila u petak u cetinjskom naselju Medovina, u blizini Vladinog doma, ubijeno je 11 osoba, dok je šest povrijeđeno.

U skladu s Odlukom Vlade, dani žalosti su subota, nedjelja i ponedjeljak.

“Povodom trodnevne žalosti, u skladu sa Zakonom o državnim simbolima i Danu državnosti, zastave će biti spuštene na pola koplja na svim zgradama državnih organa i zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, na dan žalosti na javnim mjestima neće se održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera, a u ugostiteljskim objektima neće se emitovati muzika.

Elektronski i drugi mediji dužni su svoje programske sadržaje da prilagode obilježavanju dana žalosti.

Povodom trodnevne žalosti, otkazani su i svi sportski događaji u Crnoj Gori.

Džaferović i Komšić uputili saučešće

Predsjedavajući Predsjedništva Bone i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je telegram saučešća predsjedniku Crne Gore Mili Đukanoviću povodom masakra koji je počinjen na Cetinju.

“Uvaženi predsjedniče Đukanoviću, s dubokom tugom i žaljenjem primio sam vijest o bezumnom masakru koji se dogodio danas na Cetinju i ostavio nesagledive posljedice, zbog gubitka ljudskih života, a posebno nevino ubijene djece. U ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine i u svoje ime, Vama, crnogorskom narodu, a posebno porodicama stradalih, izražavam najiskrenije saučešće, dok povrijeđenima želim što brži oporavak”, poručio je Džaferović.

Telegram saučešća crnogorskom ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću i porodicama žrtava uputio je i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić.

“Ministre Adžiću, Vama, porodicama stradalih, građanima Cetinja i Crne Gore upućujem najdublje saosjećanje povodom ovog tragičnog događaja koji je potresao Crnu Goru, ali i brojne vaše prijatelje u BiH. Molimo da prenesete naše želje za brzi oporavak povrijeđenog policajca i građana Cetinja”, navodi se u telegramu saučešća.

Telegrame saučešća povodom tragičnog događaja na Cetinju ranije su uputili i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Izvor: Agencije

Previous Zenička tvrđava Vranduk ponovo omiljena destinacija turista i školaraca
Next Predstavljen bogat sadržaj manifestacije 'Prvi dani dijaspore Bosne i Hercegovine'

You might also like

NAŠI DANI

Vlada KS najavila kupovinu 20 novih trolejbusa u ovoj godini

U interaktivnoj komunikaciji sa nevladinim udruženjima i novinarima u Centru za interaktivne studije premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministri u Vladi predstavili su danas svoje rezultate u povodu navršenih

NAŠI DANI

Otvorena izložba u znak sjećanja na bosanske vojnike Austrougarske monarhije

Izložba „Memorija – sjene zaboravljenih predaka“ autorice Merime Ivković otvorena je u Muzeju Sarajeva 1878.-1918. To je osvrt na vrijeme Prvog svjetskog rata, na hrabrost elitnih bosanskohercegovačkih vojnih jedinica u

NAŠI DANI

Trud se isplatio: Kladioničari pune budžet Zenice

Grad Zenica će od priređivača igara na sreću po osnovu Odluke o komunalnim taksama Grada Zenica naplatiti oko pola miliona KM Kabinet Gradonačelnika Zenice danas je informisan da je po