Damir Šagolj pobjednik prestižnog takmičenja AA Istanbul Photo Awards 2018

Damir Šagolj pobjednik prestižnog takmičenja AA Istanbul Photo Awards 2018

 

Bosanskohercegovački fotoreporter Damir Šagolj dobitnik je prestižne nagrade za najbolju fotografiju godine na četvrtom takmičenju Istanbul Photo Awards koje organizira Anadolu Agency (AA).

 
Službeni sponzori takmičenja bili su Grad Istanbul, Turkish Airlines i Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).
Međunarodni žiri je u periodu od 18. do 21. marta zasjedao u Istanbulu i dobitnike nagrada po kategorijama izabrao među 37.000 pristiglih fotografija iz 125 zemalja svijeta. Nagrađeno je ukupno 27 fotoreportera iz 22 zemlje.
Za najbolju fotografiju godine izabrana je dirljiva fotografija “Dijete“ koju je Šagolj snimio tokom boravka u kampovima mijanmarskih izbjeglica u Bangladešu, a na kojoj se vidi lik mrtvog dječaka čije oči su prekrivene lišćem.
Prvo mjesto u kategoriji Vijesti – serijal fotografija osvojio je Kevin Frayer za reportažu o Rohingyama koju je snimio za Getty Images.
U Kategoriji Sport – pojedinačna fotografija prvo mjesto osvojila je fotografija “Atleta vs životinja“ fotoreportera Lukasa Schulza, dok je u kategoriji Sport – serijal fotografija prvu nagradu osvojio Pavel Volkov za serijale objavljene u listu “ Vechernaya Moskva“.
Fotoreporter medijske kuće “New Strains Times Press“ Muhamed Fathil Asri dobitnik je prve nagrade u kategoriji Priroda i okoliš – pojedinačna fotografija, dok je za serijal u istoj kategoriji prvu nagradu dobio Marcus Yam koji radi za list “The Los Angeles Times“.
Andrew McConnel (Panos Pictures) dobitnik je prve nagrade u kategoriji Serijal portreta, a ruski fotoreporter Sergei Stroitelev pobjednik je takmičenja u kategoriji Serijal fotografija o svakodnevnom životu. U te dvije kategorije nije bilo pobjednika za pojedinačne fotografije.
Ovogodišnju nagradu za Najboljeg mladog fotoreportera dobila je Ezra Acayan koja radi kao freelancer na Filipinima, a riječ je o nagradi koja se od prošle godine dodjeljuje na takmičenju Istanbul Photo Awards. Za nagradu konkurišu fotoreporteri mlađi od 28 godina.
Rodrigo Cabrita i Anastasia Rudenko dobitnici su počasnog priznanja u kategorijama Serijal o prirodi i okolišu i Serijal o svakodnevnom životu.
Pobjedničke fotografije bit će objavljene u almanahu AA, a publika će ih imati priliku vidjeti i na izložbama koje će se tokom godine održavati u Turskoj i drugim zemljama.
Predsjednica Žirija Marion Mertens izjavila je da se i ove godine potvrdilo da je Istanbul Photo Awards posebno i prestižno takmičenje koje svake godine podiže standarde.
“Smatram da je pobjednička fotografija veoma snažna. To je fotografija koja mnogo otkriva šta je bila najveća priča godine. Ujedno je i veoma dirljiva“, kazala je Mertens.
Član žirija Cameron Spancer iz Getty Imagesa posebno ističe da je žiri sastavljen od ljudi koji se bave različitim vrstama fotografije, a koji su radili kao tim da izaberu najbolje.
“Pobjednička fotografija zaslužuje tu titulu i žiri je bo jednoglasan. Jedna čekam ceremoniju dodjele nagrada“, kazao je Spencer.
Kao i pošle godine, u žiriju su i ove godine bili urednica digitalnog sektora u časopisu “Paris Match” Marion Mertens, sportski fotoreporter Getty Imagesa Cameron Spencer, poznati fotoreporter agencije Noor Yuri Kozirev, fotoreporter iz Getty Imagesa Georges Dekeerle, šef Ureda za razvoj fotografija AFP-a Michel Scotto, te glavni urednik vizuelnih vijesti AA Ahmet Sel i urednik foto servisa AA Firat Caglayan Yurdakul.
Osim njih, u ovogodišnjem žiriju Istanbul Photo Awardsa bila su još dva člana, međunarodno priznati urednik fotografije Andrei Polikanov, te prošlogodišnji dobitnik prve nagrade na ovom takmičenju Frederic Lafargue.
Šagolj će kao dobitnik nagrade za Najbolju fotografiju dobiti i novčanu nagradu i iznosu od 10.000 dolara. Po 8.000 dolara dobit će pobjednici svih kategorija, dok će drugoplasirani i trećeplasirani dobiti po 5.000, odnosno po 3.000 dolara. Najbolji mladi fotoreporter također će dobiti 3.000 dolara.

Previous Skandinavska aviokompanija SAS uvela direktnu liniju Kopenhagen-Sarajevo
Next Kompanija BME iz Tešnja širi proizvodnju; raspisali konkurs za 50 novih radnika

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Popularni Bosanac glumi u devetom nastavku “Brzi i žestoki”

Erko Jun kojeg na Facebooku prati 4,4 miliona fanova, dok ih na Instagramu ima preko milion, najpopularniji je Bosanac na društvenim mrežama Fitness model i bodybuilder Ermin Junuzović poznatiji kao

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Sarajevu otvorena izložba o satovima iz masovnih grobnica u Krajini

  Povodom obilježavanja Dana bijelih traka, u Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida 1992. – 1995. otvorena je izložba fotografija nastalih tokom ekshumacija u različitim masovnim grobnicama u Krajini, uključujući

NAŠI DANI

Marjanović: Ovogodišnje izdanje SFF-a fantastično po svim parametrima 

Direktor Sarajevo Film Festivala (SFF) Jovan Marjanović ocijenio je danas u razgovoru za Fenu da je ovogodišnje festivalsko izdanje, koje se polako približava kraju, bilo fantastično po svim parametrima –