Divjak: Nema tolerancije kada je u pitanju genocid u Srebrenici

Gost emisije “Uvijek aktuelno” na radiju BIR bio je jedan od najpopularnijih generala Armije RBIH.Divjak: Nema tolerancije kada je u pitanju genocid u Srebrenici

Iako rođen u Beogradu, sebe smatra Bosancem, i to uvijek s ponosom ističe.

Svoj život posvetio je borbi za dobro Bosne i njenih naroda.  Nekada se borio s puškom u ruci, danas to čini pružajući podršku hiljadama učenika i studenata. Na čelu je udruženja “Obrazovanje gradi BiH”.

Razgovor je započet uz ratnu anegdotu:

“Obilazeći borce poslije Pofalićke bitke, a  to je bila velika pobjeda Armije RBIH nad agresorom, obilazeći rovove, naišao je jedan borac pored mene. I tako ide i kaže : Gospodine pukovniče, ovdje srpska noga nikad nije stala”. A ja ga pitam šta sam onda ja, a on kaže, nije mislio na mene.”

Neki predstavnici RS odbijali su razgovarati sa njim jer su ga smatrali izdajicom srpskog naroda.

“U ratu u pregovorima, bio sam u sastavu delegacije ARBiH, Mladić je tad rekao da neće da razgovara s muslimanskom delegacijom u kojoj je izdajica srpskog naroda. I tako sat vremena, ništa se ne dešava, a onda dolazi neki strani predstavnik i kaže: Rekao je Gvero Milan da će nastaviti pregovore ako Divjak potpiše da je prešao na Islam. Ja sam onda rekao, hoću, ako Gvero siđe s drveta i uspravi se. Naravno, taj dan ništa nije bilo od pregovora.”

Na pitanje kako je danas biti Srbin u Sarajevu, Divjak odgovara:

“Obraćajte mi se kao Bosancu i Hercegovcu, ja se ne osjećam kao Srbin, i to nije ništa ružno.”

No, kada je u pitanju genocid u Srebrenici, general Divjak smatra da ne treba biti tolerantan:

“Ja ne bih sarađivao s onima koji ne priznaju genocid u Srebrenici, ne bih s onom državom koja nije priznala genocid. S naše bosanskohercegovačke strane ne treba biti tolerantan, treba ići do kraja dok se ne razluči ko je za šta kriv. Naravno, treba priznati i vlastite zločine“.

Mladima je na kraju poručio: “Vjerujte u sebe i u porodicu,  jaka,  snažna porodica, moralno jaka,  ne mora biti materijalno jaka, sigurno vam može pomoći da lakše prođete kroz život.”

 
(BIR.ba/mb)
Previous Protesno pismo ministru odbrane Kanade : Vojne mete pod imenom “Bosnian Male” su strašna uvreda i poniženje za bosansku zajednicu !
Next Mirko Šarović: Draga mi je i Hrvatska i Srbija, ali moj novčanik je u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Izetbegović u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Iranu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović boravi u službenoj posjeti Islamskoj republici Iran, gdje je otputovao na poziv iranskog predsjednika Hassana Rouhanija. U delegaciji Bosne i Hercegovine su ministar

NAŠI DANI

Nastavak projekta solarnog osvjetljenja Starog grada Ostrožac

Jučer su u Bihaću potpisani ugovori o sufinansiranju projekata iz ekoloških naknada za 2019. godinu, između Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i javnih ustanova  i preduzeća sa

NAŠI DANI

Hifa Oil otvara tehnološki najsavremeniji terminal tečnih goriva na Balkanu

  Realizacijom investicije u ukupnom obimu od više desetina miliona KM Hifa Oil će uskoro u Zenici otvoriti tehnološki najsavremeniji terminal tečnih goriva na Balkanu. Ova kompanija je kao lider