Dizdarević: Dajmo sebe Bosni, a ona će nama višestruko vratiti

Dizdarević: Dajmo sebe Bosni, a ona će nama višestruko vratiti

Centralna svečanost na području Muftiluka zeničkog povodom Ramazanskog bajrama održana je jutros u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici, gdje je bajram-namaz predvodio te bajramsku hutbu govorio muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević, javlja Fena.

Zenički muftija je uputio poruke mira i suživota te podsjetio kako se “u džennet ulazi Allahovom milošću i oprostom”, zbog čega je vjernike pozvao da dove da svima zajedno bude primljen post tokom proteklog mjeseca ramazana.

– Poslije ramazanske olimpijade, doći će vrijeme svakodnevnice u našem životu u Bosni i hvala Allahu da je tako. Znamo da je život u Bosni pun okuka i krivina, a to su izazovi za našu vjeru i naš dunjaluk – rekao je Dizdarević.

Podsjetio je kako trenutno živimo u vremenu velikih promjena te da se svijet nalazi na historijskoj prekretnici, a “hladni vjetrovi dovode u upasnost i najmanje države gdje žive Bošnjaci”.

– Ono što se sada dešava daleko, sutra će biti blizu. Poraženi dušmani od prije 30 godina nisu odustali od svojih ideja. Pamet u glavu, a leđa duvaru… Puno je onih koji su konektovani na nečije centre i igraju za tuđu ekipu – upozorio je Dizdarević.

Nude se kao spasioci i upućuju “velike riječi”, ali iza sebe nemaju ništa osim uvećanih vlastitih “bankovnih računa”. Pri tome, dodao je, vrijeđaju sve one koji ne misle kao oni te time “dovede ljude u sumnju”.

Nemaju, podvukao je, kreativnost niti znanje za građenje, dok im je za rušenje dovoljna samo njihova “pohlepnost i naivnost Bošnjaka”. Zato, poručio je, nakon ramazanskih ibadeta, sada treba ibadetiti da se sačuva dunjaluk, a veliki je ibadet i “pružiti ruku u nevolji”.

– Drugi je ibadet da radimo i zaradimo, kako bismo bili neovisni od drugih ljudi. Zato učinimo sve da naše porodice budu neovisne. Dajmo sebe Bosni, a ona će nama višestruko vratiti – poručio je Dizdarević.

Uz čestitke vjernicima za Bajram, poručo je kako se mora “učiniti sve što je do nas” pa će i “Allah učiniti ono što je do njega”.

Sutra, drugog dana Bajrama, obilježava se Dana šehida u svim medžlisima na području Muftiluka zeničkog, a centralna manifestacija bit će održana u Tešnju, gdje će, u džematu Piljužići, biti otvoreno i Šehidsko spomen-obilježje. Svečanost će početi u 11.50 sati.

Delegacija Muftijstva zeničkog i Medžlisa Islamske zajednice Zenica, u srijedu će u 10.00 sati posjetiti zatvorenike u Kazneno-popravnom zavodu Zenica, a u 11.00 sati i djecu-štićenike Javne ustanove ”Dom – porodica” Zenica, koja skrbi o djeci bez roditeljskog staranja.

Previous Muslimani obilježavaju Ramazanski bajram: Centralna bajramska svečanost u GHB džamiji u Sarajevu
Next Bajramsko čestitanje kod reisa Kavazovića: Baklava i kahva za goste, bajram-banka za najmlađe

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Molitva na stijeni: Kušlat džamija u Podrinju

Uska šumska staza jedini je put kojim vjernici i znatiželjnici dolaze do Kušlat džamije, izdignute kraj puta prema Zvorniku, na istoku Bosne i Hercegovine. Čuvena džamija na špicastoj stijeni Kušlat

DUHOVNOST

Vukšić u uskrsnoj poruci: Ako je moguće, koliko je do vas, u miru budite sa svima

Nadbiskup vrhbosanski mons. Tomo Vukšić uputio je danas uskrsnu poruku povodom najveće kršćanske svetkovine Uskrsa, kazavši da je to dan kada se katolici radosno sjećaju Isusove pobjede nad smrću, ali

DUHOVNOST

Švedski teolog Jakob Wiren: Kršćani mogu prihvatiti Muhammeda kao poslanika

Teolog Udruženja crkava Švedske (Svenska Kyrkan) Jakob Wiren izjavio je da i kršćani mogu prihvatiti Muhammeda kao poslanika, javlja AA. Wiren u svojoj novoj knjizi pod naslovom “Att ge plats