Devet heroja odbrane Bosne i Hercegovine uskoro će dobiti muzej u Sarajevu

Devet heroja odbrane Bosne i Hercegovine uskoro će dobiti muzej u Sarajevu

 

Devet boraca za slobodu Bosne i Hercegovine je posthumno odlikovano najvećim ratnim priznanjem – Ordenom heroja oslobodilačkog rata, a to su Adil Bešić, Izet Nanić, Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić, Nesib Malkić, Safet Hadžić, Safet Zajko, Enver Šehović i Midhad Hujdur.

– Mi ih pamtimo kao lidere koji su ličnim primjerom inspirisali one koji su ih slijedili, čime su dali ogroman doprinos u pružanju otpora i organizaciji odbrane Bosne i Hercegovine tokom agresije 1992-1995. godine. Gledavši pojedinačno, to su fascinantne ličnosti koje svojim primjerom insistiraju na civilizacijskim vrijednostima u najtežim uslovima modernije historije Bosne i Hercegovine, kaže u razgovoru za Oslobođenje Irfan Gazdić, PR Fonda Merorijala, koji je priču o devet heroja počeo prije desetak godina.

U saradnji sa TVSA do sada je snimljeno devet filmova o dobitnicima ovog ratnog priznanja, a potom je urađena i monografija “Heroji oslobodilačkog rata”, te izrađena web stranica www.heroji.ba, gdje su široj javnosti prvi put, u institutivnom smislu, kako naglašava Gazdić, predstavljene neke osnovne odrednice iz života ovih velikana.

image

MUZEJSKA POSTAVKA ĆE BITI U MEMORIJALNOM CENTRU KOVAČI

– U toku 2017. i 2018. godine pristupili smo kompleksnom poslu izrade muzejske postavke. Uz prikupljene informacije u objavljenim izvorima i literaturi, stručni tim Fonda počeo je naučno-istraživački rad i rad na terenu u svrhu prikupljanja materijalne i nematerijalne građe za muzejsku postavku, ističe naš sagovornik.

Na taj način se prikupljene priče i vrijedna svjedočanstva nastoje plasirati široj javnosti, ali i utjeloviti u trajnu kulturnu baštinu.

– U konačnici, nastojimo u nacionalni simbolički imaginarij ugraditi jednu kompleksniju sliku heroja, odnosno ponuditi spektar odgovora na pitanje ko su dobitnici “Ordena heroja oslobodilačkog rata”, kaže Gazdić.

Previous Ambasador Sakamoto: Ekonomska saradnja će biti podignuta na veći nivo; Japan planira otvaranje fabrike u Konjicu
Next Promovisan film “Nana Fata – bosanska heroina“

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Pred dodjelu Oscara: Crnogorci navijaju za ‘Aidu’

Crnogorski istaknuti filmski poslenici u razgovoru za Vikend novine pričaju o svojim favoritima, osvrću se na nominaciju ostvarenja iz Bosne i Hercegovine u režiji Jasmile Žbanić “Quo vadiš, Aida” ali i komentarišu

NAŠI DANI

Sjećanje na “Zlatnog ljiljana” Amira Žilića

U Starom Majdanu je u srijedu obilježena 23. godišnjica pogibije Amira Žilića, „zlatnog liljana“ i heroja proteklog odbrambeno oslobodilačkog rata. Ovome događaju, čiji su organizatori bila boračka udruženja s područja

KULTURA I UMJETNOST

Priča o najboljem momku Konjica: Zuko se ne može ispričati, Zuko se treba doživjeti (Video)

  Reportaža iz rodne kuće Zulfikara Zuke Džumhura. Senad Hadžifejzović (Face TV) otkriva nam zanimljive detalje o ovom svestranom umjetniku, pa i to da je rahmetli Zuko obavio hadž.