‘Daily Mail’ objavio reportažu o Sarajevu – uvijek spektakularan, uzbudljivo neobičan i s izdašnom dozom bosanskog šarma

‘Daily Mail’ objavio reportažu o Sarajevu – uvijek spektakularan, uzbudljivo neobičan i s izdašnom dozom bosanskog šarma

Britanski Daily Mail objavio je na svom portalu reportažu iz Sarajeva predstavljajući glavni grad Bosne i Hercegovine kao atraktivno odredište za turiste.

U tekstu pod naslovom “Dobrodošli u Sarajevo: radosti jeftinog gradskog i skijaškog izleta u glavni grad Bosne, kombinirajući intrigantnu kulturu i aktivnosti na stazama za manje od 20 funti dnevno” autor John Gimlette opisuje iskustvo svoje porodice tokom turističkog boravka u Sarajevu.

Odmah se, piše, zaljubio u Sarajevo, jer nigdje na svijetu se ne osjeća toliko mnoštva.

-Jednog trenutka ste u katedrali, sljedećeg ste na tržnici ili sinagogi, ili jedete kolače, u bečkom stilu. Ne možete čak ni biti sigurni u kojoj ste eri, ističe u reportaži.

Podsjeća da se Sarajevo nalazi u dolini između visokih planina kuda su prolazile sve vrste vojski “ostavljajući svoje stvari za gradske muzeje”.

-Osobito su mi se svidjele ilirske kacige iz 6. stoljeća, u muzeju Brusa Bezistan, i neobična osmanska odjeća (divovski svileni pojasovi, napunjeni pištoljima i bodežima – jesu li se stvarno tako borili?). Postoji čak i muzej za sirotog Franza Ferdinanda, ubijenog 1914. Ploča označava mjesto gdje su on i njegova žena poginuli i gdje je počeo Prvi svjetski rat. U zgradi nasuprot možete vidjeti Nadvojvodinu posljednju šolju čaja i – pomalo čudno – hlače njegovog ubojice, piše Gimlette.

U reportaži posebno hvali raznoliku gastronomsku ponudu Sarajeva, ali i podsjeća na četiri godine ratne opsade grada, period njegovog uništavanja s okolnih brda. Naglašava kako je većina građevina nakon rata obnovljena, ali da su uz ratna iskustva danas vezane i neke nove turističke destinacije, poput Tunela spasa ili Aleje snajpera.

Gimlette je s porodicom posjetio i Bjelašnicu, podsjećajući da je riječ o olimpijskoj planini s vrlo strmim skijaškim stazama i modernim hotelskim kapacitetima.

-Drugdje biste platili bogatstvo za ovakvu vrstu ludila. No, ovdje jednodnevno skijanje (skije i karta) košta manje od 20 funti…Najbolji od svega bili su pogledi. S padina smo mogli razaznati daleke utvrde i minarete, druga zimovališta i Sarajevo, deset milja daleko ispod. Za poluskijaše poput nas, savršen je: uvijek spektakularan, uzbudljivo neobičan – i s izdašnom dozom bosanskog šarma, zaključuje John Gillete svoju sarajevsku reportažu na portalu Daily Maila.

Portal MailOnline plus Daily Mail u SAD-u i Australiji imaju zajednički globalni doseg veći od 191 miliona posjeta mjesečno, što ih čini najčitanijim novinskim web mjestom na svijetu.

(MiruhBosne/Fena)

Previous Kina: Veto SAD-a na prekid vatre u Gazi ”razočaravajući i vrijedan žaljenja”
Next Kontinuitet kovanja novca u srednjovjekovnoj Bosni dokazano postoji od 1302. godine

You might also like

BH RAZGLEDNICA

U augustu u Kantonu Sarajevo više od 90 hiljada turista iz više od 60 zemalja

Kanton Sarajevo u augustu ove godine posjetila su 90.642 turista, koji su ostvarili ukupno 199.582 noćenja. Broj turista u augustu bio je veći za pet posto u odnosu na prethodni

TURIZAM

Breza: Baš-bašču godišnje posjeti 5.000 gostiju iz cijelog svijeta

  Na površini od 100 duluma zemlje Hrustanović ekološki uzgaja i njeguje oko 10.500 stabala kruške, jabuke i šljive, a posjetioci sve mogu sami brati Plantaža voća i izletište Baš-bašča

TURIZAM

Najavljeno otvaranje direktne avio-linije Bari – Sarajevo

Divna vijest stiže nam od naših prijatelja iz Italije. Najavili su otvaranje direktne avionske linije Bari – Sarajevo. Oko šezdeset minuta leta povezalo bi naše Sarajevo sa prekrasnim lučkim gradom