Darko Mrđa osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina u Prijedoru

Darko Mrđa osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina u Prijedoru

 

Darko Mrđa osuđen je na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina i ubistva više žrtava sa područja Prijedora, javlja Anadolu Agency (AA). 

I Zoran Babić je osuđen na 15 godina zatvora, dok je Radenko Marinović oslobođen optužbi. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Optužnica je teretila optužene Darka Mrđu, Zorana Babića i Radenka Marinovića za počinjenje krivičnog djela zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkama a) i k) istog člana, a sve u vezi sa članom 29., 53. i 180. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Pripadnici SIPA-e su po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, u februaru 2016. godine uhapsili trojicu osumnjičenih koji se terete za ratni zločin i ubistvo više žrtava sa područja Prijedora.

U predmetu Darko Mrđa i dr. 26. maja prošle godine Sud je donio rješenje kojim je razdvojen krivični postupak protiv optuženog Milana Gavrilovića, te će se u odnosu na ovog optuženog postupak voditi pod novim brojem predmeta, dok će se postupak protiv optuženih Darka Mrđe, Zorana Babića i Radenka Marinovića nastaviti voditi pod brojem S1 1 K 020819 16 Kri.

U optužnici se navodi da su: Darko Mrđa, u svojstvu rezervnog policajca – pripadnika Prvog interventnog voda pri Stanici javne bezbjednosti Prijedor, Zoran Babić, u svojstvu rezervnog policajca – pripadnika Prvog interventnog voda pri Stanici javne bezbjednosti Prijedor, Radenko Marinović, u svojstvu rezervnog policajca – pripadnika Drugog interventnog voda pri Stanici javne bezbjednosti Prijedor i Milan Gavrilović, u svojstvu policajca pri Stanici javne bezbjednosti Prijedor, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području općine Prijedor u periodu od kraja aprila 1992. godine do kraja septembra 1992. godine, znajući za takav napad i znajući da njihove radnje čine dio tog napada, počinili i pomagali progon nesrpskog civilnog stanovništva na političkoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi sa teritorija pod kontrolom vojske i policije Srpske republike BiH, a potom Republike Srpske, čineći to ubistvima, prisilnim nestankom i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja.

Sud Bosne i Hercegovine je 17. maja 2016. godine potvrdio optužnicu kojom se optuženi Darko Mrđa, Zoran Babić, Radenko Marinović i Milan Gavrilović terete za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti u vezi sa članom 172. stav 1. i u vezi sa članom 180. stav 1. KZBiH.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanom 14. juna 2016. godine, pred Odjelom I za ratne zločine Suda, u predmetu Darko Mrđa i dr., optuženi Darko Mrđa, Zoran Babić, Radenko Marinović i Milan Gavrilović izjasnili se da nisu krivi za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je 23. septembra 2016. godine. Postupak iznošenja završnih riječi je okončan.

Darko Mrđa je odležao 11 od 17 godina zatvora, na koliko je osuđen u Haškom sudu zbog zločina na Korićanskim stijenama. Godine 2013. vratio se u Prijedor.

Previous Bosanska firma Euro-asfalt gradi autoputeve u EU
Next Taekwondo: Zlatna medalja Džejle Makaš na Evropskom kadetskom prvenstvu (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Početkom rata otuđen s još jednim helikopterom i prebačen u Beograd – Poseban helikopter FUP-a uskoro u upotrebi

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u nedavno usvojenom budžetu planirala nekoliko miliona maraka za remont helikoptera kojim raspolaže trenutno Federalna uprava policije, no nije u plovidbenom stanju. Servisiranje bi

NAŠI DANI

Rijaset Islamske zajednice u BiH izdvojio pomoć narodu Gaze i donio odluku o organizovanju sergije

(MINA) – Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na današnjoj 13. redovnoj sjednici, razmatrajući trenutnu situaciju u Gazi, još jednom je osudio svaki oblik terorizma i nasilja nad nedužnim

NAŠI DANI

Ratni veterani bosanske armije jasno poručili EU: Mirno nećemo čekati na vašu reakciju i nove genocide!

Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana” Bosne i Hercegovine reagovala je na špekulacije o tzv. “mirnom razlazu u BiH” koji se proteklih dana provlači kroz medije, prenose mediji. – Mi u