Delegacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u posjeti Oružanim snagama Republike Turske

Delegacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u posjeti Oružanim snagama Republike Turske

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović predvodi visoku vojnu delegaciju Oružanih snaga BiH koja od 20. do 24. decembra 2021. godine boravi u službenoj posjeti Oružanim snagama Republike Turske.

Uz najviše vojne počasti, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnika Senada Mašovića, dočekao je načelnik Generalštaba Vojske Republike Turske general Jašar Guler.

Na sastanku sa visokom vojnom delegacijom Oružanih snaga Republike Turske razgovarano je o bilateralno-odbrambenoj saradnji oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Turske, regionalnim sigurnosnim izazovima, procesu evroatlantskih integracija, kao i doprinosu međunarodnom miru i sigurnosti u pogledu učešća pripadnika oružanih snaga dviju zemalja u međunarodnim operacijama podrške miru.

General Mašović se zahvalio generalu Guleru na pomoći i podršci koju Republika Turska pruža Oružanim snagama BiH, posebno u pogledu dugogodišnje finansijske pomoći modernizaciji OS BiH, omogućavanjem školovanja naših kadrova u vojno-obrazovnim ustanovama Republike Turske, na doprinosu u očuvanju mira i stabilnosti u BiH, pomoći u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, kao i doprinosu regionalnoj stabilnosti i sigurnosti.

U nastavku posjete, načelnik ZŠ OSBiH generalpukovnik Senad Mašović sastao se i sa najvišim dužnosnicima Ministarstva odbrane Republike Turske. O bilateralnoj vojno-odbrambenoj saradnji i sigurnosnoj situaciji u regiji razgovarao je sa ministrom odbrane Republike Turske Hulusijem Akarom. 

Zajednički je zaključeno da je potrebno razvijati i unaprijediti saradnju u narednom periodu. Izražena je i želja za snažnijom podrškom Oružanim snagama BiH, posebno u oblasti školovanja novih pilota helikopterskih jedinica ali i jačom podrškom modernizaciji OS BiH kroz isporuke najnovijih borbenih sistema.

Tokom posjete, između ostalog, a u okviru implementacije Sporazuma o vojno-tehničkoj pomoći između Republike Turske i Bosne i Hercegovine, članovi delegacije obilaze firme za namjensku industriju, gdje imaju priliku obići proizvodne pogone i kapacitete kompanija, te prisustvovati prezentaciji i testiranju oklopnih i borbenih motornih vozila, kao i tehnološki napredne opreme iz namjenske industrije.

U skladu sa Planom, delegacija OS BiH je posjetila i mauzolej ”Anitkabir” gdje je na čelu sa generalom Mašovićem položila cvijeće i odala počast tvorcu moderne Turske Mustafi Kemalu Ataturku.

U sastavu delegacije Oružanih snaga BiH, pored načelnika ZŠ OS BiH generala Mašovića, su i brigadir Nebojša Bošnjak, pukovnik Hrvoje Turudić i pukovnik Asmir Sarajlić.

Previous Rudar iz Banovića novčani dio godišnje plakete donirao Narodnoj kuhinji
Next Bosna i Hercegovina je jedna od najstarijih država u Evropi, dok su Mađari došli sa Urala, iz Azije

You might also like

NAŠI DANI

Komšić: Čime to prijeti Ljubić iz sabora susjedne države

  Predsjednik Demokratske fronte i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagovao je na izjave predsjednika Glavnog vijeća HNS-a BiH Bože Ljubića koje je iznio tokom gostovanja

NAŠI DANI

Blinken: Zapad traži alternative ako Rusija blokira misiju u Bosni i Hercegovini

Zapadne sile traže alternative kako bi osigurale međunarodne snage u Bosni i Hercegovini ako Rusija blokira obnovu mirovne misije koju podržava UN, izjavio je u utorak državni sekretar SAD-a Antony

NAŠI DANI

Svečanom akademijom u Livnu obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Herecegovine

 U povodu obilježavanja Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine, u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture (BZK) “Preporod” Livno, u utorak je održana svečana akademija.  U prepunoj velikoj sali BZK Preporod Livno u