Đapo: Izdvajamo dva miliona KM građanima za vaučere i putovanja

Đapo: Izdvajamo dva miliona KM građanima za vaučere i putovanja

U martu prošle godine stupio je na snagu novi Zakon o zaštiti okoliša FBiH na čije usvajanje se dugo čekalo u Parlamentu Federacije BiH. On podrazumijeva provedbu pet važnih direktiva Evropske unije.

Federalna ministrica okoliša i turizma dr Edita Đapo istakla je da je s ovim zakonom i podzakonskim aktima, uredbama i pravilnicima, napravljena prava revolucija u reformama ovog sektora te da to već osjeti privreda, a pogotovo mala i srednja preduzeća.

Ove godine, pet miliona KM iz federalnog budžeta bit će uloženo u razvoj turizma.

“U federalnom budžetu je izdvojeno pet miliona KM za podršku i poticaj razvoju turizma u FBiH i razvoju cjelokupne turističke privrede Federacije. Ministarstvo je izradilo Odluku o usvajanju programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele.

Prema njoj, dva miliona KM bi se izdvojilo kao pomoć građanima kroz vaučere za putovanja, te razvoj zimskog i ruralnog turizma. Ovih dana smo iz Parlamenta FBiH dobili inicijativu koju je potpisalo 78 zastupnika da se 1,5 miliona KM izdvoji za ski-lift na Ponijerima. S obzirom da je ovo skijalište u Zeničko-dobojskom kantonu, blizu Kaknja, a imajući na umu zelenu tranziciju i transformaciju koja se mora sprovesti u narednom periodu i, pored toga uzimajući u obzir činjenicu da se radi o zastarjelom ski-liftu koji predstavlja opasnost po život domaćih i stranih turista, predložili smo Vladi FBiH da prihvatimo ovu inicijativu i ispoštujemo zahtjev parlamentaraca”, kazala je Đapo.

Istakla je da se nada kako će njeno ministarstvo vrlo brzo dobiti sva potrebna mišljenja te da će biti donijeta odluka o programu utroška sredstava.

Ove godine Bosnu i Hercegovinu očekuje veći priliv turista.

“Naša zemlja je čarobna i ima puno toga za ponuditi. Sa terena dobivamo informacije da je već cijelo ljeto bukirano. Sigurna sam da će ovo biti dobra godina, jer su svi željni putovanja nakon COVID-19, a pogotovo naša dijaspora. Naravno, agresija Ruske Federacije na Ukrajinu utječe na priliv gostiju sa Dalekog Istoka, ali ćemo zbog direktnih avio linija imati dosta turista iz Perzijskog zalijeva, EU i regiona”, ističe Đapo.

Kazala je kako je Strategija razvoja turizma FBiH već pripremljena, te da je u završnoj fazi.

“Nadam se da ćemo ga vrlo brzo dostaviti Vladi FBiH na usvajanje, kako bismo utvrdili smjernice za budući razvoj turizma”, navodi ministica.

Dokument Federalne strategije zaštite okoliša za period 2022-2032. izrađen je i ovih dana bit će pokrenut proces javnih konsultacija.

“Cjelokupan proces izrade Federalne strategije zaštite okoliša zasnovan je na participativnom pristupu i proveden uz učešće više od 300 predstavnika različitih institucija i organizacija u Federaciji BiH. Strategija zaštite okoliša 2022-2032. godine sadrži pregled stanja okoliša i sveobuhvatne strateške ciljeve zaštite okoliša, te prioritete i mjere za postizanje utvrđenih ciljeva u narednoj deceniji”, ističe Đapo.

Previous Nikolaidis o projektu 'Otvoreni Balkan' - katastrofalan po Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu
Next Šta se dešava u KSBiH? Ostavke selektora Bosnića i predsjednika Teletovića

You might also like

BH RAZGLEDNICA

U Sarajevu se tokom novogodišnjih praznika očekuje više od 100.000 gostiju

  Prijemom za predstavnike medija, prijatelje Sarajeva i partnere projekta organizacije trodnevne proslave Nove godine, večeras je u Sarajevu završena velika regionalna promocija zimskih turističkih potencijala našeg grada u regiji.

TURIZAM

Green Destinations – Bosanska Krupa jedna od Top 100 priča o održivosti destinacija u svijetu za 2023.

Priča o dobroj praksi grada Bosanska Krupa proglašena je na konferenciji Green Destinations 2023 koja se održava u Tallinnu, Estonija, kao jedna od Top 100 priča o održivosti destinacija u

TURIZAM

Kome i zašto smetaju Arapi u Bosni i Hercegovini

Dok zemlje regije i Evrope redovnim prezentacijama na sajmovima turizma nastoje privući bogate goste iz zemlja Zaljeva, javnost Bosne i Hercegovine zatrpana je lavinom negativnih i ksenofobičnih komentara na njihov