Dino i Tito kartel! Mirza G. bi mogao biti izručen Bosni -‘Nedovoljno dokaza da će dobiti nepravedno suđenje’

Dino i Tito kartel! Mirza G. bi mogao biti izručen Bosni -‘Nedovoljno dokaza da će dobiti nepravedno suđenje’

Mirza G. bi mogao biti izručen Bosni i Hercegovini: ‘Nedovoljno dokaza da će dobiti nepravedno suđenje’, kaže sud, prenosi danas (četvrtak) holandski nrc.
U Bredi, sud smatra da je dozvoljeno da Mirza G., osuđen u Holandiji, između ostalog za trgovinu oružjem i drogom, bude izručen u Bosnu, zemlju rođenja. On sam navodi da mu je život u opasnosti.

O tome, ali i njegovom poznatijem rođaku Edinu Gačaninu, Holanđani su opširnije pisali prethodnih dana.

Tekst koji je uzburkao bosansku političku scenu prenosimo u nastavku.

-Posmatran od strane javnog tužioca u punoj uniformi, Mirza G. rukom siječe po vratu dok predsjedavajući suda u Bredi objašnjava o čemu se radi na ročištu: zahtjevu za njegovo izručenje Bosni. “Biće mi odsječena glava ako se to dogodi”, rekao je 45-godišnji bosanski Brabander svom advokatu Louisu de Leonu, čujno svima u sudnici.

„Bojite se za svoj život?“, pita predsjedavajući suda. “Onda ću biti ubijen u zatvoru”, emotivno odgovara Mirza na moguće izručenje. Oči su mu uperene u pravcu dvojice tužilaca koji vode postupak po zahtjevu federalnih vlasti Bosne i Hercegovine za ekstradiciju 2022. godine.

Uprkos emocijama Mirze G., dvojica službenika su prilično klinički označila formalne kriterije prema kojima sud mora ocijeniti ovaj zahtjev. Napominju da je sumnja zbog koje BiH traži izručenje – trgovina oružjem – kažnjiva i u Holandiji. To je uslov. Baš kao i činjenica da u Bosni više nema smrtne kazne; ovo bi mogla biti prepreka ekstradiciji. Mirza G. frkće kad to čuje, ali se suzdržava po savjetu svog advokata. On može reći nešto drugo.

Tužioci dalje zaključuju da je Bosna, kao i Holandija, potpisala Evropski sporazum o ekstradiciji. Dakle, prema riječima službenika, Holandija bi trebala pretpostaviti da će Mirza G. dobiti pravično suđenje u Bosni. Ovaj princip povjerenja stoji na putu suštinske procjene krivičnih djela u Holandiji: to se dešava u Bosni.

Da bi se izručilo, formalno mora postojati osnovana sumnja o krivici i sumnja mora biti posebno formulirana u smislu vremena i mjesta. A policajci smatraju da je to slučaj i sa Mirzom G., koji teško kontroliše svoje emocije tokom svađe policajaca. Jednostavno izručite, savjetuju tužioci sudu.

Tu je bol za Mirzu G. Za njega to nije normalno. Ovo ima veze sa historijom njegove porodice i njegovim nedavnim iskustvom u javnom tužilaštvu u Holandiji.

Dino i Tito kartel

Mirza G. je stric Edina G. Ovaj tri godine mlađi rođak je veliko ime u kriminalnoj sredini. Edin G., zvani Tito, smatra se vođom krijumčarske organizacije koja se naziva i Dino i Tito kartel. On je na američkoj listi sankcija od marta prošle godine i jedan je od pedeset najutjecajnijih krijumčara droge u svijetu, prema američkoj Upravi za borbu protiv droga (DEA).

Svako ko bude poslovao s njim suočit će se sa ekonomskim sankcijama Sjedinjenih Država . Ipak , holandsko javno tužilaštvo prošle godine je sklopilo posao sa ovim Edinom G. Nakon dogovora o suđenju, sud u Roterdamu osudio je Edina G. na sedam godina zatvora zbog krijumčarenja droge velikih razmjera. Transakcija koja je dovela do poslaničkih pitanja zbog činjenice da se nalazi na američkoj listi sankcija. „Da li je to poželjno“, želio je znati poslanik VVD-a Ulysse Ellian. Prema riječima ministra pravde i sigurnosti, status Edina G. “nije automatski razlog” za odustajanje od sporazuma o suđenju. I nakon ministrovih odgovora, ostaje nejasno gdje će Edin G. izdržavati kaznu i da li to mogu provjeriti holandske vlasti.

Nakon izbijanja Balkanskog rata početkom 1990-ih, Mirza i njegov rođak Edin kao tinejdžeri su sa roditeljima pobjegli iz rodnog Sarajeva u Holandiju. Završavaju u centrima za tražioce azila u Bredi i okolini. Ljubav na kraju dovodi Mirzu u kamp karavana na Brabantu gdje godinama živi sa porodicom svoje sadašnje supruge.

Došlo je do raskola unutar porodice G. kada je Mirzin brat, Edinov otac, koji je u međuvremenu umro, podnio zahtjev za razvod. “To je dovelo do svađa u porodici”, kaže Mirza, koji navodi da svog rođaka nije vidio skoro 20 godina. “Mi smo kao voda i vatra.”

Čak i prije očeve smrti 2007. godine, Edin G. je u ranim dvadesetim otišao u Peru, gdje je uspostavio dobre kontakte sa proizvođačima kokaina. Prema presudi holandskog suda, dva puta je osuđivan 2006. godine zbog umiješanosti u šverc droge. To ne sprječava razvoj vlastite organizacije za krijumčarenje kokaina velikih razmjera u Zapadnu Evropu.

Prema američkoj DEA, Edin G. je, kao i Ridouan Taghi, prisustvovao vjenčanju u Dubaiju 2017. Daniela Kinahana, člana zloglasne irske organizacije za trgovinu drogom pod nazivom Kinahan klan. Od tada su Edin G. i njegov Dino i Tito kartel također bili na radaru holandskih vlasti. Nakon početka međunarodne istrage 2017. godine, kao član ove organizacije za krijumčarenje droge identifikovan je i stric Mirza G.

Planovi likvidacije

U okviru ove istrage, policija je u ljeto 2019. godine izvršila niz pretresa, uključujući i dom Mirze G. i njegove supruge u Bredi. Mirza i njegova supruga, koji u to vrijeme borave u inostranstvu, osumnjičeni su za pranje novca od kriminala koji je, prema ocjeni pravosuđa, stečen trgovinom drogom.

Nakon početka ove istrage, Mirza G. je, preko svog advokata ili ne, kontaktirao istražne organe. On se saslušava i daje određena dokumenta ako se traži. No, u proljeće 2020. ta istraga je krenula drugačijim tokom, nedugo nakon što je Mirza sam kontaktirao policiju.

U petak, 15. maja 2020. godine, javlja se u policijsku stanicu u Bredi da prijavi svog rođaka Edina. Čitanja se razlikuju o tome šta se tamo dogodilo. Mirza želi reći da je od tjelohranitelja Edina G. čuo da je njegov rođak stavio na raspolaganje pola miliona eura da ga ubije. Međutim, prema riječima Mirze G., policija odbija da snimi prijavu i šalje ga u petak. U policijskoj verziji izvještaj Mirze G. ne može biti uključen jer on “ne želi da otvara stvari”.

Tri dana kasnije, 18. maja 2020. godine, policija je ponovo upala u Mirzinu kuću i, uprkos dosadašnjoj saradnji u istrazi, on i njegova supruga su uhapšeni zbog pranja novca i odvedeni u lisicama pred jednim od djece. Tajming je upečatljiv, njegov tadašnji advokat je bijesan zbog toka događaja. Od policije želi da sazna da li je hapšenje njegovog klijenta povezano sa njegovom željom da prijavi zločin.

Na to pitanje nema odgovora. Mirza G. i dalje pismom Državnom tužilaštvu prijavljuje svog rođaka Edina G. Na taj način, prema zvaničnom izvještaju, Mirza se nada da će osujetiti plan ubistva svog rođaka. Zatvor u kojem Mirza boravi ozbiljno shvaća ovo pitanje i daje Mirzi G. tzv. GVM status, što znači da zbog vlastite sigurnosti završava u posebnom zatvorskom režimu.

Početkom 2021. godine Mirza G. je dobio poziv od policajca u zatvoru da ga pita da li želi da povuče prijavu. On odbija: “Ta izjava je najbolja stvar koju sam uradio.” On to pitanje vidi kao potvrdu svoje sumnje da njegovog rođaka Edina G. štiti policija. “On pruža informacije koje ga čuvaju od opasnosti”, kaže Mirza policajcu. “Upravo sam to mislio i nadam se da je policija to pošteno stavila na papir. Podnio sam prijavu da se zaštitim. Neću to povući.”

Mirza G. se kasnije ponovo osjeća ugroženim i podnosi zahtjev za politički azil u Holandiji u januaru 2022. jer mu je potrebna zaštita. “Moj rođak Edin G. sarađuje sa nadležnima i želi da me ubije”, stoji u obrazloženju zahtjeva za azil koji je još u obradi.

‘Sve je na prodaju u Bosni’

Krivični postupak protiv Mirze G. zbog pranja novca je u žalbenom postupku. Iako ga je sud u Bredi krajem 2022. godine osudio na četiri godine zatvora, sud mu je dozvolio da izricanje presude sačeka na slobodi. Ipak, opet je zaglavio. Ovaj put za izručenje Bosni, zahtjev upućen u maju 2022. Prema Mirzinim riječima, ovaj zahtjev je dio zavjere njegovog rođaka Edina G. i niza korumpiranih državnih službenika. „U Bosni je sve na prodaju i organizovani kriminal je veoma uticajan“, kaže Mirza G. sudu u Bredi, koji želi da zna zašto njegov rođak Mirza želi da umre. “Edin misli da sam mu rekao da je doušnik američke DEA-e”, rekao je Mirza.

Prema Mirzinim riječima, on to nije učinio, ali je to razlog što je Edin G. ljut na njega i čini sve da Mirzu dovede u Bosnu. “U bosanskim medijima se redovno objavljuju priče o administratorima i istražiteljima koji navodno sarađuju sa Edinom G. ili su od njega plaćeni”, kaže advokat Louis de Leon u ime svog klijenta. “Jedna od pomenutih osoba je ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković.

To je značajan detalj jer je odlazeći premijer Mark Rutte nedavno razgovarao sa Konakovićem tokom radne posjete Bosni i Hercegovini u kontekstu pristupanja EU. Opsežna korupcija u zemlji je važna prepreka, kao što je prikazano u izvještaju EU o napretku iz jeseni 2021. „Bosna i Hercegovina je na početku borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala i napravila je mali napredak u toj oblasti“. rezervisano.”

Mirza G. i njegov advokat ukazuju na objave u bosanskohercegovačkim medijima u kojima se navodi da je ministar Konaković o svom trošku prisustvovao vjenčanju Edina G. u Dubaiju sa porodicom 2021. godine. I Milorad Dodik je dao ovakve sugestije. Dodik je predsjednik Republike srpske, jednog od dva entiteta države Bosne i Hercegovine. Tumačenje ovih vrsta izjava je složeno jer su tenzije između dva dijela Bosne i Hercegovine – srpskog i bošnjačkohrvatskog dijela – porasle posljednjih godina.

Kako navode iz Državnog tužilaštva, Mirza G. ne može potkrijepiti sve ove navode o korupciji i njihovim posljedicama po njegovu sigurnost. Prema mišljenju Državnog tužilaštva, stoga nema razloga da se Mirza G. ne izruči. Kao član kriminalne organizacije, prema tvrdnjama vlasti Bosne i Hercegovine, Mirza G. je krivično kriv za krijumčarenje vatrenog oružja i droge. Kako navode u Državnom tužilaštvu, to je vidljivo iz poruka poslanih kriptofonom iz Sky Ecc-a pod nadimkom Savedcup. Riječ je o 25 komada oružja koje je navodno plaćeno jednim kilogramom kokaina. S obzirom na to da Mirza G. još uvijek ima bosanskohercegovačko državljanstvo i da su ova djela kažnjiva i u Holandiji, zbog toga može biti izručen.

Advokat Mirze G. to osporava. De Leon prvo navodi da njegov klijent negira da je korisnik nadimka Savedcup koji je slao poruke Sky telefonom na kojem se zasniva slučaj. “Nema dokaza za ovo.” To je, smatra De Leon, važno jer ima više stvari koje su netačne u dokumentima koje su Bosanci dostavili.

-Ističe, između ostalog, datume kada su se krivična djela navodno dogodila: u decembru 2020. i maju 2021. Na primjer, u Crvenoj obavijesti , međunarodnoj potjernici koju su Bosanci raspisali za Mirzom G., navodi se da krivična djela su se dogodila, između ostalog, u decembru 2020. „Ali kada se ispostavilo da je moj klijent u tom periodu bio zatočen u holandskoj ćeliji, ti datumi su korigovani“, rekao je De Leon. Nešto slično se dogodilo i sa kokainom koji je navodno platio oružje. “U početku je rečeno da je kokain isporučen u hrvatski grad Split. Ali kasnije je Split zamijenjen Bosnom.”

Službenici osporavaju da su ove izmjene razlog za odbijanje zahtjeva za pravnu pomoć. Smatraju da je dovoljno jasno za šta se Mirza G. sumnjiči.

Odluka o izručenju Mirze G. je na ministru, sud odlučuje samo o prihvatljivosti izručenja. Kako navode u Državnom tužilaštvu, strah Mirze G. da mu prijeti opasnost u BiH nije kriterij na osnovu kojeg sud može donijeti negativnu odluku. “Sud može odbiti izručenje samo ako je došlo do dovršene povrede prava osumnjičenog. To ne dolazi u obzir. O mogućim kršenjima prava osumnjičenog u budućnosti može suditi samo ministar”, navode iz Državnog tužilaštva.

De Leon se ne slaže s tim, ali tvrdi da sud igra važnu ulogu u tome. “Čak i ako ne date negativan savjet o ovom zahtjevu, vaša razmišljanja o ovom slučaju mogu uvjeriti ministra da ne izruči Mirzu G..” Mirza G. klima glavom i kaže. “Ako moram ići u Bosnu, bit ću mrtav prije nego što vidim sudiju.”

Sud će svoju odluku donijeti sljedeće srijede. Advokat Edina G. ne komentariše optužbe na račun njegovog klijenta.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine negira optužbe za veze sa Edinom G. i korupciju na račun ministra Konakovića na koje se pozivaju Mirza G. i njegov advokat. “Odlučno odbacujemo optužbe u medijima na račun ministra vanjskih poslova”, rekao je bosanski ambasador u Holandiji.

Ovo je članak holandskog medija NRC od 12. februara na njihovom portalu. (Dan poslije izašla je i digitalna verzija.) 15.02.2024. ovom članku je dodan navedeni odgovor Ministarstva Bosne i Hercegovine.

Inače, Dino i Tito kartel te bos balkanske mafije (termin iz stranih medija) Edin Gačanin, opisan je kao “jedan od najproduktivnijih svjetskih trgovaca drogom”.

Previous U Sarajevu ubistva nisu važna, jer su oni vlast, a u Tuzli je stanje alarmantno, gdje su opozicija!
Next Sarajevo: Promovirana knjiga "Bošnjaci od Načertanija do Memoranduma"

You might also like

NAŠI DANI

Oružane snaga BiH spremne za finalno ocjenjivanje po NATO Konceptu operativnih sposobnosti

Više od 800 pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, od 19. do 23. septembra 2022. godine, na glavnom vojnom poligonu obuke “Manjača”, realizovat će petodnevnu

NAŠI DANI

Federalna specijalizirana jedinica za spašavanje iz ruševina otputovala u Tursku

Dvadeset pet pripadnika Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – jedinica za urbano traganje i spašavanje – poznate kao USAR tim, s medicinarima, potražnim psima, vozilima i opremom krenulo

NAŠI DANI

Vučićeve izjave o cipelama izazvale podsmijeh u Bosni

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, susreo se danas sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem kako bi razgovarali o odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine, Srba i Bošnjaka te smirili