Dan Armije RBiH svečano obilježen i u Hercegovini

Dan Armije RBiH svečano obilježen i u Hercegovini

 

Nizom manifestacija u organizaciji JOB-a HNK-a u saradnji s boračkim udruženjima na nivou općina, Dan Armije RBiH svečano je obilježen i na području Hercegovine. Nakon obilaska spomen obilježja u Blagaju, uz već tradicionalni čas historije, na mezarju Šehitluci položeno je cvijeće i odata počast šehidima i palim borcima tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata. Dan Armije obilježen je i u Prozoru, Konjicu i Nevesinju, te nešto ranije i u Jablanici, Čapljini i Stocu.

Ratni komandant iz Mostara Semir Drljević-Lovac podsjetio je da je Armija od osnutka imala samo jedan cilj – izboriti se za jedinstvenu, nedjeljivu i održivu Bosnu i Hercegovinu – zemlju ravnopravnih naroda i građana.

– Bili smo opredijeljeni, beskompromisni u borbi i jedinstveni. Obučavali smo kadrove i vremenom postali sposobni i preopasni. Kad je neprijetelj spoznao ono o čemu govorim, žurno su inicirani pregovori o primirju. Danas mi smeta što svako sebi daje zapravo da “mlati” s armijskom zastavom i veže je sa zastavama osuđenim u Haagu. Zaštit ćemo je ubuduće, danas nam je nose neprijatelji, rekao je okupljenima.

Podsjetio je i na loš status boračke populacije, koja je u posljednje vrijeme sve češće na ulicama ili pred zgradama institucija.

– To nema veze s Armijom i to je stvar politike, koja nije izvršila svoj zadatak. S druge strane Armija je u potpunosti izvršila svoju zadaću. Naš cilj između ostalog bile su jedinstvene oružane snage. Danas imamo stotine udruženja. Svi “trune”, “drobe”, imamo spiskove-divljake… Bio sam komandant koji je i u ono vrijeme imao informatičara, službu za automatsku obradu podataka i računare s podacima o svim vojnicima. Svaki vojnik u brigadi imao je vojni karton i zbog toga mi nije jasno šta se to kasnije dogodilo, konstatovao je Drljević.

I njegov kolega Esad Humo upitao se da li oni koji vladaju danas razumiju vrijeme od prije 25 godina i znaju li šta je Armija RBiH? Tvrdi da bi, bez obzira na nezadovoljstvo, veliki broj boraca ponovo stao na branik domovine, ako bi se pojavila potreba za tim.

– Razmišljam jesmo li i kako smo trebali i jesmo li pogriješili, ali ne na početku tokom ovih posljednjih 20 godina? I koliko je do boraca? Revolucija jede svoju djecu. Pitam se, kome ova obilježavanja. Jesu li za nas ili su poruka nekom? Mnogo je pitanja koja ni sam nisam riješio u glavi. U svakom slučaju dobro je podsjetiti se. Ne smijemo zaboraviti. Da nije bilo otpora, ne bi bilo ni nas ovdje. I to je jedina utjeha, rekao je.

Ratni komandant Šerif Špago (danas predsjednik Skupštine HNK-a) dan osnutka Armije RBiH smatra najvažnijim u historiji BiH nakon Dana državnosti i Dana nezavisnosti. Oružane snage RBiH koje su odbranile državu, stvorile su preduslov za Daytonski sporazum i mirovni proces u našoj zemlji, rekao je.

– Nažalost poslijeratni proces ide sporije. Ipak smo optimisti i vjerujemo da će buduće generacije živjeti u demokratskoj državi. Osim što je značajan za BiH, 15. april značajan je i za Mostar i Hercegovinu. Od mahalskih jedinica, odreda, četa, nastala je vojska. Taj čin stvorio je preduslove za armijske jedinice koje su se stavile pod jedinstvenu komandu u odbrani zemlje. To je ovdje posebno došlo do izražaja 1993, nakon napada HVO-a, podsjetio je Špago.

 

(Oslobođenje/MiruhBosne)
Previous Slaviša Šućur, tenkista ABiH i nosilac "Zlatnog ljiljana": Ponovio bih isto, stao na branik grada i države
Next Ljubica Berak: Kada bi zatrebalo opet bih stala na branik odbrane Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

Iz naše zemlje konvoj pomoći izbjeglicama Sirije

Udruženje Pomozi.ba uputilo je danas konvoj pomoći izbjeglicama Sirije. Hrana u vrijednosti od oko 200.000 KM na putu je ka sirijskim izbjeglicama koje se nalaze u gradovima Džarabulus, Afrin i

NAŠI DANI

Njemačka ne želi migrante, a poziva bosanske vlasti da učine sve

Berlin je pozvao vlasti u Bosni i Hercegovini da učine sve da ublaže humanitarnu katastrofu, ali odbacuje mogućnost prihvata migranata. Njemačka vlada odbacila je u utorak mogućnost prihvata migranata iz

NAŠI DANI

Koalicija za Mostar: Očekujemo da ćemo ostvariti svoj cilj

Koordinator Koalicije za Mostar Šerif Špago izjavio je večeras, nakon zatvaranja biračkih mjesta, da je prema prikupljenim podacima od njihovih posmatrača, izlasnost na izborima oko 52 posto, javlja AA. “Današnji