Divjak: Branili smo Bosnu i Hercegovinu od agresije, u njenim historijskim granicama (Video)

Divjak: Branili smo Bosnu i Hercegovinu od agresije, u njenim historijskim granicama (Video)

Peti april se vodi kao početak rata u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Tog dana 1992. godine, tokom demonstracija za mir, ubijene su Suada Dilberović i Olga Sučić na sarajevskom mostu Vrbanja te je počela višegodišnja opsada grada. Međutim, i prije tog datuma, zabilježeni su brojni oružani incidenti i stradali širom zemlje.

-Naša dužnost je bila da se suprotstavimo velikoj sili, znali smo koliko je bila naoružana srpska vojska i JNA – ističe Jovan Divjak, penzionirani general Armije Bosne i Hercegovine dok se prisjeća događaja od prije 25 godina.

(AJB/MiruhBosne)

Previous Obilježena 25. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova RMUP-a
Next Tešanjski 'Madi': Uskoro otvaranje farme u koju je uloženo više od deset miliona maraka

You might also like

OTPOR BOSNE

Otkriveno spomen-obilježje: Sjećanje na bitke vođene 2. maja 1992. godine

Otkriveno je spomen-obilježje u znak sjećanja na bitke vođene 2. maja 1992. godine kod mosta Skenderija na kojem se nalazi bista Vladimira Perića Valtera. Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i puštanjem

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Život posvetio traženju nestalih: Sadik Selimović će 11. jula ukopati i trećeg brata

Sadik Selimović (61) uči Fatihu uz mezare oca i dvojice braće u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari. Pored njih će ove godine ukopati i trećeg brata. Istražitelju Instituta za nestale

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Britanski premijer ’93. u pismu svom ministru razotkriva planove o uništenju bosanske države

Društvenim mrežama i kanalima za razmjene poruka kruži navodno pismo premijera Velike Britanije Johna Majora upućeno 2. maja 1993. godine njegovom ministru Douglasu Hougu, o situaciji u Bosni i Hercegovini.