Crna Gora zabranila ulazak u zemlju četvorici srbijanskih intelektualaca

Crna Gora zabranila ulazak u zemlju četvorici srbijanskih intelektualaca

 

Srbijanskim intelektualcima, književniku Matiji Bećkoviću, istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i političaru i pravniku Dejanu Miroviću zabranjen je ulazak u Crnu Goru. Iz crnogorske Vlade saopšteno je večeras da je “Ustavna i moralna obaveza da od nedobronamjernih pojedinaca štiti stabilnost i bezbjednost zemlje, ali i spokoj svih njenih građana”, javlja Anadolu Agency (AA).

Srpski intelektualci kojima je zabranjen ulazak bili su najavljeni kao govornici na manifestaciji povodom proslave Podgoričke skupštine. Centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima biće održana 1. decembra u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a trebalo je da govori Bećković.

Večeras se ovim povodom oglasila crnogorska Vlada, saopštivši da ne postoje nikakvi spiskovi nepoželjnih osoba.

“Već nadležni državni organi u svakom konkretnom slučaju procjenjuju koja bi lica svojim djelovanjem mogla ugroziti zaštićene vrijednosti i interese Crne Gore i njenih građana“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je izrada bezbjednosnih procjena u vezi s pojedinim događajima i djelovanjem pojedinaca koji bi mogli ugrožavati nacionalnu bezbjednost i državne interese Crne Gore, odnosno narušavati njen ugled i dostojanstvo, stalna obaveza službi bezbjednosti.

“Ukazujemo da je naša ustavna i moralna obaveza da od nedobronamjernih pojedinaca štitimo stabilnost i bezbjednost zemlje, ali i spokoj svih njenih građana, uključujući i državotvorna, patriotska i nacionalna osjećanja najvećeg broja njih”, kazali su iz Vlade.

Oni su naveli da su uvjereni da bi se na sličan način odnijela i svaka druga odgovorna Vlada, bilo gdje na svijetu.

“S tim u vezi, ne samo da razumijemo već i cijenimo kada predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi srpski zvaničnici štite interese i dostojanstvo Srbije. Podvlačimo da ovaj pristup, iako nam se to želi podmetnuti, nema nikakve veze sa zabranom slobode mišljenja, već se jedino i isključivo odnosi na sprečavanje stranih državljana da u Crnoj Gori izazivaju ili podstiču netrpeljivost, vrijeđaju ugled ili slave nasilni nestanak Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Na odluku crnogorskih državnih organa da zabrane ulazak srbijanskim intelektualcima stigle su brojne reakcije, kako iz Crne Gore, tako i iz Srbije. Prosrpske partije u Crnoj Gori osudile su ovakvu odluku, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da će Srbija imati reakciju na ovakvu odluku Crne Gore.

Previous Novi hotelski brend Ibis Styles u Sarajevu, investicija vrijedna 30 miliona KM
Next RAK kaznio ATV zbog emisije "Ćirilica" o Srebrenici

You might also like

NAŠI DANI

Skupština grada Čikaga jednoglasno usvojila rezoluciju o genocidu u Srebrenici i proglasila svaki 11. juli Danom sjećanja

Velika pobjeda istine i pravde Skupština grada Čikaga jednoglasno usvojila rezoluciju o genocidu u Srebrenici i proglasila svaki 11. juli Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Istovremeno Skupština grada Čikaga

NAŠI DANI

Članovi porodica, delegacije, građani odali počast šehidima

Na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu danas je održana centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida. Brojni članovi porodica, te delegacije boračkih udruženja i svih nivoa vlasti učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća

NAŠI DANI

Vučić: Je l’ treba da se iselimo svi koji smo iz Bosne?

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u emisiji Upitnik RTS-a da je uvredljiva i skandalozna izjava članice Savjeta za borbu protiv korupcije Miroslave Milenović da su policajci bosansko-naprednjački lobi