Dan kada je Sarajevo odbranjeno od napada JNA

Dan kada je Sarajevo odbranjeno od napada JNA

2. maja 1992 na naslovnici Oslobođenja velikim slovima je pisalo: ”Nema pregovora s artiljerijom” što je bio citat iz teksta o propalim lisabonskim pregovorima Kutiliero – Izetbegović.

Rubrika “U žiži” donosi tekst Emira Habula pod naslovom “Vrijeme zločina”. Autor upoznaje čitatelje sa činjencom da ono što se događa u Bosni i Hercegovini nije “normalni rat”, već da, naprotiv, takvo ratovanje još nije zabilježeno. Pored napomena o nebrojenim kršenjima Ženevske konvencije skreće pažnju da postoji ozbiljna sumnja da se u dijelovima istočne Bosne “vrši najteži oblik ratnog zločina – genocid”.

Pri dnu naslovnice je naslov “Agresija mora prestati”, izvučen iz teksta deklaracije visokih funkcionera KEBS-a u Helsinkiju.

Sazanjemo da je Njemačka uvela vize za građane Bosne i Hercegovine.

Vijest o sukobima u okolici Zvornika, te novi detalji o nedjelima u Foči. Avioni su u brišućem letu preletjeli iznad Konjica. Zenica još uvijek jedan od najmirnijih gradova u Bosni i Hercegovini, a u Donjem Vakufu, prilikom rušenja mosta, poginulo je petero ljudi.

Napadnut je predajnik na Vlašiću, a nakon neprijateljskog zauzimanja releja na Trebeviću, prekinuta je UKV veza Hitne pomoći. Mostarci su, unatoč granatiranju, u pojedinim kvartovima proslavljali Prvi maj.

Tu su i tekstovi o dokumentu EZ-a o sukcesiji SFRJ, o borcima sa Zlatišta, informacija o stanju u sarajevskoj Mljekari. “Mir na Kupreškoj visoravni?!”. Loše vijesti stižu iz Živinica koje su raketirane iz aviona “Mig 21”, a u Širokom Brijegu paklena noć u kojoj su građani bili izloženi vatri raketa tipa “orkan”. Na području općine Stari grad postavljeni su bezbjedonosni punktovi namjenjeni borbi protiv lopova. Građani Sarajeva se obavještavaju o poskupljenju gradskog prijevoza, a Zavod za transfuziologiju apeluje na građane da daju neophodnu krv. U bolnici Koševo je nestalo sanitetskog materijala.

Iz Međunarodnog centra za mir poručuju “Posljedice genocida osjetit će generacije”. Pod naslovom “Izbjeglice u svome gradu” saznajemo da se kod 17.000 izbjeglica u Sarajevu kao stalno mjesto boravka navodi Sarajevo.

Pod naslovom “Poginulo 17 ljudi” nalazi se tekst o neredima u Los Angelesu.

U rubrici o sportu saznajemo za uspjeh našeg šahiste Sokolova na predolimpijskom turniru u Barceloni. U tekstu pod naslovom “Plavima srebro” govori se o uspjehu Jugoslavije na Olimpijadi slijepih šahista u Palma de Mallorci. U vrhu stranice je rezultat finalne utakmice u košarci. Partizan je pobijedio Crvenu zvezdu.

Ni rubrika “Vodič kroz posao” nije prazna, a objavljeno je i nekoliko “malih oglasa”… Objavljena je i “kursna lista”, te TV program za 2. maj 1992.

Tačno u podne, 2. maja 1992. godine započet će jedan od najgorih dana u historiji grada Sarajeva. Nakon puškaranja, koje se čulo iz pravca današnjeg Doma Armije, a tadašnjeg Doma JNA, uslijedit će do tada neviđen napad na grad. Grad je napadnut sa svih strana. U mnogim dijelovima grada vode se ulične borbe. Već oko četiri popodne bilo je poginulih i ranjenih na obje strane. Glavni problem za branitelje grada predstavljala su oklopna vozila. Nekoliko vozila se već kretalo gradom. Kolona tenkova krenula je također iz pravca Grbavice, od Vrbanja mosta ka Skenderiji. Činjenica da su oklopnjaci, koji su se već nalazili u gradu pogođeni od strane branitelja, vjerovatno je utjecala na promjenu plana. Kolona tenkova se povlači na početne pozicije, odakle otvaraju paljbu ka civilnim objektima u gradu. Ista situacija se dogodila i sa kolonom tenkova koja je krenula ka Aerodromskom naselju. Napadači očigledno nisu znali da branitelji grada ne raspolažu sa dovoljno protuoklopnih sredstava.

Najžešće borbe u toku dana vodile su se na prostoru Skenderije. Slike zapaljenih tramvaja prenijele su sve svjetske televizijske stanice. Oklopnjaci su se primakli na svega tridesetak metara od zgrade Predsjedništva BiH i Međunarodnog press-centra gdje su i zaustavljeni. Agresor je, unutarnjom diverzijom zapalio zgradu Glavne pošte. Uništeno je 40.000 linija te telefonska komunikacija važnih državnih institucija. Pokušaj da se pješadijskim prodorom grad presiječe – zaustavljen je. Sarajevo je izloženo do tada nepojmljivoj artiljerijskoj paljbi. Minobacači od 82 mm postaju “dječija igračka” u odnosu na granate kalibra od 122 mm. Po prvi put grad je izložen i paljbi iz višecijevnih bacača raketa.

Prava drama započinje u 19:00 sati. Nakon povratka sa Lisabonskih pregovora Delagacija BiH na čelu sa predsjednikom Predsjedništva BiH Alijom Izetbegovićem slijeće na sarajevski aerodrom. Predstavnici UNPROFOR-a, koji su bili obavješteni, i koji su trebali dočekati delegaciju, ne pojavljuju se. Umjesto UNPROFOR-a, dočekuje ih JNA. Zarobljavaju predsjednika i cijelu delegaciju.

Previous Liga šampiona: Bošnjak Terzić nakon trijumfa Dortmunda nad Parižanima - morate zaslužiti svoj put do Wembleya
Next Slučaj kartel i suđenje Dodiku otkrili da se Novaliću i drugima presudilo mimo zakona i po neprihvatljivim dokazima

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Nedžad Avdić, čovjek koji preživio strijeljanje u Srebrenici: Ja sam pobjednik, nisam žrtva!

Srebrenica je srpsko ogledalo. Moja djeca su odgovor – poručuje Nedžad Avdić, Bošnjak koji je kao sedamnaestogodišnjak preživio genocid u Srebrenici. Avdić je nedavno dobio i počasni doktorat u Engleskoj,

OTPOR BOSNE

Dan reintegracije Vogošće: Prije 19 godina ljudi su ljubili pragove svojih kuća

Prvo naselje koje je bilo vraćeno gradu Sarajevu poslije agresije na BiH je Vogošća, koje je jedno od ključnih naselja za potpunu saobraćajnu deblokadu glavnog grada Bosne i Hercegovine. Povodom

NAŠI DANI

Presuda u vezi genocida u Srebrenici: Holandija odgovorna za smrt muškaraca koji su se nalazili unutar UN-ove baze

Vrhovni sud Holandije donio je presudu o djelimičnoj odgovornosti te države za smrt 300 Srebreničana, javljaju agencije. U prvostepenoj presudi sud je presudio djelimično u korist žrtava i to na