Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i svečanom akademijom

Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i svečanom akademijom

Centralna svečanost povodom 15. aprila – Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine za Zeničko-dobojski kanton održana je u Visokom u organizaciji Jedinstvene organizacije boraca “Unija veterana” Zeničko-dobojskog kantona, a pod pokroviteljstvom Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva za boračka pitanja te Grada Visoko.

Upriličen je defile ratnih jedinica ulicama Visokog, polaganje cvijeća i odavanje počasti na šehidskim spomen obilježijima te spomeniku palim borcima NOB-a, a potom je održana svečana akademija uz prisustvo predstavnika društvenog, političkog i vjerskog života, branilačke populacije i građana.

Čestitke povodom Dana Armije RBiH uputio je premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić koji je rekao da je priča o Armiji RBiH priča o multietničnosti, herojskom otporu agresiji, žilavosti naroda i borbi najvećih sinova za ljudske i civilizacijske vrijednosti.

– Formiranje Armije RBiH 15. aprila i osnivanje Trećeg korpusa, 1. decembra 1992. godine su zasigurno dva najznačajnjija datuma u novijoj historiji nas koji živimo u ovom dijelu BiH. Pripadnike Armije RBiH prati čast koju su sačuvali u najtežim okolnostima, kada je nad narodom vršen genocid kao najteži oblik zločina iz međunarodnog humanitarnog prava – rekao je premijer Pivić.

Izrazio je zadovoljstvo što su u programu akademije učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola iz Visokog, koji, kako je rekao, trebaju nastaviti njegovati kulturu sjećanja te poštovati žrtvu i herojski otpor branilaca.

Ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica rekao je da je formiranje Armije RBiH bio izraz odgovornosti, patriotske i političke zrelosti te političko i patriotsko opredjeljenje njenih građana i naroda.

– Bh. patriote su se časno borile i imale časne komandante. Branili smo se od onih koji su htjeli da unište našu državu i narode koji ovdje žive, a zahvaljujući vama u tome nisu uspjeli. Imamo državu, slobodu, a narodi žive zajedno u jedinoj nam BiH – rekao je Sirovica.

U ime grada domaćina prisutne je pozdravio gradonačelnik Visokog Mirza Ganić, a o značaju formiranja Armije RBiH govorili su penzionisani general Vahid Karavelić, predsjednik JOB Unija veterana ZDK Vernest Karzić te predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Grada Visoko Ferid Provalić.

Gradonačelnik Ganić: Armija Republike Bosne i Hercegovine sinonim za snagu i ljubav prema domovini

Gradonačelnik Ganić na centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana armije Republike Bosne i Hercegovine svim patriotama čestitao je 15. april Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, te kazao:

“Na današnji dan prije 32 godine formirana je Armija RBiH od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i organizovanih dobrovoljaca, kao odgovor agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Taj događaj bio je prekretnica u historiji BiH gdje su hrabri momci i djevojke svih nacionalnosti ustali i odlučno zbili svoje redove kako bi branili domovinu od okupatora i potpunog nestanka sa karte svijeta.”

Gradonačelnik Ganić govorio je o čudu bosanskog otpora i moralnoj vertikali koju su hrabri vojnici i njihovi komandanti pokazali tokom ratovanja.

“Često se u javnom diskursu Armija RBiH smatra „malim čudom“, jer po svim tadašnjim prilikama ona nije mogla ostvariti značajniji uspjeh. Nenaoružani momci odjeveni u civilu, rizikovali su svoju mladost i svoju budućnost. Po svim poslijeratnim analizama Armija je jedinstvena u svijetu po brzini formiranja i slozi običnih ljudi koji su je činili. Od ničega stvorena je vojska sa čvrstom predanošću cilju slobode duboko ukorijenjenom u bosanskom inatu. Danas svjedočimo da je to „malo čudo“ odbranilo i oslobodilo od okupatora značajan dio teritorije BiH na kojoj slobodno živimo, i da je ušlo u svjetsku historiju kao sinonim za snagu i ljubav prema domovini.” – kazao je gradonačelnik Ganić.

Zatim je posebno podcrtao razliku Armije RBIH od agresora i istakao lavovsku hrabrost naših vojnika.

“Armija RBiH se razlikovala od okupatora, ne samo po oskudici naoružanja već i po moralnoj vertikali koju su hrabri vojnici i njihovi komandanti pokazali tokom ratovanja. Armija nije srušili niti jedan vjerski objekat, nije činila ratne zločine niti mučenja i ubijanje nedužnih civila. I zato moramo biti ponosni na moral naših vojnika i na njihovu žrtvu koju su podnijeli tokom četverogodišnjeg rata. Biti u rovu, na zimi, na suncu i kiši u oskudici sa svim, ali opet ići u boj kao da sutra ne postoji je zaista iz današnje perspektive lavovska hrabrost.“ – rekao je gradonačlnik Ganić.

Gradonačelnik Ganić obećao je da nećemo zaboraviti one koji su zaslužni što smo mi danas u svojoj vjeri i na svojoj zemlji.

“I zato nećemo zaboraviti sve živote koji su pali, ratne vojne invalide koji su ostavili dijelove svojih tijela na prvim linijama odbrane, nećemo zaboraviti naše šehide, demobilisane borce i sve ostale članove Armije RBiH. Vaši smo dužnici sve dok dišemo, jer zbog Vas danas i mi živimo.” – istakao je gradonačlnik Ganić.

Gradonačelnik Ganić poslao je univerzalnu poruku koja treba da bude vodilja svim patriotima naše zemlje.

“15. april je jedinstvena prilika gdje pokazujemo svoje zajedništvo i otpor onima koji su činili zlo ili namjeravaju da ga i dalje čine. Budimo složni bez obzira na politike, nacionalnosti i porijeklo, jer Bosna je i moja i tvoja. Učimo potomke historiji kako im ne se bi ponovila.” – naglasio je gradonačelnik Ganić.

Na kraju gradonačelnik Ganić svoj govor je završio riječima vrhovnog komandata Armije RBiH rahmetli Alije Izetbegovića.

„Stoga podignimo visoko naše zastave, odbacimo strah i sumnje, umjesto toga radimo vrijedno i kako najbolje znamo, svjesni da naš život i naša smrt, pa i naša sudbina nisu u njihovim, nego Božijim rukama. U toj vjeri je naša sloboda, naša snaga i, ako Bog da, naša pobjeda.“

SRETAN 15. APRIL DAN ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

Previous Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine svečano obilježen u Banovićima
Next S. Makedonija kosponzor Rezolucije UN-a o obilježavanju genocida u Srebrenici

You might also like

NAŠI DANI

Brnabić uputila poziv Konakoviću da razmotri pristupanje BiH Inicijativi „Otvoreni Balkan”

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem o unapređenju bilateralnih odnosa, ekonomskoj i regionalnoj saradnji, infrastrukturnim projektima i političkom

NAŠI DANI

Uspješni visočki privrednik Domu zdravlja uručio vrijednu donaciju – vozilo hitne pomoći

Zbog teške trenutne situacije izazvanih pandemijom virusa Covid19 i potreba svih nas, visočki privrednik Esad Semić i gradonačelnik Mirza Ganić danas su Hitnoj službi JU “Dom zdravlja” Visoko uručili moderno

NAŠI DANI

Projektom “Pametna kuća” osnovci iz Ugljevika uspješno se predstavili u Londonu

Inovativnim projektom “Pametna kuća” učenici OŠ ”Aleksa Šantić” iz Ugljevika predstavili su se na Međunarodnom sajmu novih tehnologija u obrazovanju ”Bett Show” u Londonu. Među skoro 800 učesnika, privukli su