Deset miliona maraka za biomedicinski potpomognutu oplodnju u FBiH

Deset miliona maraka za biomedicinski potpomognutu oplodnju u FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine osigurat će deset miliona maraka kako bi financirala biomedicinski potpomognutu oplodnju.

Izmjene zakona usvojene su na sjednici Vlade FBiH koja je održana u četvrtak u Mostaru, istakao je federalni premijer Fadil Novalić, navodeći podatak da 1.500 parova godišnje ima problem sa začećem i planiranjem porodice.

– Godišnje se u FBiH rodi 17.000 djece, dok 1.500 parova ima problem začeća. Taj podatak govori da je riječ o visokom postotku i da na tom polju moramo nešto napraviti – izajvio je Novalić.

Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, koji je donesen 2018. godine, predviđa da kantoni finansiraju tu medicinsku proceduru s obzirom da su kantoni dominantno nadležne u domenu zdravstva.

– Ali, kada smo radili analizu, uvidjeli smo da kantoni u tom segmentu rade jako različito i nedovoljno. Stoga je Vlada FBiH odlučila usvojiti izmjene zakona čime preuzima finansiranje biomedicinske potpomognute oplodnje za što će se izdvojiti oko 10 mil. maraka godišnje – istakao je federalni premijer.

Dodao je kako je cilj dovesti u jednak položaj sve bračne parove u Federaciji BiH koji imaju potrebu za biomedicinski potpomognutom oplodnjom.

Doktorica Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva, kazala je kako različit pristup ovom problemu u različitim katonima doveo do nejednakosti među građanima.

– Temeljem analize utvrđeno je da je u nepunoj prošloj godini 289 djece rođeno iz postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje. To je jako značajno. To je 289 osmijeha, 289 djece koja će za nekoliko godina krenuti u školu i činiti oko 20 novih razreda – naglasila je Bera.

Napomenula je i to kako je u prošloj godini Komisija za biomediniski potpomognutu oplodnju sagledala situaciju za skladištenje stanica i tkiva kod osoba kojima zbog određenih hroničnih ili malignih bolesti prijeti sterilitet, navodeći kako je ovim izmjenama zakona sada omogućeno i čuvanje spolnih stanica te njihovo skladištenje.

Izvor: Agencije

Previous Pusić: EU za BiH treba imati pristup kao prema baltičkim državama
Next Izjava ruskog ambasadora Kalabuhova izazvala brojne reakcije i osude

You might also like

NAŠI DANI

Hadžikadić: POVRŠNOST ESCOBARA I COLLETA – PRAGMATIZAM PO SVAKU CIJENU!

Komentar predsjednika Platforme za progres prof.dr. Mirsada Hadžikadića. -Pažljivo sam saslušao svjedočenje gosp. Escobara, specijalnog izaslanika SAD-a za Zapadni Balkan i gosp. Cholleta, savjetnika u Ministarstvu vanjskih poslova, na saslušanju

NAŠI DANI

Silajdžić: Našem članstvu u NATO-u treba dati najviši mogući prioritet

Haris Silajdžić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, doktor međunarodnog prava bio je gost Vijesti u 7 Hayat TV-a. Šta to piše u dokumentu kojeg je objavio predsjednički kandidat Joe

NAŠI DANI

Kako je izdajnička ekipa u Srebrenici prevarama dolazila do ličnih dokumenata građana

Nakon puštanja srebrenčke trojke iz SDP-a koja se tereti za izbornu krađu u ovom gradiću u Istočnoj Bosni u kojem se 1995. desio genocid, Avaz donosi detalje istrage koju su proveli istražitelji Državne agencije za istrage i