DerStandard o državnim ministrima koji izazivaju mrštenje u Bosni te o Šmitovoj izmjeni izbornog zakona u korist HDZ-a

DerStandard o državnim ministrima koji izazivaju mrštenje u Bosni te o Šmitovoj izmjeni izbornog zakona u korist HDZ-a

Bosna i Hercegovina ima novu vladu, ali formiranje vlasti u regiji Federacije ostaje blokirano uprkos odluci visokog predstavnika, piše austrijski Der Standard analizirajući uspostavu vlasti u Bosni i Hercegovini.

-Za novu vladu, kojom predsjedava HDZ-ova političarka Borjana Krišto, glasalo je samo 23 od 42 zastupnika, navode.

Koaliciju su posljednjih mjeseci gurali i američki predstavnici, iako je američka ambasada službeno objavila da ona nema nikakve veze sa formiranjem vlade. Posebno je kritikovana činjenica da su od devet članova Vijeća ministara samo dvije žene. Ali nedostatak specijalističkog znanja i ličnosti nekih od ovih ministara također izaziva mrštenje u Bosni i Hercegovini.

Novi ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković nema međunarodno iskustvo, košarkaš je studirao sport u Sarajevu. Državnog ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Stašu Košarca, pripadnika etnonacionalističkog SNSD-a, njegova bivša supruga prijavila je zbog nasilja u porodici. Ministar bezbjednosti Nenad Nešić, koji će sada imati pristup osetljivim podacima, bio je predmet brojnih kritika, ali je i sam optužen za kontakte sa kriminalnim miljeom, što on, naravno, negira.

Nešić, predsjednik Demokratskog saveza (DNS), bivši inspektor kriminalističke policije, privukao je pažnju dan nakon formiranja vlasti pokazujući pozdravom s tri prsta i ispred Skupštine u Sarajevu i na javnoj televiziji, šta se doživljava kao nacionalistička provokacija. Zanimljivo je da su predstavnici međunarodne zajednice, poput EU, SAD, ali i visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravili formiranje koalicije, pa čak i govorili o “reformskoj vladi” – piše austrijski medij.

-Visoki predstavnik je prošle sedmice bio u Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta. Na udaru je kritika jer je svoje ovlasti u izbornoj noći, 2. oktobra, iskoristio da, između ostalog, promijeni izborni zakon i ustav federalnog dijela zemlje u korist hrvatskog nacionalističkog HDZ-a. Vlada susjedne Hrvatske ranije je lobirala kod Schmidta, EU i SAD su za takve izmjene izbornog zakona.

To su mnogi u Bosni i Hercegovini doživjeli kao prijeteće miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, pogotovo što je hrvatska vlada tokom rata protiv BiH (1992-1995) zajedno sa tadašnjom srpskom vladom pokušala uspostaviti državu, Bosnu i Hercegovinu uništavajući i dijeleći među sobom. Schmidta je sada podržala ne samo Hrvatska, već prije svega SAD u pogledu promjene izbornog zakona.

Razgovor u Odboru za vanjske poslove EU parlamenta nije bio javan, Šmit je dobio podršku prvenstveno iz redova Evropske narodne partije, čiji je i sam član. S druge strane, drugi europarlamentarci su od njega tražili da povuče svoje izmjene izbornog zakona i da pojasni u kojoj mjeri je hrvatska vlada bila uključena u provođenje presuda Europskog suda za ljudska prava.

Zelena europarlamentarka Tineke Strik bila je “prilično razočarana” razmjenom mišljenja sa Schmidtom. “Tražio sam ovaj sastanak kako bih osigurao određeni nivo odgovornosti prema bosanskim građanima koji su pogođeni njegovim odlukama, pošto se gospodin Schmidt krio od javne rasprave posljednjih nekoliko mjeseci, stoga smatram da je vrlo problematično podržati ovaj sastanak zatvorenih vrata, jer me to i sprečava da javno komentarišem šta je ko tačno rekao tokom sastanka”, rekao je Strik.

Ona je također još jednom kritizirala vrijeme donošenja Schmidtove odluke na sam izborni dan: “Retrospektivno mijenjanje izbornih pravila obmanjuje birače i stvara nepovjerenje”, rekla je političarka. Međutim, ona je također kritizirala sadržaj Schmidtove odluke, koja je učvrstila etno-teritorijalnu podjelu i nije dovela do inkluzivnijeg društva. ‘Rekla sam mu da ne razumijem njegovu strategiju, zašto je jednostrano popustio pred zahtjevima HDZ-a’.

Slovenački europarlamentarac Klemen Grošelj iz vladajuće stranke Pokret za slobodu rekao je da Schmidt ne zna kuda želi ići. „Ono što je bilo impresivno s jedne strane je Schmidtov nedostatak jasne političke vizije o političkim ciljevima njegovog rada, a s druge strane izuzetan fokus na neke male pravne detalje koji bi se mogli promijeniti iz perspektive budućnosti Bosne i Hercegovina su uglavnom nebitne”, rekao je Grošelj. “Ne znam u čemu je stvar, da li je u pitanju naivnost, neiskustvo ili nepoznavanje regiona i zemlje, ali Bosna i Hercegovina zaslužuje bolje.”

Izvor: https://www.derstandard.de/story/2000142982307/bosnien-herzegowina-hat-eine-neue-regierung-auf-staatsebene

Previous Vahudin Žugor: Od izbjeglice do vodećeg robotskog hirurga
Next Fondacija na “kršćanskoj osnovi”: Christian Schmidt upravlja njemačkom organizacijom “Hanns-Seidel-Stiftung” koja godinama finansira projekte HDZ-a BiH!

You might also like

NAŠI DANI

Principi za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine prezentirani i uručeni EU parlamentarcima Tomasu Waitzu i Romeu Franzu

Predstavnici organizacija civilnog društva VKBI, SGV, HNV i Foruma parlamentaraca BiH 1990, gosp. Miro Lazović i Emir Zlatar susreli su se sa zastupnicima Parlamenta Europske unije Tomasom Waitzom i Romeom

OTPOR BOSNE

Obilježena 30. godišnjica bitaka važnih za odbranu Sarajeva

U organizaciji Udruženja ”1. Slavna-Viteška brigada“ u Sarajevu je obilježena 30. godišnjica oslobađanja Krstca, Arnautke, Volujaka, Pajdaka i prostora Žuči te kote Orlić (tt 876), javlja AA. U srijedu je

NAŠI DANI

Arminka Helić: Ja sam uspjela, a on će u zatvor do kraja života

Poslanica britanskog parlamenta i uspješna Bosanka, Arminka Helić, na Twitteru je objavila svoju reakciju na odluku Velike Britanije da Radovan Karadžić doživotnu robiju služi u jednom od zatvora u toj