Dijaspora ulaže u turizam i ostanak u Srebrenici

Dijaspora ulaže u turizam i ostanak u Srebrenici

 

Kanjon Drine predstavlja izuzetan doživljaj za turiste u vožnji brodom od Perućca do Višegrada sa odmorištem na ušću Žepe. Iz dijaspore stigla inicijativa za razvoj turizma u Srebrenici. Put kao osnovni problem.

Ekrem Džanić je rođen i odrastao u selu Klotjevac. Danas živi u Holandiji. Iako je prošlo dosta vremena, nije zaboravio Drinu i ljepotu ovog krajolika on nosi u srcu. U udruženju „Svjetski savez” u kojem se druži sa zemljacima ali i sa ljudima porijeklom iz drugih država i gdje dolaze i Holanđani stalno priča o ljepoti svog kraja i mogučnostima koje nudi za dobar odmor, uživanje u prelijepoj prirodi i zdravoj, domaćoj hrani koju pripremaju ovdašnji stanovnici.

Zainteresovao je tako ljude iz svog udruženja koji bi željeli u Klotjevcu stvoriti uslove za odmor i  boravak u prirodi. Zemljište na najljepšem dijelu jezerske obale je očišćeno, dovedena je struja i voda, a oni su voljni investirati u gradnju bungalova, priključke za kampere i sve drugo šro je potrebno, ali… To ali je veliki problem jer nekoliko kilometara lošeg, uskog šumskog puta je prepreka koja turiste odvraća od dolaska, a veliki problem je i u svakodnevici mještana, kaže Hamed Mešanović:

„Put je naš problem broj jedan. To nam zagorčava svakodnevni život, jer djeca trebaju u školu, neko kad se razboli treba doktoru, a da ne govorimo o tome da naše proizvode treba voziti na prodaju itd. Bogami i turisti bi došli ovdje da je put bolji, a to bi nama svima valjalo jer bi mogli prodati povrće, voće, sir, kajmak i druge proizvode. Ja imam stoku, trebalo bi im mesa. Moja supruga gaji u plasteniku povrće, sve bi smo tu mogli prodati“, kaže Hamed.

Bosnien Herzegowina | Perspektiven der touristischen Entwicklung in Srebrenica

Mjesto na kome bi se trebalo graditi turističko naselje

Stanovnici ovog kraja, u kojem čak i smokve rađaju i kojeg mnogi nazivaju „Kalifornijom Srebrenice“, imaju šta ponuditi gostima, jer u Drini živi 17 vrsta ribe, uspijeva gotovo sve, čist vazduh i vode koje ništa ne zagađuje, prirodna i ekološki zdrava hrana, jer ovo je područje i zvanično od  31.decembra u Nacionalnom parku „Drina“ Srebrenica, koji je opet dio Rezervata biosfere u koji spada još i Nacionalni park „Tara“ na drugoj obali Drine u Srbiji.

Osim jedinstvenog kanjona Drine i njenih pritoka, te jezera Perućac i planine Sušica, ovdje raste više od 40 endemičnih biljnih vrsta, tu je šest staništa Pančićeve omorike. Ovdje je dom divokoza, mrkog medveda i surog orla. Tu su i ostaci rimske arhitekture i srednjovekovna utvrđenja, brojne nekropole stećaka i druga kulturno-istorijska blaga zanimljiva putniku namjerniku.

“Put nama znači život”

Bego Hodžić, Predsjednik MZ Radoševići kojoj teritorijalno pripada ovo područje kaže:

„Nama put znači život. Tih par kilometara asfalta svakako bi omogućilo razvoj turizma, ali i brži razvoj i napredak cijelog ovog kraja na bosanskoj strani Drine, koji obuhvata područja tri mjesne zajednice opštine Srebrenica. Kada bi se još asfaltom povezale dionce puta od graničnog prelaza u Skelanima, obalom Drine i jezera preko mog sela Ljeskovik sa magistralnim putem, to bi bio najkraći pravac Užice – Sarajevo. To je ukupno možda dvadesetak kilometara puta ali bi za ovaj istočni dio Bosne, za Srebrenicu posebno, bio od neprocjenjljive vrijednosti u ekonomskom napretku i razvoju turizma”, kaže Bego.

Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH je poslednjih godina  uložilo dosta sredstava za asfaltiranje i rekonstrukciju puteva u Srebrenici. Kontaktirajući ovo ministarstvo saznajemo da je u pripremi javni poziv za dodijelu sredstava za rekonstrukciju puteva u kojem mogu učestvovati i Srebrenčani. Ministar Edin Ramić je bio odsutan a iz nezvaničnih razgovora doznajemo da je i put  do Klotjevca  jedan od njegovih prioriteta u narednoj godini.

Bosnien Herzegowina | Perspektiven der touristischen Entwicklung in Srebrenica

Klotjevac je mjesto važno za razvoj turizma Srebrenice

Nermin Aliovuković, zamjenk načelnika opštine Srebrenica kaže da je ta inicijativa Srebrenčana u Holandiji za otvaranje turističkog naselja u Klotjevcu u svakom pogledu za pohvalu jer se u potpunosti uklapa u napore koje i opština Srebrenica čini u razvoju tog kraja i dodaje: „Mi smo poslednjih godina uložili monogo truda i sredstava posebno kada su u pitanju putevi u ovom području. Asfaltirana je dionica puta u dužini od oko 8 kilometara od Kragivode – preko Osata do plaže Oštrika na obali jezera Perućac, zatim još dva kilometra uzvodno prema Klotjevcu do sela Sjedače.

Ono što je preostalo je još možda nekih dva-tri kilometra koja treba asfaltirati. Mi smo u dogovoru sa federalnim Ministarstvom za izbjegla i raseljena lica to i planirali. Ovih dana očekujemo kako bi za to izašao javni poziv  na koji bi smo mogli aplicirati, jer takve su zakonske procedure. Mi to imamo u vidu obzirom da je područje Klotjevca jedno od strateških mjesta opštine Srebrenica u razvoju turizma. Pored toga očekujemo u 2018. godini i oko dva miliona maraka, sredstva obećana od strane Vijeća ministara BiH još 2015. godine na Investiciono-razvojnoj konferenciji u Srebrenici. Dio tih sredstava ćemo usmjeriti na asfaltiranje  dionice ovog puta“, zaključuje Alivuković.

 

Izvor: DW

Previous Bosna i Hercegovina na prestižnom Global Village Festivalu u Dubaiju
Next Davutoglu u Sarajevu predstavio svoju knjigu 'Civilizacije i gradovi'

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Vogošća – zasađeno hiljadu sadnica

06.11.2022. obavljeno je pošumljavanje saniranog klizista na lokalitetu Gornja Jošanica II Općina Vogošća. Ovom prilikom zasađeno je blizu 1000 sadnica bora, jele i jasena. Vrijedni volonteri su uprkos ne baš

BH RAZGLEDNICA

Hoteli u Bosni za novogodišnju noć popunjeni 100 posto

Brojni hoteli u Bosni i Hercegovini za novogodišnju noć imaju bogate ponude – od smještaja, muzike do bogatih gastronomskih delicija. Hoteli koje je kontaktirala Bloomberg Adria naveli su kako je njihov smještajni

BH RAZGLEDNICA

Ljepote Bosne u zimskom periodu: Martin Brod u snježnom ruhu oduševljava posjetioce

  Martin Brod je destinacija koja postaje sve popularnija među domaćim i stranim turistima koje tokom cijele godine privlači prirodnim ljepotama, historijskim nasljeđem, ali i ljubavnom legendom. Milančev buk (Veliki