Crnogorci se uspravljaju: U historiji svake generacije postoji dan odluke

Crnogorci se uspravljaju: U historiji svake generacije postoji dan odluke

Ispred Skupštine Crne Gore danas su se okupili građani koji su došli na protest zbog najavljenih izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Građani pjevaju patriotske pjesme i poručuju “nije ovo Srbija”, “dolje vlada” i “nije ovo naša vlada.”

Nekadašnji predsjednik mladih LSCG i crnogorski intelektualac Peđa Vušurović poručio je “Naoružani smo ljubavlju strpljenjem i prkosom mirno i dostojanstveno kako Crnoj Gori priliči”.

Ispred Skupštine je došao i bivši premijer Duško Marković i poslanici DPS-a.

Marković im je poručio “Da je vječna Crna Gora!”.

Okupljene je pozdravila i Draginja Vuksanović.

Ona je poručila građanima da zajedno protestuju protiv prijedloga zakona jer ovim zakonom se diskriminišu pravoslavni Crnogorci.

“Nećemo dozvoliti da se državna imovina Crne Gore knjiži u drugu državu. Mora se znati red u ovom pravnom sistemu”, poručila je ona.

Okupljenim građanima ispred Skupštine obratio se Nemanja Batrićević.

Kako je rekao, u historiji svake generacije postoji dan odluke.

Njegov govor prenosimo integralno.

“U istoriji svake crnogorske generacije postoji jedan dan..dan kad donosimo odluku… kad biramo u ime svoje i svojega potomstva… kad biramo između časnoga ustajanja u odbranu svoje države… ili kukavičkoga skrivanja u skutima tuđe.

Nema dileme… danas je taj dan! Mi se danas svrstavamo… i pitanje je hoćemo li za života ove generacije imati druge prilike za to. Mi se danas dijelimo jednom i za vazda. Ne po naciji, ne po vjeri… no po vrijednostima.

Dijelimo se na antifašiste i na fašiste.

… na sekularne i na klerikalne.

… na moderne i na feudalne.

… na slobodne i na porobljene.

… na odane i na prodane!

Nema dileme, slobodarski skupe… danas se, u ovome domu pred nama, ponovo izdaje država Crna Gora! U tome domu eksponenti velikosrpske politike zvanično počinju proces stvaranja jednonacionalne i jednovjerne Crne Gore. Taj podmukli vjekovni plan započinje najvećom poharom kulturnoga blaga Crne Gore…i njegovim predavanjem u ruke države Srbije.

Taj podmukli naum ravnogorskih ideologa počinje potpunom asimilacijom Crnogoraca, ali se završava progonom nepravoslavnoga stanovništva, već najavljenom događajima u Pljevljima nakon izbora…i stvaranjem etnički čistog „srpskog svijeta“.

Podizanjem ruke crnogorske pete kolone…mi od danas postajemo stranci u sopstvenoj državi. Od danas se, po slovu zakona, mogu kršiti osnovna ljudska prava nacionalnih Crnogoraca. Od danas postajemo jedina država u modernoj Evropi u kojoj je cijena ispovijedanja sopstvene vjere – odricanje od sopstvene nacije!

Kad smo ih prije gotovo četiri mjeseca s Trga nezavisnosti upozorili na veleizdajničke planove buduće im vlade… nijesu nas čuli. Ostali su gluvi u svojoj patološkoj mržnji i želji da po svaku cijenu svoja imena upišu u crnogorsku istoriju.

Ne brinite za to! Tu ćemo vam želju mi ispuniti. Pod ovim svetim crnogorskim nebom i pod ovim zlatnim orlovima…zaklinjemo se… da ćemo vaša imena i prezimena urezati u kolektivno śećanje našega naroda…da ćemo ga sebično čuvati od zuba vremena… i da ćemo na vašem primjeru potomstvo učiti kako ne treba s domovinom činjeti.

Zalud zvone zvona vaših medijskih nalogodavaca. Hiljadu puta ponovljena laž ne postaje istina.

Ne može se grijehovima bivše vlasti opravdati izdaja nacionalnih interesa. Prošlo je 100 godina otkako su Daković i ostali beogradski agenti na Podgoričkoj skupštini krivotvorili volju crnogorskoga naroda. Danas, glasovima prevarenih Crnogoraca, vi ponovo prodajete Crnu Goru… i u ruke Srpske crkve predajete ono što nikad nije bilo njeno, predajete vjersko i kulturno nasljeđe svojih predaka.

Zalud pereš ruke, Žarko Rakčeviću, zaludu se skrivaš pod apostolske skute, Filipe Adžiću, ta se ljaga s imena nikad više ne izbrisa.

Slobodarski skupe…u današnjem porazu proklijalo je śeme naše pobjede. Izdaja bez presedana okupila je danas Crnogorce svih vjera i nacija…kao što ih je vjekovima okupljalo svetilište na Rumiji, u čije su srce zabili iste otrovne kandže kojima danas čereče građansku Crnu Goru.

Ali samo za kratko!

Ne zaboravite: „udar nađe iskru u kamenu“. Pod njihovim klerofašističkim udarom zaiskrila je opet slobodarska, evropska, antifašistička Crna Gora! Objedinjeni svijetlim ciljem za dostojanstvo građanina i odbranu otetih nam prava i sloboda… ustaćemo protiv mraka kojim žele od svijeta sakriti Crnu Goru. 

Nećemo se stiđet pred potomcima!

Dolje izdajnici!

E viva Montenegro!”

Video Antena M
Previous Na Jadranu uz domaće najviše bosanskih turista
Next Vlašić privukao veliki broj posjetilaca

You might also like

NAŠI DANI

Ogrešević: ‘Druženje s Čovićem i gledanje kako navijači Zrinjskog okreću leđa prilikom intoniranja himne Bosne i Hercegovine važnije od herojske Krajine’

-Oktroisana Vlada Federacije BiH, u pauzi današnjeg kadrovskog ispunjavanja želja HDZ-u, a prije posjete premijera Nikšića utakmici u Zenici i druženja s Čovićem i Konakovićem, sjetila se konačno Krajine, koja

NAŠI DANI

Više od 100 učesnika iz Bosne i Hercegovine i regije na Ljetnoj školi ‘Mojoj BiH 2023’

Centar Litteratus u saradnji sa JU Studentski centar Sarajevo, Svjetskim bošnjačkim kongresom, Bošnjačkim nacionalnim vijećem Sjeverne Makedonije i Udruženjem Ilim Yayma Cemiyeti Bajrampaša – Istanbul, u periodu od 18. do

NAŠI DANI

Kozarčani žele osnivanje opštine, nadležni bez sluha

Mještani Kozarca kod Prijedora zajedno s još četiri mjesne zajednice Kozaruša, Trnopolje, Kamičani i Kevljani traže da dobiju status opštine, koja bi administrativno i dalje pripadala Gradu Prijedoru, javlja AA.