Đilas: Kakvi uslovi kada u Beogradu glasaju Dodik i Stevandić

Đilas: Kakvi uslovi kada u Beogradu glasaju Dodik i Stevandić

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas gostujući na televiziji Nova da izborni uslovi nisu uopšte poboljšani u oodnosu na decembarske, a da je dokaz tome što su u Beogradu na lokalnim izborima glasali predsednik Milorad Dodik i Nenad Stevandić, čelnici manjeg entiteta u Bosni.

On je dodao da su kolege koje su odustale od zahtijeva i riješile da izađu na izbore zaustavile sve, a možda i učinile da “voz koji je išao naprijed, sada krene unazad”.

“Izborni uslovi nisu nimalo poboljšani, a to su pokazali i izbori u nedjelju. To nisu bili izbori. Unaprijed je bila krađa i samo se potvrđuje ono što smo mi, koji nismo učestvovali, trvdili i rekli”, istakao je Đilas.

On je naglasio da se dokazalo da možda “opozicija i može da dobije većinu glasova kao što je bio slučaj u Beogradu 17. decembra, ili sada u Nišu, ali ne može da ima vlast, jer Srpska napredna stranka ne da tu vlast”.

“Zato moramo da se borimo za izborne uslove. Samo sa izbornim uslovima koji građanima omogućavaju da slobodno iskažu svoju volju, slobodnim medijima i sređenim biračkim spiskom moguće je doći do promjena. I garantujem da bi u takvoj situaciji SNS od onih 1.800.000 osvojenih prije šest mjeseci, osvojila upola manje”, podvukao je Đilas.

On je posebno naglasio da se mora zakonom regulisati i sistem kapilarnih glasova jer je to klasični pritisak i kupovina glasača.

“Kapilarni glasovi su način za legalizaciju pritiska na birače i kupovinu glasova. Onaj za paket, onaj pod pritiskom, onaj zbog posla. To mora da stane. Mora da se sredi birački spisak, a ne da imamo situaciju da predsjednik Republike srpske Milorad Dodik i predsjednik Skupštine Republike srpske Nenad Stevandić glasaju u Beogradu na lokalnim izborima”, zaključio je Đilas.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Španija odlučila da se pridruži tužbi za genocid protiv Izraela pred ICJ-om
Next Prva grupa budućih hadžija iz Bosne i Hercegovine krenula za Mekku

You might also like

NAŠI DANI

Ljiljani na ulicama Zenice: Pobjeda Bosne je imperativ

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 20.45 sati na Bilinom polju igra utakmicu iz kategorije “biti ili ne biti”. Zmajevi dočekuju Kazahstan, a pobjeda je imperativ, ako žele

NAŠI DANI

Erdogan jučer s predstavnicima bošnjačkih udruženja, a danas s Dodikom

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan se u nedjelju sastao s predstavnicima bošnjačkih udruženja i organizacija u Turskoj. “Pružili smo podršku bez ikakve diskriminacije za očuvanje multikulturalnog i etničkog identiteta Bosne

NAŠI DANI

Mesić: Ovim se komemorira propast ustaške države

Sutra će se u Sarajevu održati komemoracija posvećena 75. godišnjici Bleiburga. Ova misa izazvala je brojne reakcije i osude, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu. Tim povodom