Divjak: Nema tolerancije kada je u pitanju genocid u Srebrenici

Gost emisije “Uvijek aktuelno” na radiju BIR bio je jedan od najpopularnijih generala Armije RBIH.Divjak: Nema tolerancije kada je u pitanju genocid u Srebrenici

Iako rođen u Beogradu, sebe smatra Bosancem, i to uvijek s ponosom ističe.

Svoj život posvetio je borbi za dobro Bosne i njenih naroda.  Nekada se borio s puškom u ruci, danas to čini pružajući podršku hiljadama učenika i studenata. Na čelu je udruženja “Obrazovanje gradi BiH”.

Razgovor je započet uz ratnu anegdotu:

“Obilazeći borce poslije Pofalićke bitke, a  to je bila velika pobjeda Armije RBIH nad agresorom, obilazeći rovove, naišao je jedan borac pored mene. I tako ide i kaže : Gospodine pukovniče, ovdje srpska noga nikad nije stala”. A ja ga pitam šta sam onda ja, a on kaže, nije mislio na mene.”

Neki predstavnici RS odbijali su razgovarati sa njim jer su ga smatrali izdajicom srpskog naroda.

“U ratu u pregovorima, bio sam u sastavu delegacije ARBiH, Mladić je tad rekao da neće da razgovara s muslimanskom delegacijom u kojoj je izdajica srpskog naroda. I tako sat vremena, ništa se ne dešava, a onda dolazi neki strani predstavnik i kaže: Rekao je Gvero Milan da će nastaviti pregovore ako Divjak potpiše da je prešao na Islam. Ja sam onda rekao, hoću, ako Gvero siđe s drveta i uspravi se. Naravno, taj dan ništa nije bilo od pregovora.”

Na pitanje kako je danas biti Srbin u Sarajevu, Divjak odgovara:

“Obraćajte mi se kao Bosancu i Hercegovcu, ja se ne osjećam kao Srbin, i to nije ništa ružno.”

No, kada je u pitanju genocid u Srebrenici, general Divjak smatra da ne treba biti tolerantan:

“Ja ne bih sarađivao s onima koji ne priznaju genocid u Srebrenici, ne bih s onom državom koja nije priznala genocid. S naše bosanskohercegovačke strane ne treba biti tolerantan, treba ići do kraja dok se ne razluči ko je za šta kriv. Naravno, treba priznati i vlastite zločine“.

Mladima je na kraju poručio: “Vjerujte u sebe i u porodicu,  jaka,  snažna porodica, moralno jaka,  ne mora biti materijalno jaka, sigurno vam može pomoći da lakše prođete kroz život.”

 
(BIR.ba/mb)
Previous Protesno pismo ministru odbrane Kanade : Vojne mete pod imenom “Bosnian Male” su strašna uvreda i poniženje za bosansku zajednicu !
Next Mirko Šarović: Draga mi je i Hrvatska i Srbija, ali moj novčanik je u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Protestna šetnja ‘Svi za Bosnu, Bosna, za sve’ – ‘Kralju Tvrtko, mi ti se kunemo da Bosnu izdati nećemo’

Protestna šetnja ‘Svi za Bosnu, Bosna, za sve’ u organizaciji Foruma mladih Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ povodom neustavnog dana bosanskohercegovačkog entiteta Rs i političke krize u Bosni i Hercegovini

NAŠI DANI

Glumac Biković: U Banjaluci prosipa nacionalizam, a u Sarajevu priča o kulturi i zajedništvu

Mlađahni srbijanski glumac Miloš Biković ovih je dana u glavnom bosanskom gradu promovisao novi film, nastavak kod regionalne publike uspješnog filma ‘Južni vetar’. Srbijanska kinematografija decenijama nudi uglavnom isti žanr,

NAŠI DANI

Kanadski premijer Trudeau: Bošnjaci, Kanada je uz vas (Video)

Na komemoraciji povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenica prikazane su videoporuke koje su uputili brojni međunarodni državnici i zvaničnici (njih više od četrdeset) u okviru obilježavanja 25. godišnjice najvećeg zločina