“Dekodiranje agresije: Vrhovni savet odbrane Savezne Republike Jugoslavije i rat protiv Republike Bosne i Hercegovine”

“Dekodiranje agresije: Vrhovni savet odbrane Savezne Republike Jugoslavije i rat protiv Republike Bosne i Hercegovine”

U sarajevskoj Vijećnici večeras je održana promocija knjige “Dekodiranje agresije: Vrhovni savet odbrane Savezne Republike Jugoslavije i rat protiv Republike Bosne i Hercegovine”.

Autori ovog važnog djela su dr. Muamer Džananović i dr. Hikmet Karčić s Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, direktor Memorijalnog centra (MC) Srebrenica-Potočari dr. Emir Suljagić i dekan sarajevskog Fakulteta političkih nauka (FPN) dr. Sead Turčalo.

Knjiga je rezultat višegodišnjeg naučnog istraživanja o ulozi Savezne Republike Jugoslavije u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu, a predstavlja zajednički rezultat rada tri obrazovno-naučne ustanove – MC Srebrenica-Potočari, FPN Sarajevo i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

– Kad se publiciraju ovakve knjige, najčešće se nađete pred komentarima zašto se bavite ratom, vraćate nas u prošlost i slično. Jedan poznat filozof i historičar je rekao onaj ko se ne sjeća prošlosti, osuđen je da je ponovi. Neko ko je istraživač, ko se bavi znanošću, prvo ima ličnu odgovornost da se bavi ovakvim temama, a drugo, ne može biti ni pasivni ni aktivni konformista, da ne želi da izađe iz zone komfora i suoči se s takvim komentarima i izazovima.

Vrlo je važno razumijevati, pogotovo blisku prošlost, da bi se razumijevala i sadašnjost, i sve ono s čim se suočavamo danas.

Mislim da je i ova knjiga, kao i prethodna koju smo radili Presretnuti razgovori, ali i knjiga Nastanak Republike Srpske, jako važna kako bismo razumijevali političke okolnosti, sav otpor koji imamo prema Rezoluciji – naglasio je Turčalo.

Ova publikacija od iznimne je važnosti jer pruža detaljan uvid u srbijanske državne mehanizme i odluke koje su doveli do agresije i zločina, pružajući neophodnu perspektivu za razumijevanje dinamike agresije protiv Bosne i Hercegovine.

– Radi se o izvornim naučnim rezultatima istraživanja. U njima smo dokazali da je Vrhovni savjet odbrane Savezne Republike Jugoslavije odigrao ključnu ulogu u donošenju brojnih odluka koje se tiču učešća Jugoslavije u agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovini, slanjem njenih jedinica, pokušaju skrivanja uloge. Ono što je činjenica, predsjednik Savjeta Dobrica Ćosić, kasnije Zoran Lilić, kao i članovi predsjednik Srbije i Crne Gore Slobodan Milošević i Momir Bulatović su donosili ključne uloge, bili su upoznati s tokom borbenih dejstava u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj. Bili su potpuno svjesni važnosti međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine, i s tim u vezi je i pokušaj skrivanja njihove uloge u logističkoj i svakoj drugoj podršci agresiji, a posebno preko formiranja kadrovskih centara, putem kojih su slali pripadnike vojske Jugoslavije na ratišta – izjavio je Džananović.

Kroz promociju ove knjige i uvidom u njen sadržaj, široj javnosti željelo se ukazati i na to zbog čega postoji toliki otpor vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu RS te Republici Srbiji prema Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, o kojoj će Generalna skupština Ujedinjenih nacija glasati u maju.

– Srbija i politički predstavnici entiteta RS ulažu ogromna sredstva u negiranje agresije, genocida, ratnih zločina, a posebno uloge Jugoslavije u tim svim događajima. S tim u vezi, s obzirom na napor koji ulažu, otuda i ove reakcije na Rezoluciju – naveo je Džananović.

Recenzije knjige potpisuju dr. Jasmin Medić, dr. Elvedin Mulagić i dr. Jasmin Mujanović, a urednik knjige je dr. Rasim Muratović.

– Poenta ove knjige je da oni koji su bili nad kartama Bosne i Hercegovine u tom periodu, koji su znali gdje se nalazi svaka travka, drvo, potok, čovjek, sve planski, organizovano radili, odnosno stajali iza agresije, koja je rezultirala brojnim zločinima, uključujući i genocid. Važno je da se razluči istina od neistine, pravda od nepravde, i konačno da nauče lekciju svi koji žele da uče, da nam se ne bi ponavljalo ono za što smo rekli nikad više, upravo je to cilj ove knjige – poručio je Muratović.

Promociji je prisustvovao muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, drugi predstavnici političkog, vjerskog, kulturnog i društvenog života naše zemlje, kao i mnogi zainteresovani građani.

Foto: Preporod.info

„Bošnjačka politika u XX stoljeću“: Vrlo pozitivna i razvojna priča

Previous „Bošnjačka politika u XX stoljeću“: Vrlo pozitivna i razvojna priča
Next Protesti studenata američkih univerziteta protiv izraelskog rata u Gazi

You might also like

NAŠI DANI

Peulić i ostali: Dovoženje traktora s mrtvim ljudima

Na suđenju za zločine na području Kotor-Varoši svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetio se kako su, prije nego što je uhapšen 6. jula 1992., došli po njega da pomogne kada

KULTURA I UMJETNOST

Promovisana knjiga „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“

Knjiga „Mislilac i državnik Alija Izetbegović“ autora Fikreta Muslimovića i Selme Cikotića, promovisana je danas u sarajevskoj Vijećnici u okviru 1.marta, Dana nezavisnosti BiH. Promotori knjige, Stjepan Mesić, bivši predsjednik

NAŠI DANI

Beograd: Zvjerski mučila zarobljenu Bošnjakinju, sud joj smanjio kaznu s 5 na 3 godine

Apelacioni sud u Beogradu donio je presudu kojom je Ranki Tomić, osuđenoj za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, smanjio kaznu sa pet na tri godine zatvora. Fond za humanitarno pravo (FHP)