Dan Mirze Delibašića u Tuzli: Premijerno prikazan dokumentarni film „Kinđe“ i promovisan časopis „Svijet košarke“

Dan Mirze Delibašića u Tuzli: Premijerno prikazan dokumentarni film „Kinđe“ i promovisan časopis „Svijet košarke“

Fakultet za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli po četvrti put organizirao je Dan Mirze Delibašića u spomen na najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine svih vremena koji je rođen 9. januara 1954. godine u Tuzli, javlja AA.

Premijerno je prikazan dokumentarni film „Kinđe“, autora Edina Skokića i Nedima Salaharevića, promovisan je časopis „Svijet košarke“, a u holu Fakulteta za tjelesni odgoj i sport je postavljen dres košarkaškog suca Ademira Zurapovića, koji je posljednji u nizu olimpijaca iz Tuzle.

„Obilježavano datum rođenja Mirze Delibašića, najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine svih vremena. Prije četiri godine smo donijeli odluku da kao fakultet posvetimo pažnju liku i djelu Mirze Delibašića i na našu radost ova manifestacija postaje tradicionalna i prepoznatljiva. Želimo dati jedno sjećanje na velikog čovjeka. Gledajući u prošlost i u jednog genijalca želimo da budućnost košarke bude bolja na tragu inspiracije djelom Mirze Delibašića“, kaže prof.dr Vlatko Šeparović, dekan Fakulteta za tjelesni odgoj i sport u Tuzli.

Inače, 2022. godina je godina jubileja Fakulteta za tjelesni odgoj i sport. Obilježit će se 60 godina edukacije u fizičkoj kulturi, 20 godina samostalnog djelovanja i rada fakulteta te 15 godina Simpozija o sportu.

Ademir Zurapović je u prošloj godini sudio četvrtfinale, polufinale i finale Olimpijskih igara u Tokiju. Posebno emotivno se obratio prisutnim djevojčicama i dječacima rekavši kako im dokumentarni film „Kinđe“ može biti vodilja u sportu i životu uopšte.

„Jedna rečenica iz filma mi je ostala upečatljiva, a Mirza Delibašić je rekao: Sa ovom loptom sam proputovao čitav svijet. To je ono što svojim kolegama govorim da košarci nikada ne mogu vratiti koliko mi je pružila. Košarka je za mene način života, stanje uma. Imao sam priliku nekoliko puta da sjedim s Mirzom i slušao njegove priče i anegdote. To je nešto što je ostalo neizbrisivo u sjećanju“, kazao je Ademir Zurapović.

Lika i djela Mirze Delibašića – Kinđeta prisjetila se i prof.dr Nađa Avdibašić – Vukadinović, nekadašnja vrhunska atletičarka i predsjednica Olimpijskog komiteta BiH.

„Mirza Delibašić je u prostorijama gdje je sada smješten Fakultet za tjelesni odgoj i sport napravio svoje prve košarkaške korake, stasao, a poslije vinuo se u svijet. Mirza je bio velikan sporta, ali prije svega veliki čovjek“, istakla je Avdibašić – Vukadinović.

Nakon premijere dokumentarnog filma „Kinđe“ i promocije časopisa „Svijet košarke“, prisutni su imali priliku pogledati retrospektivnu izložbu fotografija Mirze Delibašića iz porodičnog i privatnih albuma.

Previous Gazi Husrev-begova biblioteka (GHB) u Sarajevu skoro pola milenija čuvar vrijedne građe
Next Suljagić: Historija ima nezgodan običaj da se obije o glavu onima koji je ne uče

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Priprema se film “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce”

Kultna predstava Kamernog teatra 55 “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce” autora Abdulaha Sidrana, uskoro će dobiti i svoju filmsku verziju. Zapravo, scenarij za istoimeni film, naš uvaženi akademik,

SPORT

Damir Džumhur pobijedio trećeg igrača svijeta, Švicarca Wawrinku

Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur (ATP 77.) pobijedio je u utorak na ATP turniru u Dubaiju drugog nosioca i trećeg igrača svijeta, Švicarca Stanislasa Wawrinku, sa 7:6, 6:3. Nakon pobjeda

KULTURA I UMJETNOST

Na Sarajevo Film Festivalu 235 filmova iz 54 zemlje

Sarajevo Film Festival (SFF) u osam dana trajanja i u 18 programa prikazati će 235 filmova iz 54 zemlje. Svjetske premijere na 23. SFF-u imat će 43 filma, a međunarodnu