Delegacije kod nekadašnjeg logora Heliodrom u Mostaru: Nije ljudski ovdje graditi muzej

Delegacije kod nekadašnjeg logora Heliodrom u Mostaru: Nije ljudski ovdje graditi muzej

Članovi Udruženja logoraša Mostar, Kruga 99 i Connecticut State Univerziteta položili su cvijeće na lokalitetu Heliodrom u Mostaru, te odali poštu logorašima stradalim u ovom logoru HVO-a. Ova aktivnost je, kako su poručili, protest protiv necivilizacijske izgradnje Muzeja HVO-a na prostoru Heliodroma, javlja Anadolu.

“Ovo za nas nije bio nikakav politički stav. To je ljudski stav – poslati signal da na ovakvom mjestu nije uredu razmišljati o osnivanju Muzeja za HVO. U ovakvim okolnostima, na mjestu gdje su počinjeni ljudski zločini. To je ljudska dužnost, da pošaljemo signal da nas ima kojima je to neprihvatljivo“, izjavio je Bojan Šošić iz Kruga 99.

U udruženju logoraša Grada Mostara nisu iznenađeni što ih je i ovog puta kod kompleksa nekadašnjeg logora dočekala zaključana kapija.

“Došli smo pred kompleks Heliodroma da odamo počast stradalim logorašima i kako bismo pokazali pravo lice onih koji ovdje grade Muzej. Pravo lice onih koji gospodare ovim prostorom. Mi smo navikli na zatvorenu kapiju. Ništa nas ovo nije razočaralo. Samo je potvrđeno ono što godinama govorimo za ljude koji provode politiku koja je samo slijed onoga što se dešavalo 1993. i 1994. godine“, izjavio je Emir Hajdarović, predsjednik Udruženja logoraša Grada Mostara.

Previous Moćno pismo Sinéad O'Connor: Svi vas vole jer zarađuju na vašoj mladosti i ljepoti. Ako imate nevino srce, ne možete prepoznati one koji ga nemaju
Next Bećirović: Bosna i Hercegovina je na udaru devet opasnih strategija laži i manipulacija

You might also like

NAŠI DANI

Vlatko Glavaš o novom Statutu FSBiH: Povratak politike, nadam se reakciji UEFA i FIFA (Video)

Izmijenjeni statut Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, 3 mjeseca nakon što je izglasan, ugledao je svjetlo dana. I pored upozorenja FIFA-e i UEFA-e – uvedeni su politika i sportski treći entitet.

NAŠI DANI

Kamerman AA koji je u Gazi izgubio četvero djece: Izrael gađa sve, pa i djecu dok spavaju

Kamerman agencije Anadolu Mohamad Alaloul, koji je u sinoćnjem izraelskom zračnom napadu u Gazi izgubio četvero djece i troje članova porodice, izjavio je da izraelske snage bombardiraju sva mjesta, uključujući

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Međunarodni sud: Predata aplikacija za reviziju presude

Delegacija Bosne i Hercegovine predvođena Davidom Schefferom, Phon van den Biesenom i Sakibom Softićem predala je aplikaciju za reviziju presude Bosne i Hercegovine protiv Srbije. Kako javlja reporter N1 Vlado