Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen i u Foči

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen i u Foči

Koordinacija “Naša Foča“, po prvi put u historiji ovog grada, organizovala je obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

U haremu Aladža džamije priređen je kulturno – umjetnički program, kojem su prisustvovali i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz Rs-a Adil Osmanović, goraždanski muftija Remzija ef. Pitić, predsjednik fondacije “Alija Izetbegović” Admir Muloaosmanović…

“Poruka je da je Bosna i Hercegovina nedjeljiva, suverena država, što potvrđuje u svojoj hiljadugodišnjoj tradiciji. Ona je kroz historiju mijenjala svoj politički ustroj, ali njene granice su uvijek bile stabilne, postojane. Zatim poruka ovdje Fočacima je da moraju biti snažniji politički faktor u institucijama gdje se donose odluke koje su sudbonosne kako za njih same, tako i za region i Bosnu i Hrecegovinu. I naravno, ovo je jubilej, želim da zajedno sa Fočacima osjetimo tu radost obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, koji je uz 25. novembar jedan od najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj povijesti Bosne i Hercegovine” naveo je Osmanović.

Predsjedavajući Skupštine opštine Foča Izet Spahić, ističe da ove godine Koordinacija bošnjačke zajednice “Naša Foča”, po prvi put u svom gradu obilježava ovaj značajan datum.

On očekuje da će to u narednom periodu biti rađeno u prostorijama lokalne zajednice.

“Poruka je: Mi smo tu. Mi smo u svojoj Foči, u svojoj domovini. Dobro došli su svi, želimo sa svima saradnju. Mi se ovdje osjećamo kao kod svoje kuće i sve se više osjećamo kao kod svoje kuće. To ćemo nastaviti raditi. Svaku pruženu ruku prihvatamo sa zadovoljstvom i želimo dati svoj doprinos da ambijent u ovoj lokalnoj zajednici bude što bolji”, kazao je Spahić.

U dvorištu Aladža džamije recitovani su stihovi i otpjevana pjesma posvećena Bosni i Hercegovini, a među brojnim Fočacima programu je prisustvovala i Nizama Đuderija, studentica čiji je otac porijeklom sa ovih prostora koja se školuje u SAD.

Nizama je dobitnica Fulbrightove stipendije i namjerava objaviti istraživački rad o temi “Politička pripadnost u vrijeme rata” i kako je politička pripadnost služila kao sredstvo za prikrivanje ratnih zločina.

“U našoj dijaspori, u Americi ne priča se često o Foči i za mene je to velika tuga. Uvijek sam željela nešto da posvetim mojim najmilijim koji su poginuli u ratu i drugima na području Foče koji su poginuli, bili silovani ili zatvoreni. Da pričamo o tim političkim strukturama u vrijeme rata, koje su dozvoljavale da se zločini izvedu i da svijet ne zna ili misli da je to neki građanski rat u kojem oni ne vide da se aktivno vršila agresija na BiH”, rekla je Nizama Đuderija.

Obilježavanje Dana nezavisnosti u Foči završeno je klanjanjem podne-namaza u Aladža džamiji i učenjem dove za domovinu.

Izvor: AA

Previous Poruka iz Banjaluke: Moja zemljo, srećan ti Dan nezavisnosti!
Next Mališani iz OŠ "Džemaludin Čaušević" obilježili Dan nezavisnosti BiH: Djeca se od malena uče da vole domovinu

You might also like

NAŠI DANI

Opštinsko vijeće Centar o izgradnji Muzeja opsade Sarajeva

U srijedu, 11 . februara 2015. godine održana je 9. tematska sjednica Općinskog vijeća Centar, a na dnevnom redu je bila informacija o realizaciji projekta ”Muzej opsade Sarajeva – Umijeće

NAŠI DANI

Četiri decenije od ZOI u Sarajevu: Olimpijski duh i dalje živi

Sarajevo danas slavi 40 godina od najbolje organizovanih Zimskih olimpijskih igara. Olimpijski duh je najsjajnije naslijeđe koje Sarajevo i Bosna i Hercegovina imaju, poručeno je danas u bh. prijestolnici povodom

NAŠI DANI

Član državnog Predsjedništva Džaferović u posjeti Brčko distriktu Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović će u utorak, 18. 1. 2022. godine,  posjetiti Brčko distrikt BiH. Planirani su susreti člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića sa gradonačelnikom i dogradonačelnikom